Akuta insatser för Munkhättans fasader

24 september 2014 Tegelstenar vittrar sönder och delar av stenarna faller ner med risk för svåra personskador. I våras blev det akut att starta arbetet med att renovera Munkhättans tegelfasader. En närgången besiktning visade att i synnerhet fasaderna i väster- och söderläge är värre angripna av väder och vind än vad tidigare besiktningar visat.

Arbetet med att renovera gavlarna på Rödkullastigen 1 och Solvändegatan 3 startade akut i maj.
De noggranna undersökningar som gjordes innan fasadrenoveringen startade visade att:

  • Fogarna är uttjänta som skydd för inträngande vatten.
  • Ett stort antal tegelstenar har frostskador som innebär att delar lossnar och faller ner.
  • Ett 30-40 tal tegelbalkar över fönster och balkongpartier är lösa och delar kan falla ner.
  • Ett antal större sprickor i fasaden som även går in på balkonger bör öppnas och vidare utredas.
  • Vid taket är sprickorna så allvarliga att fasaden troligen rasar samman om det blir en snörik vinter.

Ansvaret för att inte tegelstenar ramlar ner och ger personskador vilar tungt på föreningens styrelse. Ansvaret blev än tydligare och tyngre efter den noggranna besiktningen som visade omfattningen av problemen. Om styrelsen känner till risken men ändå väljer att inte åtgärda problemen och det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall blir den juridiska konsekvensen fängelse.

Planerad takt
Efter de akuta insatserna fortsätter renoveringen av Munkhättans fasader i mer planerad takt med Rödkullastigen 3 och de resterande tre låghusen runt Gula gården.Praktiskt går fasadrenoveringen till så att bruket i fogarna mellan tegelstenarna fräses ner till ett djup av 30 millimeter. Trasiga stenar knackas loss och byts ut, samtliga balkar över fönster och balkonger byts ut. Slutligen läggs nytt bruk i fogarna.

Armeringen rostar
I de gamla balkarna finns en armering av järn som rostar. När armeringen rostar sprängs tegelstenarna inifrån. De nya balkarna har armering av rostfritt stål. Armering med järn användes som standard på den tid (1959) när Munkhättans byggnader uppfördes.Under 2012 gjordes en del åtgärder på sprickor i fasaderna. Den insatsen har det visat sig var inte tillräcklig. Den kontroll som nu är gjord visar att även lagningarna som gjordes 2012 har spruckit och att det inte går att komma undan det omfattande och noggranna arbetet med att fräsa bort bruket mellan tegelstenarna. Det finns inga genvägar.
Fasadrenoveringen beräknas kosta 12–14 miljoner kronor. Slutsumman är helt beroende på hur många tegelstenar som måste bytas ut.