Nyhetsbrev augusti 2023

10 augusti 2023 Här kommer månadens information från styrelsen om vad som är på gång i föreningen och vad som har hänt under sommaren. Denna månad är det lite extra som berör er medlemmar så vi hoppas att alla tar sig tid att läsa nyhetsbrevet.

Avgiftshöjning samt hyreshöjning garage
Det senaste året har föreningens kostnader ökat i takt med den ökade inflationen. Framförallt har föreningens räntekostnader ökat kraftigt. Som vi förvarnade om i sommarbrevet medför det ett behov av avgiftshöjningar och hyreshöjningar som är högre än normalt.

Månadsavgifterna kommer att höjas med 18 % (från oktober)
Hyrorna för garage kommer att höjas med 20 % (från oktober)

Hissrenoveringar (Tiundagatan 43 och 45)
Även förvarning om kommande hissrenovering gick att läsa i sommarbrevet. Tidsplanen för detta är nu kommunicerat till respektive hus. Arbetet på Tiundagatan 43 startar måndag 5 september och beräknas färdigställt fredag 22 september. Måndag 25 startar arbetet på Tiundagatan 45 och beräknas färdigställt fredag 13 oktober.

Det blir lite krångligt under en tid. Men hissarna har strulat mycket de senaste åren och vi hoppas att vi i framtiden ska slippa lika mycket stillestånd på hissarna.

Fel i individuell mätning av EL (Tiundagatan 43 och 45)
Det har under en längre tid krånglat med den individuella mätningen av EL på Tiundagatan 43 och 45. Föreningens leverantör av mätdata (de som mäter vad var och en förbrukar) har inte kunnat leverera korrekta uppgifter till HSB. Det har medfört att debiteringen av kostnad för el har blivit felaktig.

Felet ska enl. leverantören nu vara löst. Men vi behöver rätta de historiskt felaktiga uppgifterna. På de närmaste fakturorna kommer rättelse att ske. De flesta har tyvärr debiterats för lite el och kommer få ett tillägg under hösten.

Installation solel – förstärkning av tak (Tiundagatan 43 och 45)
Den sista delen av föreningens stora energibesparingsprojekt påbörjas under tidig höst. Solpaneler ska läggas på höghusen, samt på vårt garage mellan Tiundagatan 43 och 41. Innan arbetet med att installera paneler påbörjas måste taken förstärkas både i höghus och på garage.

Energisparbidrag
Föreningen beviljades under 2022 ett energisparbidrag på 1 780 000 kronor för att genomföra flera energibesparande åtgärder. I detta ingår att bland annat installera solpaneler, renovera hissar, installera värmeåtervinning samt se över vårt värmesystem. Detta har medfört sänkta kostnader för el och uppvärmning, vilket är enormt positivt när andra kostnader ökar.

En förutsättning för att få stödet utbetalt är att vi slutför projektet och genomför de sista åtgärderna i form av hissar och installation av solpaneler på höghus. Det är orsaken till att styrelsen väljer att genomföra dessa investeringar nu, trots att räntekostnaderna ökar för våra lån. Åtgärderna måste vara slutförda under 2023.

Uppställningsplats för stegbil (Tiundagatan 43 och 45)
Föreningen har fått en anmodan från Brandförsvaret att göra det möjligt att ställa upp en stegbil på baksidan av Tiundagatan 45, mot skogen. På grund av detta har vi behövt ta ner björken utanför Tiundagatan 45. Grusvägen mellan Tiundagatan 43 och 45 kommer att behöva breddas och det kommer att anläggas en grusyta utanför Tiundagatan 45. Arbetet påbörjades den 24 augusti.  

Laddstolpar i garage
Arbetsgruppen för laddstolpar jobbar vidare med frågan. Den 26 september planeras ett informationsmöte för medlemmar. Mer information  om mötet senare.

Grannen borrar efter bergvärme
Grannföreningen HSB Brf 39 Tiunda har börjat borra efter bergvärme på innergården på Tiundagatan. Arbetet påbörjades 14 augusti och beräknas färdigställt 8 september. Arbetet utförs från 07.00 – 19.00, ibland senare. Området är avspärrat under arbetets gång.

Gymmet
Under sommaren har det periodvis varit ganska stökigt i gymmet. Styrelsen uppmanar alla att respektera bokade tider. Styrelsen påminner också om att barn under 16 år inte får vistas i gymlokalen. För allas trivsel är det såklart viktigt att alla plockar undan och städar efter sig.


Med vänliga hälsning,
Styrelsen