Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Framtidsmötet 2015

18 november 2015 Den 4-5 november samlades förtroendevalda från hela HSB Sydost för att delta på Framtidsmötet i Växjö.

Intressanta föreläsare bidrog till många skratt men också till allvarliga uppvaknande om den föränderliga värld vi lever i. Föreläsarna talade om framtidens boende, huruvida världens ekonomier återhämtar sig enligt de förväntningar som finns, hur den nya generationen, 90-talisterna tänker och agerar till vikten av att effektivisera resursanvändningen, s.k. cirkulär ekonomi.

Under dagarna diskuterades och reflekterades det i smågrupper hur man kan utveckla styrelsearbetet, HSBs mål och versioner, och hur framtiden avspeglas i kommande affärsplan. Nedan ser du en sammanställning av den workshop där deltagarna fick fundera kring hur det kan komma att se ut 2030:

    • Ökad rörlighet i världen såväl som inom Sveriges gränser. Vi kommer att se andra motiv till folkvandringar än idag – klimatflykt osv. Urbaniseringen kommer att fortsätta och leda till att fler människor lever på mindre ytor i städer.
    • Ställer krav på att såväl lagar, regelverk och former för föreningsarbete blir mer flexibelt. Detta i en tid då kraven på kontroll och ordning ökar. Kommer att ställa andra krav på personer som engagerar sig i föreningsarbetet/styrelsearbetet (som någon nämnde – vi förtroendevalda måste bli lika snabba som trenderna).
    • Kommer leda till mer flexibelt och samtidigt mer miljöeffektivt byggande av bostäder. Vi kommer att se en utveckling av modulbyggen som även går att flytta fysiskt.
    • Kommer leda till ökad andel företagsdrivna bostadsrättsföreningar, dvs styrelsen är mer strategisk där operativa tjänster kommer att handlas in i större utsträckning. Digital teknik kommer att utföra/hantera mer av det löpande arbetet som inte är personnära, för att spara tid. Denna utveckling kommer att skapa fler arbetstillfällen och öka skatteintäkterna.
    • Ökad medelålder och ett större antal människor som är över 65 år unga. Vi kommer att bo kvar ”hemma” längre upp i åldrarna än idag. Kommer leda till minskade skatteintäkter.
    • Vi behöver se över tillgängligheten i våra fastigheter samt komma med konkreta förslag till lösningar. Digitaliseringen (robotifiering?) kommer att leda till en ökad tillgänglighet när det handlar om delaktighet i föreningsarbetet, men människor behöver kunna röra sig inom och utom fastigheten.
    • HSB erbjuder sjuk/hälsovård i sin förvaltning. Underlättar/hjälper inte bara äldre människor utan även tex. småbarnsföräldrar.