Peab - samarbetspartner

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag som bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom smarta, funktionella framtidsbostäder. På Peab arbetar vi med framtidens byggande på flera olika sätt, till exempel genom att bygga närproducerat med våra egenutvecklade ECO-produkter för våra största materialtyper som betong, asfalt och ballastmaterial. Vi arbetar även med modern teknik som exempelvis flygscanning med drönare, samt utforskar de möjligheter robotisering erbjuder för att automatisera repetitiva arbetsuppgifter och för att upptäcka fel i tidigt skede. 

Peab och HSB Living Lab
Genom samarbetet i HSB Living Lab får vi på Peab en unik möjlighet att forska inom viktiga områden som exempelvis flyttbarhet och produktionsprocesser. Genom att bidra till innovation, teknisk utveckling och kreativa lösningar som gynnar hela branschen bidrar vi även till en hållbar och ekonomisk utvecklingen av samhället.

Peab deltar i HSB Living Lab för att hela tiden ligga i framkant och driva en hållbar samhällsutveckling och byggbranschen framåt. I HSB Living Lab testar vi bland annat innovativa gröna fasader tillsammans med startup-företaget Greenworks. Genom att kombinera kunskaper inom fröodling, bevattningsteknik, biokol och fasadmaterial har Greenworks utvecklat fasadpanelerna som sitter på HSB Living Lab. Tanken är att göra det enkelt att bygga grönska i stadsrummet och bidra till ekosystemtjänster. Fasaderna fördröjer dagvatten, reglerar temperatur och luftfuktighet och fungerar samtidigt som en oas för djur och insekter. Syftet är att skapa ett levande material, förändra odlingsprocesser och förenkla montage genom växtpaneler med estetiskt tilltalande utformning.

Det var när Peab arrangerade en tävling för innovativa lösningar för framtidens byggande som man fick upp ögonen för Greenworks fasadpaneler. Vinnaren i tävlingen fick chansen att genomföra sitt projekt i HSB Living Lab, och Greenworks var redo att sätta i gång direkt när det stod klart att de vunnit.

– Det är väldigt spännande att testa Greenworks fasader i praktiken. Vi har arbetat med växtfasader innan, men eftersom de kräver en odlingsexpert som planterar växterna på plats är det en ganska komplicerad lösning. Med Greenworks färdigpreparerade paneler kan en hantverkare montera panelen, precis som på vilken annan fasad som helst. Det gör monteringen enkel och mer kostnadseffektiv, säger Andreas Furenberg, teknikchef på Peab.

Under 2023 är planen att även testa lera som byggmaterial. Intresset för att minska klimatpåverkan och hitta modeller och metoder för cirkulära material är stort och samtidigt är kunskapen och erfarenheten av att jobba med material som lera liten. Därför är avsikten att i ett utforskande och experimentellt projekt i HSB Living Lab testa att följa hela processen, från att analysera jorden och tillverka materialet, mäta prestanda och klimatpåverkan för att skapa viktiga insikter och lära sig mer om process och material.

Läs mer om fasadpanelerna här

Läs mer om hur Peab jobbar på peab.se

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Andreas Furenberg, teknikchef
andreas.furenberg@peab.se