Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nya kontaktytor ska skapas mellan grannar

25 januari 2023

Generationsöverskridande umgänge, samverkan grannar emellan och utökat socialt nätverk. Det är målsättningen när HSB Skåne, tillsammans med HSB Living Lab och Generation Marianne startar projekt i Lund.

Under våren startar HSB Skåne upp ett samverkansprojekt tillsammans Generation Marianne och HSB Living Lab i Arenastaden i Lund. Syftet med projektet är att skapa kontaktytor grannar emellan med målsättning att bryta ensamhet och ge förutsättningar för utökat socialt nätverk.

Att hitta vägar till ökad social gemenskap är något som alla tjänar på och kan bidra till ökat välmående. För HSB har gemenskap i bostadsrättsföreningar varit en hjärtefråga sedan starten för nästan 100 år sedan och i det här projektet vill man utforska om det finns metoder för att kicka igång granngemenskap.

I projektet “Goda Grannar – social hållbarhet i flerbostadshus” kommer HSB Skåne tillsammans Generation Marianne och HSB Living Lab att utforska hur man kan få igång social gemenskap i ett bostadsområde i Arenastaden i Lund, där de boende i hyresrätterna i Kvarteret Målet och bostadsrättsföreningen HSB brf Nätet bjuds in att delta i projektet.

Genom en enkätundersökning med efterföljande workshop kommer de boende att kunna lämna önskemål på aktiviteter som sedan kan bilda de olika aktivitetsgrupperna. Aktiviteterna anpassas därmed helt efter deltagarnas behov, kunskap och intressen.

- I området där vi nu startar upp bor det personer i en blandad ålder och vi hoppas att de kommer att se möjligheter med att lära känna sina grannar och utöka sin umgängeskrets även över generationsgränserna. Vi hoppas att projektet faller väl ut så och ger lärdomar som går att applicera även i andra projekt och områden, säger Malin Bengtsson, kommunikationschef på HSB Skåne.

Uppstart med workshop för projektet kommer att vara 21 mars.

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 674 000 medlemmar
  • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 25 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Taggar

hsb skåne