Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ordningsregler för dig som är hyresgäst

Att bo i samma hus som andra betyder att man måste bry sig om varandra. Alla ska kunna trivas, både i sin egen lägenhet och i de delar av huset som alla använder. HSB Sundsfastigheter vill göra detta enklare för alla och genom att följa samma regler blir det lättare att trivas tillsammans. Här är de viktigaste ordningsreglerna:

Musik, fest och andra höga ljud

I kvällens lugn kan vardagliga ljud bli tydliga och störande. Oavsett tid på dygnet har du inte rätt att spela musik så högt att andra störs. Tänk också på att tvättmaskin och torktumlare kan störa dina grannar. Normalt ska det vara tyst i huset mellan kl. 22–07. Om du vill ha fest – informera dina grannar i god tid.

Ordning i allmänna utrymmen

Inga föremål får förvaras i entrén eller trapphuset. Kom ihåg att du varken får placera dörrmattor, skor, soppåsar eller dylikt utanför din ytterdörr; eller cyklar och barnvagnar i trapphuset eller porten. Detta medför stor brandrisk och försvårar utrymning om det brinner. Säkerheten kommer alltid i första hand, därför kan föremål som placerats i porten eller entrén flyttas av oss utan förvarning.

Lägenhetsförrådet

Du som har ett förråd ansvarar för att det ska hållas låst.

Rökning

Det är inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen. Tänk på att alltid visa hänsyn mot dina grannar om du röker på balkongen eller i loftgången. Släng inga fimpar från balkongen eller utanför porten.

Balkongen och loftgången

Det är inte tillåtet att mata fåglar eller skaka mattor på balkongen eller loftgången. Av säkerhetsskäl ska balkonglådor sättas upp på insidan av balkongräcket och inget får monteras på balkongräcke, fasad, golv, väggar eller tak. Det är inte tillåtet att grilla med klot- eller gasolgrill på balkong eller loftgång.

Tvättstugan

Håll rent och snyggt efter dig i tvättstugan. Grundregeln är att lämna tvättstugan i det skick du själv vill ha den när du ska tvätta. Tänk på att göra rent runt tvättmedelsfacket och att ta bort luddet från torktumlaren. För miljöns skull – överdosera inte tvättmedlet. Bokad tvättid gäller även om tvättningen inte har påbörjats vid bokningstidens början.

Gården

Gården är ett allmänt utrymme och är ingen rastplats för husdjur. Låt bli att mata fåglar och andra djur – det kan locka till sig skadedjur. Om du grillar – tänk på att det kan bli mycket grill-os, visa hänsyn mot dina grannar. Varken motorcyklar eller mopeder får parkeras på gården.

Öppen spis eller kakelugn

Om du har en öppen spis eller kakelugn i din lägenhet får du tyvärr inte elda i den – alla sådana spisar och kakelugnar har nämligen eldningsförbud.

Sopor

Källsortera dina hushållssopor enligt anvisningar som du hittar vid respektive sopkärl. Tänk på att vika kartonger och emballage för att spara utrymme. Avfall som inte får slängas i sopkärlen (exempelvis möbler och färgburkar) lämnar du på närmaste återvinningscentral.