Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Flytta in – viktigt att tänka på

Vi är glada att välkomna dig som hyresgäst och hoppas att du ska trivas i din nya lägenhet. Vi försöker göra huset och din närmaste omgivning så trivsam som möjligt och hoppas att du vill hjälpa oss. Här hittar du tips och förslag som vi tror underlättar och hjälper dig som boende hos oss.

Innan du flyttar in...

Det är en hel del saker att tänka på som nyinflyttad, här är några tips som kan vara till nytta:

 • Anmäl adressändring på www.adressandring.se eller ring 020-97 98 99, då får de flesta centrala myndigheter meddelande om att du har bytt adress.
 • Beställ bredband och digital-tv via Bolina 3.0
  Om du nyligen har skrivit kontrakt för en hyreslägenhet hos HSB Sundsfastigheter behöver du göra så här för att Bolina 3.0 (tv och bredband) ska fungera:
  1. Ring Telia på 020-20 20 70 för att beställa router och tv-box, samt aktivera de nya tjänsterna. Kom ihåg att nämna att du flyttar in i en hyresfastighet som är ansluten till Bolina 3.0.
  2. Telia skickar en avi till din nya adress, så att du kan hämta ut router och tv-box hos postombud.
  3. Du installerar tv-box och router.
  4. Vill du veta mer om Bolina 3.0? Kika här »
 • Beställ flyttning av hemtelefon.
 • Beställ flyttning av hemförsäkringen.
 • Finns det förråd så tänk på att det tillhör lägenheten, håll det låst så att ingen annan ställer in saker där som du måste forsla bort.
 • Gå noga igenom besiktningsprotokollet.

Om något inte fungerar – felanmäl

Om något är trasigt eller inte fungerar som det ska i din lägenhet eller i huset ska du felanmäla.

Felanmäl digitalt i Mitt HSB, då kan du följa ditt ärende.

Behöver du akut hjälp (exempelvis om det läcker vatten som riskerar översvämning) är jouren öppen dygnet runt. Ring 010–442 30 00, välj 1.

Tänk på att om du låser dig ute och någon måste låsa upp får du själv stå för kostnaden.

Frågor och funderingar?

De vanligaste frågorna och svaren hittar du här på hemsidan allt från andrahandsuthyrning till hur du skaffar e-faktura. Du kan alltid logga in på Mitt HSB för att hitta avier, OCR-nummer och annat som rör ditt boende.

Att ta hand om lägenheten

Materialen i våra lägenheter är tåliga och lättskötta. Om du inte är säker på hur du ska göra när du rengör så fråga din fastighetsvärd. De flesta moderna material går att rengöra med ljummet vatten och lite milt rengöringsmedel.

Om väggar:

 • Eftersom väggarna kan vara av olika material kan det behövas olika hjälpmedel för att exempelvis sätta upp tavlor. I butiker finns olika typer av krokar och plugg som passar olika väggar.
 • Du får inte själv göra hål i kakelplattor – kaklet spricker lätt och det kan även komma in fukt.
 • Tänk också på att skydda väggen vid sängen med en sänggavel.

Målade och tapetserade väggar:

 • Målade väggar kan du tvätta med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.
 • Tapeter som har plast på ytan torkar du försiktigt med en fuktig trasa.
 • Andra sorters tapeter ska bara dammas av och torkas med en torr trasa eller mjuk borste.

Plastdetaljer:

Plastdetaljer kan göras rent med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel.

Om golv:

Ett bra sätt att skydda golvet är att sätta möbeltassar av filt under benen på möblerna. Om du ska flytta tunga möbler som du inte orkar bära kan du lägga en matta eller filt under möblerna och skjuta dem försiktigt till sin nya plats.

Rengöring:

 • Parkett: Torka med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka genast torrt. Observera att golvet blir förstört om du använder för mycket vatten.
 • Laminat: Samma som för parkettgolv.
 • Linoleum: Torka med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka genast torrt. Använd polish sparsamt och bara när golvet börjar bli slitet.
 • Plastmatta: Torka med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel.

