Värme i lägenheten

Att hitta rätt nivå på värme som alla upplever behaglig kan vara svårt, vi försöker hitta en nivå som fungerar för alla.

När sätts värmen på i husen?

Många tror att det fungerar som förr, att vid ett visst datum sätts värmen på. Men idag sker detta per automatik, när det blir kallt ute går värmen på. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen. När systemet slås igång kan det ta lite tid innan stommen kommit upp i rätt temperatur.

Om man upplever att det är kallt i lägenheten?

Då ska du själv mäta temperaturen i lägenheten innan felanmälan görs. För att mäta en korrekt temperatur i ett rum ska du placera termometern mot en innervägg. Kommer fastighetsskötaren till din lägenhet efter felanmälan för att mäta och värmen visar sig vara över 20 grader, får du själv bekosta besöket.

Innan du felanmäler, kontrollera punkterna i checklistan härunder.

Checklista 

  •  Alla fönster ska vara tätade. Detta ansvarar du själv för.
  • Täta även ytterdörren. Upplever du att trappuppgången är kall ska du felanmäla.
  • Tilluftsventilerna (oftast spaltventiler) ska alltid vara öppna. Du kan själv ställa in ventilerna så de är halvt öppna.
  • Skafferiventilen ska aldrig stängas igen helt. Om alla tilluftsventiler stängs kommer ventilationssystemet att skapa undertryck i lägenheten vilket ger drag från fönster.
  • Lufta elementen försiktigt. Luftningsnycklar kan du köpa i järnhandeln eller låna av styrelsen. Är du osäker på hur du ska göra kan du kontakta felanmälan. Lufta endast om det är nödvändigt. När man har utfört något rörarbete på värmen i fastigheten kan detta föra med sig luft till elementen i lägenheterna. Luften hamnar då oftast i elementen i lägenheterna längst upp i huset. Det som kan uppstå är ett bubblande oljud i elementen. Om du ersatt element i lägenheten ska de nya ha samma effekt och förinställningsvärde som de gamla. Är du osäker ska du kontakta felanmälan.
  • Utrymmet framför elementen ska lämnas fritt för att luften ska kunna cirkulera fritt. Blockera inte element och termostatventiler med t.ex. gardiner.
  • Handdukstorken i badrummet ger bra värme och är ett bra komplement när det är som kallast.
  • Både till- och frånluftsventilerna i badrummet ska lämnas öppna. Om det är kallt i badrummet kan du skruva igen ventilerna, men de får aldrig stängas helt. 

Har du kollat och åtgärdat punkterna ovan och det fortfarande är för kallt ska du felanmäla.