Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Sol i sopnedkastet

17 maj 2019 Solceller hör till framtidens viktiga energilösningar. För att spara pengar när man installerar dem på hustaken kan man återanvända det som var modernt för nästan hundra år sedan: sopnedkasten.
Solceller på fastighet

HSB var först på banan med sopnedkast, eller sopstörtning som systemet kallades 1923. Med ökande miljömedvetenhet har de flesta sopnedkast nu bommats igen och blivit en onyttjad relik från en svunnen tid. Fram tills nu. Under våren kommer Göteborg och brf Krönet i Kortedala att använda husens sopnedkast för att dra kablar till de solceller som ska installeras på taken.

– Det förenklar bygget eftersom man inte behöver borra i trapphus för att dra kablar och få ner dem till elcentralen, säger David Skarin som är projektledare och energirådgivare vid HSB Göteborg.

Då blir det även billigare att installera solceller?

– Ja, men det är svårt att säga generellt hur mycket det sänker kostnaderna. Det kan bero på om huset är Q-märkt och kablar inte kan dras på utsidan, eller på hur högt det är. Ju fler våningar desto lönsammare blir det att använda sopnedkasten.

Går det att helt slippa borrandet?

 – Man kan behöva borra i källaren – det beror på var elcentralen ligger – men det är mycket mindre än om man ska borra i alla trapphus. Det finns olika lösningar. Vi gör förstudier, tar fram underlag och kalkyler som kan presenteras för föreningens styrelse.

Går det att skicka ner fiber tillsammans med solcellernas kablar i sopnedkasten?

– Ja, de får plats. Men operatörer jag talat med vill att fibern då ska separeras från solcellskablarna och det finns gott om utrymme att göra det.

David Skarin beskriver behovet av att effektivisera installationer av solceller genom att bland annat skapa system som samarbetar och det är något som blir allt vanligare. Den likström som solcellerna genererar – och som måste passera en växelriktare för att kunna användas i fastigheten – kan även förse laddstolpar med el.

– När det finns ett överskott kan man använda det i elbilar eftersom bilarna snabbladdas med likström. Brf Krönet har ett föredömligt energitänk och installerar även 50 laddstolpar.

Det innebär att den egna solenergin kan användas både av hushållen och som fastighetsel, istället för att överskott matas ut på det allmänna elnätet och säljs.

Kan det finnas andra utrymmen att använda för att effektivisera installationer av solceller?

– Det finns äldre hus som har självdragskanaler som inte längre används. Där kan man också dra kablaget.

Men inte om de fortfarande används för ventilation?

– Nej, det är likströmskablar man drar, med hög spänning och det blir en viss värme så det kan bli problem med termiken i ett självdragssystem. Gamla skorstenar som inte längre är i bruk kan däremot användas. David Skarin jobbar med ett sådant projekt nu.

– Det är alltid bra att göra en energikartläggning, och se vilka förutsättningar som finns för att effektivisera installationer, säger han.

Vill du veta mer om solceller?

Läs mer om hur vi kan stötta er från utredningar till implementering och uppföljning av solceller.