Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bospara åt barn

Bostadsmarknaden är både dyr och svår att komma in på för ungdomar. Därför väljer många föräldrar att börja bospara till barnen redan i ung ålder. Men hur går det till egentligen? Här får du svar på några vanliga frågor om bosparande åt barn.

Vilka former av bosparande finns det att välja på?

HSB erbjuder sina bosparare olika sparformer: HSB Bosparkonto, HSB Fasträntekonto och HSB Depå samt HSB ISK med sparande i fonder. Bosparkontot är ett grundkonto som alla måste ha. Det är det kontot man öppnar när man blir bosparare och här har bospararen direkt tillgång till sina pengar. Det är också det kontot som är kopplat till ett eventuellt månatligt sparande, om man vill ha det. Fasträntekontot är ett konto där man kan välja att binda sina pengar mellan tre månader och fem år till en förutbestämd ränta. Fondkontona har högre risk där man sparar på längre sikt och kan välja mellan olika fonder med olika riskprofil och inriktning. 

Jag har flera barn, ska jag då ha flera sparanden?

Du kan bara ha ett bosparande i ditt eget namn, så om du ska spara till flera barn är det bra att ha ett bosparkonto per barn. Då kan barnet få maxpoäng per månad, det vill säga 5 bosparpoäng, om du sparar 500 kronor i månaden per barn.

Kan jag flytta över mina poäng till barnen?

Ja, bosparpoäng kan överlåtas inom familjen. Men du kan inte flytta poäng till barn som redan har ett eget bosparande eftersom man aldrig kan slå ihop poäng från olika konton.

Pojke sitter i soffa och sträcker upp armarna

Hur gör jag för att öppna ett bosparkonto i mitt barns namn?

Det gör du enkelt via nätet. Gå till Danske Banks webbplats och öppna kontot. Samtliga vårdnadshavare behöver godkänna kontoöppning åt minderårig. Tänk på att barnet måste vara medlem i HSB innan ett bosparkonto kan öppnas. Medlemskapet öppnar du här.

Kan jag bestämma när barnet får tillgång till sitt konto?

Nej, det kan du inte. Minderårig får tillgång till kontot på sin 18-årsdag såvida inte hen står under särskild förvaltning. Du kan även bospara i ditt eget namn och välja att överlåta pengar och poäng till ditt barn när du anser det moget.

Jag vill hjälpa mitt barn med lägenhet när det är dags att börja studera, men jag vet ju inte vilken ort som är aktuell. Hur gör jag då?

Det spelar ingen roll. Oavsett var i landet du är HSB-medlem eller var någonstans du bosparar kan du söka lägenhet i hela landet eftersom HSBs bosparande är rikstäckande. Så om du exempelvis bosparar för ditt barn i Stockholm och hen ska studera i Lund i framtiden, så kan hen söka lägenhet där med sina bosparpoäng.

Hur lång tid tar det innan mitt barn kan få förtur till en bostad?

Bosparare har förtur både till hyreslägenheter och nybyggda bostadsrätter. Hur lång tid det tar beror på var i landet bospararen vill bo. För att få en indiktation om bospartid, se fördelade hyresrätter de senaste två åren. 
Nybyggda bostadsrätter erbjuds alltid bosparare innan de säljs på den öppna marknaden. På så sätt får bosparare förtur till de mest attraktiva bostäderna. Du gör en intresseanmälan för att få löpande information om ett visst projekt. 

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Kontosparandet omfattas av insättningsgaranti upp till 1 050 000 kronor. Läs mer här.

Här kan du också läsa mer om vår personuppgiftspolicy och våra bosparregler.