Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Svårt med det juridiska – här finns hjälp att få

26 maj 2020 Andrahandsuthyrning, vattenskador eller entreprenadtvister. Melody Elahi Shostari är en av HSB Malmös fyra specialister på bostadsrättsjuridik som kan hjälpa er förening med krångliga frågor.

Oavsett hur hög kompetens en styrelse har så kan det dyka upp frågor och sammanhang där det krävs en expert. Det vet Jan Gasslander som är ordförande i HSB brf Kroksbäck i Malmö.
– Vi har haft väldigt god hjälp av HSBs jurister i olika rättsliga tvister, säger han.
Utöver att de fått hjälp av någon som kan navigera rätt i den juridiska djungeln så upplever Jan Gasslander en annan fördel med att ta hjälp av HSBs jurister:
– Det får ofta mer tyngd när något kommer från en jurist hos HSB jämfört med om det hade kommit från en styrelseledamot i föreningen.

Melody Elahi Shostari och hennes juristkolleger hos HSB Malmö, Niklas Olsson, Elin Sönnerdahl och studentmedarbetaren Lovisa Malmberg, är alla experter på bostadsrätts- och fastighetsjuridik och deras tjänster är eftertraktade.

Frågorna de får är många och varierande. Det kan handla om allt från störningsärenden till tvister kring avtal och hur styrelsen ska arbeta och fatta beslut.
– Det är verkligen brett. Ska jag nämna de tre vanligaste ärendena, utan inbördes rangordning, så handlar det om olovlig andrahandsuthyrning, störningsärenden och vattenskador, säger Melody Elahi Shostari.

Just vattenskador är ett dilemma som många föreningar sitter i berättar hon, med bostadsrättshavare som inte har koll på sitt eget ansvar för underhållet vilket ibland leder till problem.
– Det är beklagligt eftersom det kan bli stora kostnader och ibland följdskador. Vi driver en hel del sådana ärenden åt våra föreningar och i vissa fall utvecklas det till tvistemål, då är det en lättnad för styrelsen att ha tillgång till juristkompetens.

Juristerna har dessutom ett nära samarbete med andra tjänster hos HSB Malmö, som fastighetsförvaltning och ekonomi. Det gör att de, utöver sin
spetskompetens, också kan ha en bra grundkännedom redan från början i ett ärende, framhåller Melody.

Och det kostar inget att ta kontakt med juristerna för att ta reda på vad de kan hjälpa till med.
– Enklare och inledande rådgivning är kostnadsfritt för medlemsföreningar, och därefter får de ett rabatterat pris. En nyhet som vi precis har lanserat är vårt juristpaket, det finns både större och mindre paket där ett visst antal timmar ingår beroende på den enskilda föreningens behov.

Juristerna håller också utbildningar och erbjuder hjälp och stöd i olika frågor, bland annat finns GDPR-paketet som är kostnadsfritt för medlemsföreningar.

Om man vill komma i kontakt med er jurister, hur gör man då?
– Många frågor kommer in direkt till någon av oss via telefon eller mejl. Men det går också bra att höra av sig till vår gemensamma mejl som är
juristerna.malmo@hsb.se.

Det här kan juristerna hos HSB Malmö hjälpa till med:

  • Störningar i boendet.
  • Andrahandsupplåtelser.
  • Hyresförhandlingar.
  • Juridisk hjälp istyrelsearbetet.
  • Utreda ansvar vid vatten- och brandskador.
  • Entreprenadtvister.
  • Driva processer i domstolar och andra myndigheter.
  • Avtalsskrivning.
  • Omförhandling av garage och bilplatser.

Hur mycket kostar det?

HSBs bostadsrättsföreningar får ett rabatterat pris när de anlitar juristerna hos HSB Malmö. Det finns också ett paketpris. Här ser du priserna för juridisk rådgivning.