Nyheter enhetsmätning el

27 september 2008 Installationen av enhetsmätning av elen är nu klar och anläggningen är i drift.

Installationerna för att vi ska kunna införa enhetsmätning av elen är nu klara. Ledningar för överföring av mätdata mellan elcentralerna i höghusen och panncentralen har installerats. Samtliga hushållsmätare har bytts ut och är inkopplade. Det innebär att era elkostnader framöver kommer att redovisas på avgiftsavin från föreningen.

En särskild webportal håller på att sättas upp för att ni ska kunna gå in och se er exakta förbrukning från dag till dag.

Mer detaljer om detta kommer att finnas här på hemsidan framöver. Dessutom kommer vi att skicka ut information i kommande informationsblad och i särskilda utskick.

Styrelsen

Uppdatering 2008-07-02

Installation av nya mätare avslutades i början an juni (vid det andra annonserade avbrottet), och från det så är enhetsmätningen i drift. De som fått preliminärfakturor från sin leverantör och Fortum betalar dessa som vanligt så skall det komma en slutavräkning från dessa när väl alla administrativa system har uppdaterats. Om ni betalat för mycket på den preliminära debiteringen skall ni få pengar tillbaka, om ni betalat för lite så måste ni betala in mellanskillnaden.

Från och med avier för kvartal 4 så kommer kostnaden för faktisk förbrukning av el att debiteras från föreningen.

Uppdatering 2008-09-25

Samtliga boende ska nu ha fått de första månadsavierna med elkostnader. På avierna finns angivet:
- kostnader för er elförbrukning
- elnätavgift (21 kr)
- ombyggnadsavgift (50 kr)

På avin för oktober har hela elförbrukningen hamnat denna första gång. I framtiden kommer denna kostnad att slås ut på de tre avierna som skickas ut varje kvartal.

Den post som anges som ombyggnadsavgift är en tillfällig avgift som föreningen tar ut. Avgiften kommer att försvinna när anläggningen är bokföringsmässigt avskriven, om maximalt 60 månader.

Uppdatering 2008-12-19

Det som ovan benäms elnätavgift, och även anges som det på avgiftsavierna avser den avgift som föreningen betalar till Home Solutions för tillhandahållande av system mm för att mäta varje lägenhets elförbrukning samt överföra detta för debitering, borde alltså hela elMätavgift. Det avser inte elnätavgift till Fortum, den fasta delen av detta som man tidigare betalade till Fortum betalas av föreningen eftersom lägehetsmätarna inte finns kvar, om de gamla mätarna varit kvar hade detta kostat varje lägenhet 620 kr/år.

Den rörliga delen av överföringsavgiften som Fortum tar ut ingår i det totalpris som föreningen debiterar med 10,4 öre/kWh plus moms (vid enskillda abonemang kostar motsvarande 13,76 öre/kWh plus moms).

Fram till och med 31/8 hade föreningen ett förmånligt avtal med Vallentuna el, elpris inkl elcertifikat 45,2 öre/kWh plus moms, vilket gjorde att för den fösta perioden med enhetsmätning stannade prister på 103 öre/kWh.

Vid upphandling för vintern och 2009 så hade tyvärr elpriset rakat i höjden och efter värdering av de inkomna anbunden där de bundna priset för 6 och 12 månaders avtal i de flesta fall hamnade en bra bit över 70 öre/kWh slöt föreningen avtal med Vattenfall enligt en modell där föreningen köper el till spotpris med möjlighet att gå in och binda priset för en viss beräknad förbrukning. Spotpriset var i det läget lägre än de bundna priserna och möjligheten att binda priset för delar av framtida förbrunkning bedömdes som attraktivt.

Den period som nu fakturerats, September till November har prissatts utifrån följande priser från leverantörer. Elpris 68,48 öre/kWh, energiskatt 27 öre/kWh, elcertifikat 6,52 öre/kWh, överföringsavgift 10,4 öre/kWh, moms 28,1 öre/kWh, Totalt 140,5 öre/kWh.

Priset för December är ännu inte känt men det kommer troligen att gå ner med ca 10-12 öre/kWh. Prisutvecklingen för senare leverans har även den varit positiv vilket gjort att föreningen bundit priset för kvartal 1 och 2 2009.

Prisuppdatering

Priset för december 2008 landade på 1.13 kr/kWh, pris för kvartal 1 (jan-mars) 2009 blir 1.17 kr/kWh.

Uppdatering 2009-02-26

Priset för kvartal 2 (april-juni) 2009 blir preliminärt 1.125 kr/kWh och kvartal 3 (juli-sept) blir preliminärt 1.021 kr7kWh. Detta med reservation för ev skatte- och elcertifikatsändringar.

Den portal som man skall kunna använda för att kolla sin förbrukning via webben väntar vi fortfarande på att leverantören skall färdigställa enligt våra önskemål.