Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbar satsning på trähus i Växjö

När HSB Sydost nu bygger nytt i Välle Broar i Växjö görs det i trä. "Att ligga i framkant med klimatsmarta bostäder tillsammans med HSB och deras kunder leder utvecklingen av träbyggandet framåt", säger Gunilla Gustafsson, arkitekt på Tengbom som ritat husen.

Bygget av HSB brf Pelarsalen är i full gång. På platsen kan man se hur husens sex våningar växer upp under skyddstälten. Och nu är snart dags för ny säljstart – i mitten av april kommer HSB brf Arkadens 59 bostadsrätter ut till försäljning.

– Det här är ett projekt som vi är stolta över, säger Lars-Göran Petersson som är projektledare på HSB Sydost.

Något att vara extra stolt över när det gäller fastigheterna på Välle broar är att man bygger med trä som material. Både till stommar och fasader.

– Jag har alltid varit fascinerad av att jobba med trä. Både i stor och liten skala. Det är extra roligt att kunna arbeta med trä som fasadmaterial – det blir en så robust känsla, säger arkitekten Gunilla Gustafsson.

I dagens bostäder, där man ständigt hittar nya sätt att minska klimatpåverkan genom till ­exempel smartare el- och värme­lösningar, får materialvalen en större betydelse. Att bygga i naturmaterial som trä är därför ett hållbart val. Dessutom är det svenskt trä som gäller i projektet.

– För stommarna används gran från mestadels Halland och Småland, säger Mattias Zifferstedt på Derome som levererat materialet.

När det kommer till stommarna har man i dag avancerade urvalsprocesser i sågverken. Brädorna röntgas för att man ska se vilka som klarar de hårda kraven för att till exempel bli bjälklag. Fasaderna i limträ är också gran. Men där har man valt tätvuxen gran från Västerbotten.

– Vi köper in allt vårt timmer inom en radie av trettio mil från våra sågverk, säger Lars Källström hos Martinsons som gjort materialet till fasaderna.

Växjö har en ledande position när det kommer till trähus. Kommunen har sedan 2005 jobbat aktivt med att öka andelen trä i byggandet.

– Man har som krav i området Välle broar att husen ska ha trästomme, säger Gunilla Gustafsson.

Även de boende kommer märka av hållbarhetstanken och kontakten med naturen. Lägenheterna har utformats för att bjuda in till rörelse genom rummen längs med den stora balkongen, där fönsterpartier glasade till golv ger ett vackert ljusflöde och en härlig kontakt med utemiljön.

– Att vi jobbar med just trä som material har inte begränsat oss någonting. Vi har ju till och med kunnat skapa de här stora fönsterpartierna, säger Gunilla Gustafsson.

Text: Martin Eriksson och foto: Lina Alriksson
Publicerat i Hemma i HSB #1 2018.

Försäljning pågår


Första spadtaget

Fakta om HSB brf Arkaden

Ort: Växjö
Inflyttning: Hösten 2020
Antal bostäder:
59
Boarea: 50 - 109 kvm
Pris: 1.285.000 - 2.715.000 kr
Avgift: 3.465 - 5.592 kr

Växjö <3 Trä


Växjö kommun har sedan länge en tydlig strategi för träbyggande. Ett av målen är att hälften av all nyproduktion av bostäder och lokaler i kommunkoncernen innan år 2020 ska vara träbaserad, alltså ha en stomme av trä. Hittills ligger man på 45,8 procent, utifrån startåret 2013.

– Vi jobbar också för att stimulera privata aktörer till att bygga i trä, säger Johan Thorsell som är verksamhetsutvecklare för kommunens arbete med träbyggnadsfrågor. Vid kommunal markförsäljning kan vi sälja mark med krav på byggnationen av trähus med trästomme. Välle Broar är ett sådant område.

När Sverige gick med i EU försvann en del begränsningar som funnits mot att bygga höga träbyggnader. Sedan dess har träbyggnationen varit i fokus i Växjö, och arbetet har intensifierats på senare tid.

– Jag skulle säga att Välle Broar just nu är Nordeuropas största trähusproduktionsområde, säger Johan Thorsell.

Kravet för HSBs nyproduktion här var just att stommen skulle vara i trä. I brf Pelarsalen och brf Arkaden blir även fasaderna i trä, vilket är bra eftersom det blir tydligt att satsningen handlar om just träbyggnation.

– Dessutom får det sidoeffekten att det blir väldigt vackert och lockar till sig intresse och besökare.

Att styra mer av nyproduktionen till trä är en del i kommunens hållbarhetsarbete enligt agenda 2030. Satsningen är en del av ”Europas grönaste stad”. Dessutom är den viktig för industrin och jobben.

– Vi är ett skogslän med många tillverkare i kommunen och i närheten. På universitetet finns också ett stort kunnande. Om det finns en stor marknad för träbygge har våra företag chans att utveckla sina verksamheter, säger Johan Thorsell. Kommunen, industrin och universitetet utbyter kunskap och erfarenheter och Växjö är nu intressant både ur ett nationellt och ett internationellt perspektiv. I de forum vi anordnar kommer långväga gäster för att ta del av det vi gör.