Sopor och källsortering

Föreningen har två miljöhus med källsortering av våra sopor i fyra rum:

1. Rum för förpackningar och tidningar:

  • Tidningar: tidningspapper, papperskuvert, reklamblad och skriv-/ritpapper med mera. OBS - Fönsterkuvert sorteras som restavfall. 
  • Glas: allt bruksglas lämnas i kärl för färgat respektive ofärgat glas. OBS: speglar, dricksglas, prydnader och keramik är inte bruksglas utan sorteras som grovavfall (se nedan).
  • Metall: förpackningar, burkar och mindre föremål av metall som får plats i kärlet.
  • Plast: plast- och frigolitförpackningar, burkar och mindre föremål av plast som får plats i kärlet.


2. Rum för elavfall:

  • Elföremål: allt som har sladd eller drivs av batteri exempelvis klockor, eltandborste, armaturer, telefoner, tangentbord och mindre dator- och TV-skärmar som får plats i vagnen. Stora elföremål exempelvis vitvaror (kylskåp och spisar) ska inte ställas in i våra miljöhus utan tas till kommunens återvinningscentral i Görväln. 
  • Lampor: exempelvis glödlampor, LED-lampor, andra lågenergilampor och ljusrör.
  • Hushållsbatterier: OBS - ej t.ex. bilbatterier som ska tas till kommunens återvinning i Görväln.


3. Rum för grovavfall:

Som grovavfall räknas avfall som inte innehåller farliga ämnen, är brännbart och som får plats i kärlen för grovavfall. Exempelvis mindre möbler, pulkor/leksaker, barncyklar, barnvagnar, stekpannor, kastruller, blomkrukor, speglar, bilfälgar, mattor, porslin, keramik med mera. OBS: köksinredning, bildäck, dörrar, toastolar, byggavfall, betong och gips räknas inte som grovavfall utan ska till Görvälns återvinningscentral (länk).


4. Rum för matavfall, wellpapp och restavfall:

  • Matavfall: exempelvis överbliven mat, kaffesump och filter samt tepåsar, fruktskal, ägg och äggskal, kycklingben, kärnor med mera. Se till att soporna hamnar i kärlet och locket stängs helt så att skadedjur exempelvis råttor och fåglar inte kommer åt innehållet.
  • Wellpapp:  förpackningar, presentförpackningar och kartonger av wellpapp. Vik och pressa ihop för att spara utrymme i kärlen.
  • Restavfall: det som finns kvar efter sorteringen ovan. Exempelvis fönsterkuvert, tobak, tuggummi, stearinljus, disktrasa, dammsugspåse, örontops, snus, blommor, blomjord, blöjor, bindor med mera. Även överblivet och insamlat matfett och matolja - klicka här för att läsa mer om det. Se till att soporna hamnar i kärlet och locket stängs helt så att skadedjur exempelvis råttor och fåglar inte kommer åt innehållet.


Farligt avfall lämnas alltid in på Görvälns återvinningscentral

Som farligt avfall räknas sådant som kan ha en negativ påverkan på vår hälsa och miljö. Det kan vara giftigt, cancerframkallande, explosivt eller brandfarligt. Exempelvis bildäck, färg, lack, lim, olja, lösningsmedel, bekämpnings- och rengöringsmedel, sprayburkar, glykol, cigarettändare, bly, freonkylskåp och asbest. Dessa varor ska lämnas in på Görvälns återvinningscentral (länk) och får inte lämnas i våra miljöhus.