Undersökning av balkongerna

24 september 2014 Balkongerna på Rödkullastigen 1 och 3 måste genomgå en omfattande undersökning. Risken är att vatten har trängt in i betongen så att järnarmeringen i balkonggolven har börjat rosta. Effekten blir att betongen sprängs av vatten och rost och att balkonggolvet faller samman.

Är statusen för balkongerna riktigt dålig måste balkonggolven hackas upp och järnarmeringen ersättas med armering av rostfritt stål innan nytt betonggolv gjuts. En tanke är i sås fall att de nya golven kan beläggas med klinker eller någon annan form av ytskikt som effektivt stänger ute vattnet.

I samband med en eventuell balkongrenoveringen monteras balkongfronterna ner och problemet med fronter som är på väg att ”sprätta” ut från sina fästen åtgärdas samtidigt.
Munkhättans tekniska konsulter från HSB Malmö ska göra en fördjupad undersökning av statusen på balkongerna och samtidigt lämna förslag på en handlingsplan för balkongrenoveringen. De ska dessutom se över ekonomi och tillsammans med Munkhättans ekonom på HSB Malmö lämna alternativ till hur renoveringen kan finansieras.

Ett 20-tal av balkongerna är besiktigade och de bedöms samtliga vara i behov av renovering. Kostnaden beräknas till cirka 50 000 – 60 000 kronor per balkong.

Sprickorna och angreppen på betongen i balkongerna uppmärksammades i samband med den omfattande undersökningen av fasaderna sedan delar av tegelstenar börjat falla ner runt Munkhättans byggnader.