Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fyra års bosparande gav förstahandskontrakt

10 februari 2022

HSB Stockholm bygger och förvaltar bostadsrätter, men är också en stor hyresvärd i regionen. Nu presenteras statistik över bosparandet för 2021, som bland annat visar att den kortaste spartiden för ett förstahandskontrakt var fyra år.

HSB är en bostadsrättsorganisation, men också en av landets största hyresvärdar med omkring 25 000 hyresrätter. HSB Stockholm äger och förvaltar 4 000 av dessa, ett bestånd som ska växa de kommande åren.

– Att växa och utvecklas inspirerar. Vi har ett uttalat mål om att långsiktigt öka beståndet med 200 hyresrätter årligen, både genom förvärv och nyproduktion. Det bygger i grunden på att allt fler bosparande medlemmar efterfrågar ett hyrt boende, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef HSB Stockholm.

I Märsta, där antalet bosparpoäng var som lägst för att tilldelas ett förstahandskontrakt under 2021, krävdes i genomsnitt 243 bosparpoäng. Det motsvarar drygt fyra års bosparande. På Södermalm var antalet bosparpoäng som högst för att tilldelas ett förstahandskontrakt under 2021. Här krävdes i genomsnitt 1 422 bosparpoäng, vilket motsvarar drygt 33 års bosparande. Varje sparad hundralapp ger 1 bosparpoäng, och sedan 2014 kan en bosparare maximalt få 60 bosparpoäng per år genom att spara 500 kronor i månaden. Innan 2014 var det maximala antalet 36 bosparpoäng per år.

– Den bosparare som söker en bostad och har flest bosparpoäng får välja först, och poängen gäller över hela landet, så enkelt är det. Och på sätt och vis är det två köer i en, för även om du tilldelas en hyresrätt behåller du bosparpoängen och kan fortsätta bospara för att längre fram kunna köpa en nyproducerad bostadsrätt, säger Anders Joachimsson.

Under året har även 23 lägenheter förmedlats enligt HSB Stockholms ungdomspolicy, där tio procent av enrumslägenheter öronmärkts åt unga.

HSB Stockholms fastigheter 2021
- 69 fastigheter med totalt 3 946 lägenheter
- 392 lägenheter förmedlades till bosparande medlemmar
- 245 förstahandskontrakt och 107 rivningskontrakt
- 23 lägenheter förmedlades enligt ungdomspolicyn
- 12 kooperativa lägenheter och 9 seniorlägenheter

  Läs mer om HSBs bosparande.

  OM HSB STOCKHOLM
  I snart 100 år har vi byggt nya hem att trivas i – anpassade till livets olika skeden. Sedan starten 1923 har vi vuxit till drygt 151 000 medlemmar, 58 000 bosparare och närmare 470 bostadsrättsföreningar. HSB Stockholm bygger, förvaltar och arbetar aktivt för att skapa ett gott boende åt våra medlemmar. Vi finns i 16 kommuner i Stockholms län: Danderyd, Ekerö, Haninge, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö, Täby, Upplands Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

  Taggar

  Bostadsrättsförening
  HSB
  HSB Stockholm
  Bospar och medlemskap
  Hyresrätt