Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lundamodellen

Från och med 1 januari 2014 kommer HSB Skåne att använda sig av Lundamodellen för hyressättningen av hyreslägenheterna i Lund. Vad den är och vad det innebär, finns att läsa här nedan.

Hyresförhandling enligt Lundamodellen – En ny modell för en rättvisare hyressättning

Runt om i Sverige har man på de olika orterna förhandlat och kommit fram till nya hyressättningsmodeller. Dessa ska ge hyresgästerna hyresrätta hyror som bygger på värdering av varje enskild lägenhet. Skillnader i bruksvärde för olika lägenheter ska avspegla sig i rimliga skillnader i hyra.

Tidigare har din hyra beräknats enligt en hyressättningsmodell där ett poängsättningssystem har lett fram till hyran för varje lägenhet. Med tiden har denna modell blivit omodern och svår att förstå. Standarden på hus och lägenheter har förändrats, liksom hyresgästernas syn på vilka faktorer som bör påverka hyran. Därför har nu en ny och moderniserad modell, den så kallade Lundamodellen, tagits fram i ett samarbete mellan Lunds Kommunala Fastigheter, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd. Även Lundamodellen bygger på ett poängsystem, men den är enklare och tydligare än den gamla och därmed också enklare att förklara och förstå. Avsikten är att modellen ska ge hyresrättslägenheterna i Lund hyror som bygger på en värdering av varje enskild lägenhet och där skillnader i bruksvärde för olika lägenheter då ska avspegla sig i rimliga skillnader i hyra.
Vad är de nya hyressättningsmodellerna?

I Lundamodellen påverkas hyran av egenskaper som kan indelas i fyra huvudgrupper.
Med dessa egenskaper som grund, får varje lägenhet ett visst antal poäng. Efter en beräkning avgör sedan antalet poäng hur hög hyran blir. Tidigare har hyresnivån till stor del styrts av fastighetens byggår. I de nya modellerna är det istället fyra faktorer som bestämmer hyresnivån:

Den enskilda lägenhetens storlek och typ. Storleken anger lägenhetens yta. Typ anger hur många rum och vilken typ av kök lägenheten har. Man tittar även på vilken hustyp, till exempel om det är hög- eller låghus, som lägenheten ligger i.

  • Fastighetens modernitet och standard. Byggåret bestämmer moderniteten. De yngre fastigheterna har högre standard och har därför en högre moderniseringsgrad än äldre. Även ombyggnad påverkar. Standarden påverkas till exempel av fastighetens utrustning och teknisk standard, utemiljö och tillgången till bredband och kabel-tv. Om det finns hiss/cykelförvaring/källsortering av sopor/tvättstugan/portlås påverkar också standarden.
  • Lägenhetens modernitet och standard. Moderniteten handlar om när kök och badrum är byggda. Standarden påverkas bland annat om lägenheten har balkong/uteplats, ett extra wc, förråd eller biluppställningsplats m.m.
  • Fastighetens geografiska läge. Bedömning av var bostadsområdet har sitt geografiska läge. I Lundamodellen har det tagits fram en karta över Lund där kommunen är indelad i zoner. Lunds tätort har indelats i Innerzon, Mellanzon, Östra Torn/Mårtens Fäladszon och Ytterzon. Dalby, Södra Sandby, Stångby, Veberöd, Genarp samt Revinge tillhör var för sig egna zoner. Innerzonen har högst värde.

Dessa faktorer kan skilja sig mellan de nya hyressättningsmodellerna på olika orter.

Så här används Lundamodellen i praktiken

Från och med den 1 januari 2014 och därefter en gång per år genomförs en förändring av lägenhetshyran till dess att modellhyran har uppnåtts. Denna förändring sker stegvis med en maximal höjning eller sänkning av din månadshyra med 250 kronor per år. Detta gäller enbart dig som har fått en höjning av din hyra på mer än 250 kronor.

Vid tecknandet av nytt hyresavtal i samband med lägenhetsinflyttning, sker en justering till modellhyran fullt ut.

Observera att detta endast gäller anpassningen till modellhyran. Månadshyran kan också påverkas av andra hyresförändringar, till exempel efter sedvanliga årliga återkommande hyresförhandlingar.