Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så sorterar du dina sopor

Bor du i en HSB-bostad och undrar hur du ska sortera dina sopor? Välkommen att titta på vår videoguide som även finns textad på engelska och arabiska. Observera att vissa regionala skillnader kan förekomma. Vi beskriver också vilka förändringar som är på gång gällande avfallshantering, sopsortering och återvinning.

Videoguide på svenska:

 

Video guide with subtitles in English: 

Video guide with subtitles in Arabic:


Ladda ner HSB Sydosts sopsorteringsguide

Du kan även ladda ner guiden för sopsortering om du är osäker på vad som ska sorteras som vad! 

Här hittar du guiden på svenska

Här hittar du guiden på arabiska

 

Alla ska få nära till återvinning

Regeringen har beslutat att alla ska ha tillgång till insamling av plast, papper, glas och metall i närheten av hemmet. För att säkerställa detta tar kommunerna över ansvaret, men kostnaden ska förpackningsproducenterna fortfarande stå för. Bakgrunden är att många plastförpackningar hamnar i soppåsen och genom att göra det enklare att lämna till återvinningen hoppas man att fler kommer att göra rätt. Kommunerna får också ansvar för att ordna insamling av förpackningar vid större parker och torg.

Det är även beslutat att alla kommuner ska samla in matavfall från hushåll bostadsnära från 1 januari 2024. På förslag finns även att upprätta producentansvar för kläder, hemtextil, inredningstextil, väskor och accessoarer då allt för mycket slängs i restavfallet. Skyldigheten att sortera ut textilavfall från övrigt avfall berör samtliga svenska hushåll. Insamlingen ska ske både bostadsnära och på andra platser, till exempel där textilier säljs, i andrahandsbutiker och på kommunala återvinningscentraler. Förslaget är att detta ska gälla från 1 januari 2022, men fullt ut först år 2024.