Om kök:

Kyl & frys:

Avfrosta regelbundet, det ger en jämn temperatur och du sparar el. Låt isen smälta, hacka eller bryt inte bort den.

Fläkt & ventiler:

Om fläkt och ventiler hålls rena minskar nedsmutsningen av hela köket. Fett i filter och spiskåpor är farligt eftersom det kan börja brinna. Vissa köksfläktar kan vara utrustade med kolfilter. Kontakta din fastighetsvärd om du har frågor på hur du ska hålla fläkt och ventiler rena.

Spis:

Torka bort fettfläckar från spis och ugn så fort som möjligt så att fett inte bränns fast. Torka med en fuktad trasa. För att göra rent ugnen finns effektiva rengöringsmedel att köpa.

Hushållsmaskiner:

Innan du köper frysbox, disk-, tvätt- eller andra större hushållsmaskiner bör du tala med din fastighetsvärd. Den som kopplar in maskinen måste ha behörighet, så att inget annat går sönder i huset.

Om tak:

Taklampor:

Det finns flera olika sorters kontakter till taklampor. Om dina kontakter inte passar i eluttaget, måste du byta kontakterna. Men slå av huvudströmbrytaren först, annars kan du få en elektrisk stöt!

Rengöring:

De flesta tak är svåra att tvätta, eftersom de lätt blir flammiga. Ibland kan faktiskt ett jämnt smutsat tak se bättre ut, än ett fläckigt efter en misslyckad tvätt.

Om badrum:

Rengöring och skötsel:

En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är det bästa sättet att hålla badkar, tvättställ och toalett rena och fräscha. Skrapa gärna väggar och duschväggar efter avslutad dusch så undviker du kalk och svarta märken i fogarna. Det är absolut förbjudet att spola ner sådant som kan fastna i avloppet i wc och tvättställ. Spola inte heller ner kemikalier. Rengör golvbrunnen och vattenlåset med jämna mellanrum.

Om inomhusmiljö:

Lugnt och tyst, lagom varmt... Inomhusmiljön är viktig eftersom de flesta av oss är inomhus en stor del av vår tid. Några viktiga saker att tänka på är:

 • Stäng inte av eller sätt för till- och frånluftsventiler. Ventilationen kommer då inte att fungera som den ska.
 • Vädra ordentligt men snabbt.
 • Ställ inga möbler framför elementen.
 • Gör en felanmälan om du tror att det finns fukt eller mögel i lägenheten.
 • Spela inte musik eller ha teven på så högt att dina grannar störs.

Spara el och vatten

Du kan spara energi och samtidigt få bättre inomhusklimat i din lägenhet. Några enkla energisparande åtgärder:

 • Byt ut de vanliga glödlamporna mot moderna lågenergilampor.
 • Ta en snabbdusch istället för att bada.
 • Gör en felanmälan om kranar eller toaletten står och droppar eller rinner.
 • Använd en diskbalja istället för att skölja disken under rinnande vatten.
 • Stäng av teven och videon med strömbrytaren, inte bara med fjärrkontrollen.

Hemförsäkring

Inbrott, brand eller översvämning kan drabba vem som helst. Du kan exempelvis bli ersättningsskyldig om ditt akvarium eller din tvättmaskin börjar läcka och vattnet skadar lägenheten eller något hos din granne. Då är det bra att ha en hemförsäkring. Prata med ett försäkringsbolag.

Förvara inte stöldbegärlig egendom (=värdefulla saker) i källaren eller på vinden. Tänk på att det kan bli fuktigt i ett källarförråd, ställ därför inte dina saker direkt på golvet eller mot väggen.

Här kan du läsa om de försäkringar som du kan få erbjudande på genom ditt medlemskap i HSB Malmö.

