Ventilation

Ventilationen i våra lägenheter sker dels genom köks- och badrumsfäktar, dels genom ventiler vid fönstren. Här kan du läsa vad som gäller för att vår ventilation ska fungera korrekt.

Våra lägenheter är försedda med central frånluftsfläkt. Det är inte tillåtet att ansluta motordrivna fläktar direkt till det centralsystemet – gäller även radhusen. Kolfilterfläktar kan tillåtas under förutsättning att dessa ej ansluts direkt till den befintliga ventilationskanalen och att ventilationsledningen förses med strypdon liknande det som finns i badrummen. Samma regler gäller även fläkt i badrum.

Luftfilter vid fönster

Ta för vana att kontrollera att luftspjället fungerar samt att luftfiltret, som sitter inne i luftspjället (vid fönstret)  är i bra skick. Filtret ska bytas (rengöras) årligen och är bostadsrättsinnehavarens skyldighet. Du får inte försöka sätta igen ventilationens funktioner med plast eller tapet.

Kontrollera även att tätningslisterna mellan karm och båge till fönster är i funktionsdugliga. Bostadsrättinnehavaren har mycket att vinna på att byta ut tätningslisterna i fönstren, då man får i utbyte en jämnare innertemperatur och mindre luftdrag i lägenheten.