HSB i Almedalen 2024

I år skapar HSB tillsammans med Bostadspolitik.se och sex andra branschaktörer den självklara bostadspolitiska arenan under Almedalsveckan. På tisdagen och torsdagen finns vi på Clarion Hotel Wisby för att diskutera aktuella bostadspolitiska frågor under en rad seminarier och med många nyckelpersoner.

Program och mer info finns här Träffa oss i Almedalen 2024 – här är det preliminära programmet! - Bostadspolitik - Debatt och fördjupning - #bopol 

HSBs förbundsordförande Johan Nyhus deltar i dessa programpunkter på torsdagen den 27 juni (klicka på blocket nedan för att expandera):  

Programmet 2024

Torsdag 27 juni  

10.00 – 11.00: Bostadskraschen – hur ökar vi byggandet av småhus och bostadsrätter? 

Samtidigt som bostadsbristen i våra storstäder, universitetsorter och växande industristäder är enorm så har bostadsbyggandet kraschat och prognoserna pekar mot cirka 20 000 startbesked för bostäder i Sverige under 2024, att jämföra med Boverkets behovssiffror på drygt 67 000 nya bostäder om året. Högre ränteläge och byggkostnader och svagare köpkraft hos hushållen gör att kalkylerna för bostadsutvecklarna inte går ihop. Småhussektorn har drabbats oerhört hårt, med stora varsel, uppsägningar och konkurser som följd. 

Konsekvenserna av bostadsbyggkraschen är bland annat att den gröna omställningen i norr och tillväxten i storstäderna hotas, då bostadsbristen försvårar för företagen att locka till sig kompetent personal, ekonomin försämras och de sociala spänningarna riskerar att öka. Trots att priserna på ägt boende har fallit innebär de stigande räntorna och övriga kostnadsökningar att tröskeln in till det ägda boendet är ännu högre än för ett par år sedan – vad innebär den nya situationen för den svenska ekonomin, samhället, konsumenterna och bostadsutvecklarna och småhussektorn? Hur ser branschens ansvar ut? Hur kan vi bygga mer effektivt? Vad behöver göras från politiskt håll? 

Medverkande: 
Anna Bellman, moderator 
Expertkommentator: Lennart Weiss, Bostadspolitik.se, kommersiell direktör, Veidekke 
Ted Lindqvist, vd, Evidens 
Clara Lindblom, bostadsborgarråd (V) Stockholm 
Malin Svensson, vd, Obos Kärnhem 
Magnus Andersson, vd, Besqab 
Mikael Sjölund, vd, Coreco 
Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB 
David Josefsson, bostadspolitisk talesperson, Moderaterna 
Nancy Mattsson, ordförande, Bygg i tid och projektutvecklingschef, JM 

14.15 – 15.05: Det friska boendet: Hälsosam stadsutveckling och social hållbarhet 

Beskrivning av samhällsfrågan: Hälsa och social hållbarhet kommer i framtiden att vara allt viktigare aspekter i stadsutvecklingsprocesserna. Men kunskapen och analysverktygen behöver vässas. 

Alla vill bo i ett hälsosamt bostadsområde – genom en god stadsplanering och ett smart bostadsbyggande kan människor lockas till mer fysisk aktivitet, en större gemenskap och få en bättre hälsa. I det här seminariet ges goda exempel på hälsosamma stadsdelar och hur man har tänkt i planeringen av dem – och även exempel på motsatsen. Vilka förutsättningar har bostadsutvecklarna för att ge sina kunder och hyresgäster en bättre hälsa genom boendet? 

Medverkande: 
Anna Bellman, moderator 
Alexander Ståhle, Spacescape 
Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB 
Fler talare tillkommer 

 

Bakom den bostadspolitiska arenan i Almedalen står Bostadspolitik.se tillsammans med Besqab, Coreco, HSB, Fastighetsägarna, Magnolia Bostad, Wallenstam och SBAB 

Upptäck HSB

Muralmålning på fasaden till HSB Living Lab.

Forskning om framtidens hållbara boende

HSB Living Lab, på Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg, drivs av 12 samarbetspartners för att skapa en gedigen samverkansarena för ny kunskap med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Läs mer
Två unga tjejer och en kille pratar vid lekplats i bostadsområde.

HSB Dela hjälper unga in på bostadsmarknaden

Många unga har svårt att köpa en egen bostad. Därför erbjuder vi HSB Dela som vänder sig till bosparare i åldern 18 till 29 år som får möjlighet att dela på lägenhetsköpet med HSB.

Läs mer