Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Får grannarna röka på balkongen?

Vilka regler gäller egentligen när det kommer till rökning kring flerfamiljshus? Får man röka på balkongen eller i lekplatsen på gården? Och vad kan man göra om man känner sig störd?

Det är tillåtet att röka i sin bostadsrätt men man får inte störa sina grannar eller skräpa ned i gemensamma utrymmen. Upplever du att en grannes rökning sprider sig till din lägenhet och orsakar luktstörningar, börja med att prata med grannen. Blir det inte bättre kan du prata med styrelsen som kan medla och undersöka om spridningen av röklukt beror på något som den boende styr över. Om du bor i hyresrätt, hör av dig till din hyresvärd.

Det är ont om praxis på området rökning som luktstörning, men om en boende röker på ett sätt som orsakar störningar i andras lägenheter borde det beteendet gå att ifrågasätta.

Skärpta regler från 2019

Den 1 juli 2019 kom ny lagstiftning som förbjuder rökning vid entréer och lekplatser. De lekplatser som omfattas är sådana som allmänheten har tillträde till, huvudsakligen offentliga lekplatser. Om en bostadsrättsförening har en lekplats dit fler än de boende har tillträde till, omfattas den av rökförbudet. Att sätta upp ett staket och skriva ”privat mark” innebär inte att det är fritt fram att röka där. De faktiska förhållandena avgör: om allmänheten kommer åt lekplatsen, så gäller rökförbudet.

Entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till, och lokaler med gemensam entré dit allmänheten har tillträde, omfattas också av rökförbudet. Det gäller till exempel entréer till restauranger, butiker och andra affärslokaler som ligger i direkt anslutning till gatan. Det är huvudsakligen fastighetsägaren som ansvarar för att reglerna om rökförbud upprätthålls. Om fastighetsägaren hyr ut affärslokaler som ligger i direkt anslutning till gatan, är det affärsinnehavaren som ansvarar för att reglerna om rökförbud upprätthålls. Entréer till bostadsrättsföreningars fastigheter dit allmänheten inte har tillträde omfattas inte av rökförbudet.

Bostadsrättsföreningen har informationsansvar

Om en bostadsrättsförening omfattas av förbudet, så är föreningen skyldig att informera bostadsrättshavare, exempelvis genom att sätta upp skyltar. Bostadsrättsföreningen bör ingripa med information och tillsägelse om förbudet inte upprätthålls. De föreningar som har lokaler med egen entré, ska informera hyresgäster som berörs av förbudet om reglerna och om ansvaret för att följa dessa.

Kontakta HSB Medlemsrådgivning


Har du en specifik fråga gällande rökning eller annat? Genom HSB Medlemsrådgivning erbjuds HSBs medlemmar kostnadsfri generell juridisk rådgivning. Frågorna kan handla om i princip vad som helst som rör boendet.

Ring 0771-472 472 och tryck 1.
Öppet vardagar kl. 09.00-15.00.
Under sommarmånaderna har vi lunchstängt mellan kl. 12.00 och 13.00.

Läs mer

Vad får man göra på balkongen?


1. Grilla på balkongen

Här gäller föreningens regler och kommunala normer. Elgrill och gasolgrill kan vara tillåtet, men normalt sett inte kolgrill. Tänk också på brandrisk, rök och matos.

2. Växter

Blomlådor får oftast bara hängas inåt. Tänk också på att inte vattna så att grannen under får vatten och jord på sin balkong.

3. Katter

Om du har katt på balkong mer än fem meter över marken måste du näta in balkongen. Inhämta även styrelsens tillstånd innan du nätar in.

4. Musik och fest

Lugnt efter 22 brukar vara en gyllene regel, men även dagtid måste du ta skälig hänsyn till grannarna.

5. Parabol och markis

Följ föreningens regler om vad som får sättas upp på balkongen och monteras i fasaden.

6. Skaka mattor

Det du inte vill ha på din matta vill nog inte grannen under ha på sin balkong. Undvik att skaka ur textilier från balkongen.

7. Vintertid

Glöm inte att skotta balkongen. Ett tjockt snölager som smälter i vårsolen kan orsaka skador på huset.