Sommarbrev 2023

04 juli 2023

Förra årets stora projekt är nu klart. Återstår ännu ett par inglasningar under de nya skärmtaken.

Årets projekt: Vi har fått energisparbidrag för höghussidan med krav att minska energiförbrukningen med minst 20%.  Installationen av återvinning av frånluftsvärme från förra sommaren ingår i detta projekt.

Nya hissar är upphandlade från Upplands Hissar. Installation påbörjas 4 september med start på Tiundagatan 43. I varje höghus genomförs detta med tre veckors avstängning av hissarna. Inga transporter via hissarna kommer att kunna ske under denna tid. 25 september inleds arbetet på 45:an.

Tredje delen av bidraget: Solcellsinstallation på taken av höghusen, troligen också på vår del av garagelängan mellan 41och 43. Upphandling pågår. Den kräver en förstärkning av takstolarna – ett arbete som planeras inledas v 36, dvs samtidigt som hissinstallationen. Snickarna börjar därför i 45:an. Mer information till alla berörda i höghusen om detta så snart upphandlingen är klar. Planering pågår.

Alla tre delar krävs för att uppnå energisparandet - som vi också har nytta av framåt med de ökande energipriserna, el, fjärrvärme osv. För att inte tappa bidraget på nära 2 miljoner måste arbetet vara klart kring årsskiftet 2023-2024.

Laddstolpgruppen har jobbat intensivt för att ta in information och sätta sig in i den uppsjö av alternativ som erbjuds kring elbilsladdning. Föreningsmöte för öppen diskussion och beslut kommer förhoppningsvis att kunna hållas i september. Vid installation av laddstolpar blir föreningen mer attraktiv för framtida bostadsköpare.  

Cykelrensning har genomförts och kommer att kompletteras med några fler cykelställ där så är möjligt.

Vår underhållsplan har kompletterats med besiktning även av utemiljöerna. Vissa björkar behöver tuktas, ja t o m tas ned eller ersättas.

För pergolan vid låghusen räckte inte den tänkta målningen då träet var mer murket än man kunde se med blotta ögat. Just nu ersätts den av en lika fin till förmånligt pris. Åtgärden genomförs denna veckan. Pergolan är en fin samlingsplats och används flitigt.

Grillplatserna har kompletterats med nya asklådor. Vi får alla hjälpas åt att hålla platserna fina. Lägg inte matrester i papperskorgarna – skatorna är snabba att sprida ut dem.

Ny brandinspektion har bl a konstaterat att räddningsväg och ordnad uppställningsplats behöver anordnas främst för balkongsidan mot Stabbyskogen vid 45:an. Övriga sidor nås med skylift.

Upphandling av sådant arbete har skett. I det sammanhanget krävs också att björken bakom 43:an tas bort då de nedersta grenarna hindrar åtkomst till räddningsvägen och björken inte klarar att flera av de nedre grenarna tas bort. Arbetet sker mot hösten.

Ekonomi. Vårt budgetår sträcker sig från 1 september till sista augusti. Ett underlag för kommande års budget har lagts. Det vi märker är de ökande priserna på el, fjärrvärme, transporter och tjänster. Räntor på lånen har ökat från nära nollränta för några år sedan till nu över 4 %.

Vi räknar med att avgifterna behöver höjas mer än den försiktiga höjningen vid årsskiftet 2023. Mer om detta sedan budgeten fastställts i mitten av augusti. Räkna med höjning av både avgifter för boende och garage från kvartal 4.

Om du är nyinflyttad och missats av oss så hör gärna av dig för info och rundvandring med någon styrelsemedlem.

Barken, vår samlingslokal tillika övernattningsmöjlighet på Norrlandsgatan, ingång från gården, går att boka antingen via nätet eller med bokningstagg utanför dörren. Du kan  också boka gästrummet, Norrlandsgatan 42A, källarplanet. Har du ingen tagg – skriv till styrelsemejlen.

Mitt HSB/ Mina sidor Där finns möjlighet att lägga in sin mejladress så att du får notis via sms om nyheter, t ex nyhetsbreven. Du hittar också aktuell betalinformation och uppgifter om din lägenhet.

Föreningens hemsida https://www.hsb.se/uppsala/brf/tiunda40/

Felanmälan görs i första hand till vår vicevärd Chariton Amanatidis som har kontakten med de olika entreprenörerna.  Du når Chariton antingen på mejl vicevärd40@gmail.com eller vardagar, dagtid på 018-18 01 21. Om något behöver felanmälas nu under sommaren: se Semesterinformationen i portarna.

 

Du når oss på styrelsemejlen: styrelsen.tiunda40@gmail.com

Ha en trevlig sommar!