Ny bredbandsanslutning i Brf Nunnan från den 15 december

27 oktober 2021 Om det nya abonnemanget för bredband och TV

Kära granne,

Den 15 december slutar Telenor leverera bredband via Ethernetuttaget vid ytterdörren i din lägenhet. Ungefär hälften av alla boende i Nunnan har sin bredbandsförbindelse den vägen. Istället kommer Bahnhof att leverera bredband i det uttaget. För detta krävs det inget separat abonnemang, utan alla i föreningen får access utan extra kostnad. Istället betalar föreningen 125 kronor per månad per lägenhet till Bahnhof för 1000/1000 Mbit/s. Bahnhof har i olika undersökningar utsetts till den bästa bredbandsoperatören i Sverige.

Abonnemanget från Telenor är automatiskt uppsagt per den 31 december. Att vi genomför bytet tidigare beror på att vi vill undvika att det blir tekniska problem under nyårshelgen.

Vid bytet, som sker under arbetsdagen den 15 december, kommer nätförbindelsen att vara bruten i cirka tre timmar innan Bahnhof tar över.

Om du har bredband någon annan väg i dagsläget, exempelvis från ComHem (via Kabel-TV-uttaget) eller Telia (via ADSL), kan du vilja byta till att få bredbandet utan extra kostnad via Ethernetuttaget. Om du vill vara säker på att du har Internetförbindelse utan avbrott, kan det dock vara en idé att testa att uttaget fungerar på kvällen den 15 december innan du avslutar ditt nuvarande abonnemang. I några lägenheter har tidigare ägare vid renovering tagit bort uttaget. Detta kan återställas av en nätverkstekniker, men det sker i så fall på den boendes eget initiativ och bekostnad.

Jag bifogar informationsbladet från Bahnhof. Där finns information om hur bytet går till. För den som i dag har TV eller internettelefoni via Telenor, går det, som det står i bladet, att få från Bahnhof istället. Ett annat alternativ för TV-kanaler är sappa.se.

Alla boende kommer att kunna kvittera ut en ny router från Bahnhof till sin bredbandsförbindelse. Utdelningen kommer att ske i början på december. Vi återkommer om detta. Det går att ha en egen router, men Bahnhof kan då bara ge begränsad support om det inte fungerar.

Med vänliga hälsningar från styrelsen,
Mattias

Mattias Söderhielm, ordförande för Brf Nunnan
0733 - 80 51 49

Förtydligande 9 november 2021

Kära granne,

Eftersom det kommit frågor, vill jag förtydliga vad som gäller för TV i samband med bytet till från Telenor till Bahnhof:

För den som i dag får sin TV från ett Kabel-TV-uttag via antennsladden

Kabel-TV via Tele2 (tidigare ComHem) fortsätter att fungera precis som förut även efter bytet från Telenor till Bahnhof för bredbandet. D.v.s. att TV-apparater som är anslutna till ett Kabel-TV-uttag med antennsladden fortsätter att visa de 15 kanalerna som ingår i grundutbudet som föreningen betalar för (SVT 1, SVT 2, Kunskapskanalen, SVT 24, SVT Barn, TV 3, TV 4, Kanal 5 etc). Om du har köpt till ytterligare kanalpaket från Tele2 (ComHem) fortsätter även dessa fungera.

För den som i dag får sin TV från Telenor via en set-top-box kopplad till bredbandsuttaget i hallen

Om du får din TV via Telenor kan du behöva byta, exempelvis till TV via Kabel-TV från Tele2 (enligt ovan), alternativt till TV via bredbandet via exempelvis Bahnhof eller Sappa.se. Det är också möjligt att det går att fortsätta att se på TV via Telenor om du har något annat Telenor-abonnemang (exempelvis mobil). Men detta tar bostadsrättsföreningen inget ansvar för, utan det är något du får kontrollera med Telenor.

Dessutom:

För den som i dag har sin Internetanslutning via Tele2 (tidigare ComHem) via Kabel-TV-uttaget

Det går rent tekniskt bra att fortsätta använda detta. Men eftersom det blir billigare (och du får större bandbredd) genom att använda föreningens Internetanslutning via Bahnhof via Ethernetuttaget i hallen, rekommenderar vi att du byter till denna anslutningsform efter den 15 december (se tidigare mejl nedan).

Vänliga hälsningar,
Mattias

Mattias Söderhielm, ordförande för Brf Nunnan
0733 - 80 51 49