Blomstrande bostadsmarknad och tvärnit

God konjunktur, hög sysselsättning och optimistisk framtidstro. Efterfrågan drev upp bostadsbyggandet till den högsta nivån på tio år. Men 2008 tvärstannade allt då en global finanskris slog till med full kraft.

På många orter var det inte längre så stor skillnad i pris mellan äldre och nya bostadsrätter. Detta skapade förutsättningar för ökad nyproduktion och resultatet uteblev inte. Byggtakten ökade till att nå över 40 000 nya lägenheter 2006. På tio år hade bostadsbyggandet mer än tredubblats i Sverige. I Stockholm började det synas tendenser till överhettning.

Trädgård framför husen i bostadsrättsföreningen Ramlösagården. Framför husen finns en liten damm.Brf Ramlösagården med 27 radhus i Helsingborg blev Årets HSB-projekt 2005. Arkitektbyrån: Tegnestuen Vandkunsten.

HSB byggde nytt på flera håll där marknaden inte varit tillräckligt stark de senaste åren. Hit hörde orter som Luleå, Gävle, Eskilstuna, Karlstad och Norrköping.

Men i mitten av september 2008 slog en global finanskris till med full kraft när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs.

Höghuset Turning Torso.

Vridet landmärke

Turning Torso är med sina 190 meter fortfarande en av Nordens högsta byggnader och ett landmärke för både Malmö stad och HSB, men vägen dit var minst sagt turbulent.

År 1999 såg HSB Malmös dåvarande vd Johnny Örbäck en bild av en vit marmorskulptur, Twisting Torso, av den spanske skulptören och arkitekten Santiago Calatrava. Det var upprinnelsen till Turning Torso, HSB Malmös storsatsning till bomässan Bo01. Turning Torso skulle bli ett 25 våningar högt bostadshus, men växte till mer än det dubbla – 54 våningar.

I maj 2001 inleddes bygget. Det stod snart klart att allt skulle bli väsentligt dyrare, inte minst på grund av högre betong- och stålpriser. De ökade kostnaderna gjorde lägenheterna dyra och svårsålda. Till slut beslöt HSB Malmö att låta dem bli hyresrätter i stället.

I slutet av 2005 flyttade de första hyresgästerna in i den anslående byggnaden och kunde njuta av en makalös utsikt över Öresundsbron och sundet mot Köpenhamn. Samma år fick dessutom Turning Torso Malmö stads stadsbyggnadspris samt pris i kategorin bästa bostadsfastighet på fastighetsmässan MIPIM i Cannes.

Krisen var en följd av att bostadsmarknaden i USA kollapsade och gjorde att även den svenska bostadsmarknaden närmast tvärstannade. Osäkerheten om bostädernas värde och den framtida prisutvecklingen fick många köpare att avvakta med bostadsaffärer. Det blev också svårare att få bostadslån eftersom bankerna krävde att den tidigare bostaden skulle vara såld innan ny kredit beviljades.

Men vändningen kom snabbare än vad många förväntat sig. Lägenhetsförsäljningen tog fart igen redan i februari 2009 och höll sedan i sig under hela året. Därefter var lagret av osålda HSB-lägenheter i det närmaste slut.

Tre bostadshus i kvarteret Slottet.

Vurm för arkitektur

År 2000 fick HSB för första gången ta emot Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris, Kasper Salin-priset, för kvarteret Slottet i Helsingborg. Arkitekter Henrik Jais-Nielsen och Mats White.

Intresset för arkitektur och design ökade enormt under 2000-talet, vilket även återspeglades inom HSB. Byggstilen nymodernism slog igenom på bred front med sina slätputsade fasader, plana tak och stora glasytor.