Nytt trädgårdsavtal

31 december 2021 Föreningen har tecknat ett nytt avtal om skötsel av vår mark runt husen. Vår trädgårdsskötare är densamma som tidigare men en betydande skillnad är att Stockholms stad numera kommer att ta hand om sin mark genom sina egna entreprenörer.

Liksom tidigare kommer Kjell Johanssons Trädgårdsservice AB ta hand om vår mark. Håkan Johansson kommer också fortsatt att vara vår trädgårdsskötare. Vi har i arbetet med nya avtalet grundligt gått igenom och uppdaterat våra önskemål om skötseln. Vi har också tagit till oss inspel från de medlemmar som skrev en motion om detta till förra årsmötet.

I avtalet finns nu genomgående åtgärder för att värna och öka den biologiska mångfalden.  Till exempel ska några ytor lämnas oklippta, och det ska göras försök att anlägga en äng där sådana förutsättningar finns och i övrigt ska gräset tillåtas att växa lite högre än tidigare. Växter som väljs ska vara pollinerarvänliga och kräva ett minimum av gödning och bevattning. Till hösten ska en städ- och trädgårdsdag anordnas tillsammans med Håkan, så att alla som är intresserade av utemiljön får bli delaktiga.

Från och med 2022 kommer Stockholms Stad att ta över skötseln och snöröjningen av sin mark runt våra fastigheter, exempelvis Vindragarparken. Detta har vi hittills skött genom brukaravtal. Vi har vandrat runt med Håkan, stadsdelens parkingenjör samt ansvarig för PEAB så att båda parter är överens om gränsdragningarna. 

Då Vindragarparken övergår i Stadens skötsel kommer den uppskattade, men egentligen inte tillåtna, lianen att behöva tas bort. Skälen är dels skyddande av den gamla eken, men framför allt ansvarsfrågan vid eventuella olyckor. 

När det gäller synpunkter om skötseln på Stadens markytor uppmanas vi att använda Tyck till-appen under rubriken "Klagomål.

Karta
  • Föreningens mark är markerad med grön färg.
    Föreningens mark är markerad med grön färg.

Till nyhetslistan