Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB stöttar läxhjälparna i Malmö

06 oktober 2020 Att skapa hållbara bostadsområden handlar inte bara om att bygga klimatsmart. Det kan också handla om saker som läxhjälp och sommarjobb. Sedan ett antal år samar-betar HSB med Drivkraft Malmö för att bidra till minskad ojämlikhet och otrygghet – och i förlängningen ett mer hållbart.

Den ordinarie skoldagen är över och Kroksbäcksskolans korridorer ligger öde. Men från ett av klassrummen hörs ett dämpat sorl.Tjugo elever i niondeklass på skolan pluggar extra tillsammans med läxhjälparna från Drivkraft Malmö. Vid skolårets början skrev de alla på ett elevavtal där de lovar att komma till studieverkstaden varje måndagseftermiddag under läsåret. För den som anstränger sig för att förbättra sina betyg, följer trivselreglerna och inte missar fler än två till-fällen under året ligger ett sommarjobb hos HSB Malmö eller det kommunala fastighetsbolaget MKB och väntar.

04drivkraft.jpg

En av de tjugo niondeklassarna på plats är Bright Aaron. Han tvekar inte på frågan vilka ämnen han behöver mest hjälp med.

– Matte och NO. Jag vet inte varför, det bara är så.

Fast just i dag är det svenska han fokuserar på. I morgon är det nationellt prov.

– Nu hänger jag med bättre och vet vad jag ska göra, säger han lugnt.

För egen del ser han positivt på kopplingen mellan läxhjälp och sommarjobb.

– Det är en bra idé på många sätt. Vissa kanske bara tänker på sommar-jobbet. Men när de kommer hit så lär de ju sig ändå.

Bright Aaron spelar basket i Malbas och drömmer om att bli proffs, helst i amerikanska ligan NBA. Snart är grundskolan över för honom och hans klasskamrater.

– Det känns både bra och dåligt. När vi slutade åttan hade jag 105 i betygspoäng och efter första terminen i nian hade jag höjt det till 167. En bra höjning, tycker jag. Förhoppningsvis kan jag höja mig ännu mer, mitt mål är att komma upp till 210.

Bredvid honom sitter Thomas Hedberg som lyssnar uppmärksamt när Bright Aaron läser en text på svenska. Han är en av fem frivilliga läxhjälpare på plats.

– Hela Sverige har väl lite dåligt samvete för hur det ser ut i skolan och med integrationen. När jag blev pensionär funderade jag om jag kunde hjälpa till.

Thomas Hedberg svarade på en annnons från Drivkraft Malmö och är nu läxhjälpare sedan tre år tillbaka. Tre timmmar varje vecka är han här och hjälper elever på Kroksbäcksskolan.

– Jag lär känna barn från ett väldigt segregerat område. Jag lär mig mycket om samhället. Dessutom får jag fräscha upp mina egna kunskaper, allt är inte detsamma som när jag gick i skolan, säger han.

Thomas Hedberg konstaterar att många av barnen både kämpar med att lära sig svenska, och med själva skolämnena.

– De har en tung uppförsbacke. Men de flesta känner jag att jag kan hjälpa, mycket handlar om att motivera dem. Jag hoppas de kommer in på gymnasiet.

08drivkraft.jpg

HSB Malmö har samarbetat med Drivkraft Malmö sedan 2012.

– Drivkraft Malmö är en seriös partner som gör skillnad. För oss är det här ett långsiktigt engagemang, inget kortsiktigt projekt, säger Mia Gustafson, marknads- och kommunikationschef på HSB Malmö.

Satsningen på Kroksbäcksskolan med studieverkstad i kombination med sommarjobb är dock ny för i år.

– Det är svårt rent generellt för ungdomar att få sommarjobb, det här blir en unik möjlighet för dem. Vi har lovat att ta hand om så många vi kan.

Utöver sommarjobben bidrar HSBMalmö ekonomiskt till Drivkraft Malmösverksamhet. HSB-medarbetare som vill engagera sig i verksamheten erbjuds också möjlighet att göra det på arbetstid.

– Vi vet att det är ett värdefullt arbete som gör skillnad. Goda medborgare ska-par goda samhällen. Kan vi hjälpa ungdomarna att skapa en grund för vidareutbildning och att prova på arbetslivet så gagnar det inte bara dem utan också samhället, säger Mia Gustafson.

I klassrummet på Kroksbäcksskolan går Drivkraft Malmös projektledare Verenice Bengtsson runt mellan borden och bjuder eleverna dricka och släta bullar ur en påse. HSB Malmö står för fika vid varje studieverkstad.

– Det är viktigt att barnen får lite energi också, säger hon.

Drivkraft Malmös verksamhet har tre ben. Utöver läxhjälpen erbjuder fören-ingen mentorer till elever mellan 12 och 16 år, och också till deras föräldrar.

– Föräldrar som kommit från andra länder behöver kontakter, lära sig mer om det svenska samhället och komma in på den svenska arbetsmarknaden. En mentor hjälper vuxna att utvecklas socialt, få nya vänner och dessutom tränar man det svenska språket på köpet, säger Verenice Bengtsson.

Studieverkstaden, eller läxhjälpen, riktar sig till barn i årskurserna sex till nio. Drivkraft Malmö håller studieverkstäder i 24 skånska skolor i fyra kommu-ner: Malmö, Landskrona, Helsingborg och Båstad. I dagsläget finns sommarjobbssamarbete, likt det på Kroksbäcksskolan, även på Hermodsdalsskolan i samarbete med Stena Fastigheter och på Dalhemsskolan i Helsingborg i samarbete med Helsingsborgshem.

– Syftet är att man ska anstränga sig, det är inte lätt för alla att höja betygen. Men då visar barnen att det finns en drivkraft, att de vill utveckla sig och ta chansen att få lite arbetslivserfarenhet, lite pengar och sin första referens. Det är jätteviktigt.

Drivkrafts mentorer och läxhjälpare gör sina insatser helt ideellt.

– Vi jobbar med volontärer och våra samarbetspartners i näringslivet. På Kroksbäcksskolan har vi till exempel läxhjälpare som är studenter på Malmö universitet och pensionärer från olika kompetensområden, många som tidigare varit lärare och vill fortsätta ha samma kontakt med barnen.

Verksamheten finansieras band annat av ett antal stora och medelstora företag i regionen och de fyra kommunerna. Pengarna möjliggör bland annat aktivi-teter med barnen som ingår i läxhjälpen och mentorskapsprogrammet.

– Ikväll ska vi gå på handbollsmatch. Nästa måndag tar vi eleverna till Extreme zone där de får klättra och hoppa, berättar Verenice Bengtsson.

Syftet, säger hon, är förvisso att barnen ska klara skolan, men också att de ska utvecklas och må bra.

 

Artikel publicerad i Hemma i HSB 2.2019

 

 

 

Bli läxhjälpare!

Drivkraft Malmö söker nu läxhjälpare.

Tveka inte att höra av dig till Malin Persson, läxhjälpsansvarig, 0707-88 23 05, malin@drivkraftmalmo.se eller via formuläret på Drivkraft Malmös hemsida.