Källsortering

Det är viktigt att inte blanda olika material. Alla förpackningar som slängs ska vara ursköljda och rena. Ta reda på om det finns källsortering i området. Det är särskilt viktigt att miljöfarligt avfall, som batterier eller kemikalier, läggs på rätt ställe. På bensinmackar finns det ofta möjlighet att lämna färg och kemikalierester.

Om det inte finns någon källsortering i huset, använd de allmänna miljöstationerna istället. Där kan man lämna förpackningar av glas, plast, metall och kartong. Det finns särskilda behållare för batterier vid miljöstationerna.

Ohyra

I hyreslagen står det att du genast måste anmäla till hyresvärden om du upptäcker ohyra i din lägenhet. Gör en felanmälan omedelbart om du misstänker att det finns ohyra i din lägenhet.

Målning i lägenheten

Om du önskar köpa färg och måla om i din lägenhet måste du tänka på följande:

Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Med det menas att det ska vara lika bra gjort som om en målare hade gjort det.

Om arbetet är slarvigt gjort eller om du har använt dåligt material eller valt annat än en neutral färg, blir du skyldig att betala när du flyttar. Då anlitar vi en målare för att återställa lägenheten.

Prata alltid med din fastighetsvärd innan du börjar ändra i din lägenhet. Det gäller också när du exempelvis ska sätta in persienner eller lägga golv.

Barnsäkerhet

För småbarn kan kök, fönster och eluttag vara mycket farliga. Placera farliga köksredskap, tvättmedel, diskmedel och rengöringsmedel där barnen inte kan nå dem. Andra farliga platser för barn kan vara till exempel tvättstuga, soprum och garage. Här är förslag på några skydd för att öka säkerheten:

 • Barngrind
 • Fönsterspärr
 • Petskydd till kontakter
 • Hörnskydd
 • Kylskåpsspärr
 • Skåp- och lådspärr
 • Dörrstopp
 • Hällskydd, tipp- och knappskydd till spisen
 • Luckgaller för ugnen

Fler tips kan du få i en butik för barnsäkerhet eller på www.konsumentverket.se som har information om barnsäkerhet på flera olika språk.

Din hyresavi är digital

Du som bor i en hyreslägenhet hos oss får inte längre någon pappersavi för hyresavgiften. Därför behöver du välja ett digitalt alternativ.

Här kan du läsa om vilka kostnadsfria tjänster som vi erbjuder.

Dina rättigheter och skyldigheter

Som hyresgäst har du rätt att begära:

 • att kunna nå hyresvärden HSB.
 • att få svar på dina frågor.
 • att sådant som inte fungerar lagas så snart som möjligt efter du felanmält.
 • att det finns värme och varmvatten.

Som hyresgäst har du också vissa skyldigheter:

 • att lägenheten används till att bo i.
 • att hyran betalas i rätt tid (i förskott).
 • att du håller lägenheten ren och snygg.
 • att du inte stör dina grannar.
 • att du inte överlåter lägenheten eller hyr ut den i andra hand utan HSBs tillåtelse.
 • att inte placera barnvagn, cykel, kälke, matta eller andra saker i porten eller trapphuset. De står i vägen för sjuktransporter och städning eller om det börjar brinna. Tänk på att i vissa fall måste hyresvärden kunna komma in i din lägenhet, exempelvis vid besiktning, reparation eller förbättringsarbete.

Lite juridik

Vilka regler har en hyresvärd och en hyresgäst att rätta sig efter? Det bestäms av det hyresavtal som du fick skriva under när du flyttade in och av hyreslagen.

En del av reglerna i hyreslagen är tvingande, vilket betyder att de inte kan avtalas bort.

Du har rätt att flytta in klockan 12 hyresavtalets första dag, infaller det på en helgdag gäller inflytt nästkommande vardag. Avtalet gäller oftast tillsvidare. Det är viktigt att du läser igenom ditt hyresavtal noga.

Om hyresvärd eller hyresgäst vill att avtalet ska upphöra måste man säga upp avtalet skriftligt. Hyresvärden kan säga upp avtalet direkt om hyresgästen inte betalar hyran i tid.