Taken sätts fast och ventileras

24 september 2014 Taken på Munkhättans höghus måste förankras. På Rödkullastigen 1 är taket fastsatt, på Rödkullastigen 3 ska en kontroll visa om taket sitter fast ordentligt i takstolarna. Bland annat släppte taket på Rödkullastigen 3 i samband med stormen i slutet på november 2013.

Anledningen till att taken inte suttit fast ordentligt beror på mängden takpapp. 7–8 lager papp ligger på varandra och har gjort att bultarna som förankrar taket i takstolarna inte fäster ordentligt. Blåser det kraftigt riskerar taket att slitas loss och hamna på marken.

Sommaren 2012 fick sex av Munkhättans hus ny papp på taken och nya hängrännor samt stuprör Under 2013 isolerades utrymmet under taket. Genom isoleringen har värmen på vindarna stigit så pass att nya ventilationshättor måste monteras så att den varma luften på vindarna kan ventileras ut. Annars är risken att det uppstår kondens på vindarna som i sin tur kan orsaka både vattenskador och ge mögelangrepp i isoleringen.

Den tekniska förklaringen är att när vindarna isolerades så flyttades också kondenspunkten. När vindarna var oisolerade låg kondenspunkten på utsidan av taket. Nu med isolering har kondenspunkten flyttat ner till toppen av isoleringen, därmed stannar också fukten kvar på vinden. För att undvika skador måste den varma fuktiga luften på vindarna vädras ut.