Informationsblad november 2021

16 december 2021

HEJ ALLA MEDLEMMAR!

Vintern är här och det är dags för ett nytt nyhetsbrev om allt viktigt som händer i föreningen,  men även några förmaningar dessvärre. Som vanligt är det viktigt att ni läser noggrant så att ni inte missar viktig information. Styrelsen vill också passa på att önska alla en riktigt

God Jul & Gott Nytt År! 🎄

 

CYKLAR PÅ GÅRDEN & SNÖRÖJNING VINTERTID

Styrelsen vill påminna alla om att förvara era cyklarna i cykelrummet under vintern. Dels för att det underlättar för firma som sköter föreningens snöröjning på våra gårdar och dels så minskar risk för stöld och att din cykel blir förstörd av vintervädret.

BARNVAGNAR I TRAPPHUSEN

Återigen måste styrelsen påminna om att det är förbjudet med barnvagnar i trapphusen och /eller annat bråte som som exempelvis dörrmatta. Fastighetsskötare kommer nu att. instrueras att forsla bort vagnar m.m. som står i trapphusen, och det kommer då även genomföras kvällsronder. Styrelsen vill återigen påminna om att vi som sitter i styrelsen är skyldiga enligt lag att säkerställa utrymningsvägar för boende och angreppsvägar för räddningstjänst. När trapphuset är rökfyllt är det svårt att orientera sig, och hinder syns inte. Om någon skulle förolyckas för att de vid brand inte kan ta sig ut på grund av bråte är det styrelsens medlemmar som kommer att åtalas. Därför känner vi oss nu, efter ett stort antal påminnelser, nödgade att utöka föreningens åtgärder för att komma till rätta med problemet. Barnvagnarna kommer att finnas tillgängliga att lösas ut från förvaringsutrymmet genom kontakt med styrelsen.

LEVANDE ELD – MARSCHALLER/ LEVANDE LJUS PÅ GÅRD OCH BALKONG

Nu börjar det bli kallt och levande eld är ett mysigt inslag i höst- och vintermörker. Därför vill vi påminna om föreningens regler. På grund av brandrisk och risk för skador på allmänhet är det inte tillåtet att ställa marschaller/annan levande eld på gård eller balkong. Även här är styrelsen ansvarig för säkerheten. Exempelvis kan barn bränna sig svårt av marschaller när de rör sig på gårdarna. Tänk även på att släcka levande ljus inomhus i de rum som ni inte vistas i. Det är också bra att se över brandvarnaren så den funkar.

VARFÖR BORDE JAG BYTA TILL SÄKERHETSDÖRR?

Att installera en säkerhetsdörr medför många fördelar, men de tre populäraste är att det skyddar mot inbrott, står emot brand, brandrök och lukter, samt är ljudisolerande. För att bryta upp en säkerhetsdörr krävs både gott om tid och kraftiga verktyg som skapar enormt oväsen i trapphuset, något som har en avskräckande effekt på inbrottstjuvar. Om det brinner hos grannar eller i trapphuset skyddar den massiva säkerhetsdörren mot både eld och brandgaser eftersom de oftast är tillverkade i galvaniserad metall, samt är isolerade längs karmarna. Detta innebär även att oönskade dofter från grannarna hålls ute. Dörrarna är dessutom förstärkta med ljudisolerande material som håller trapphusets oljud utanför bostaden.

RENA OCH FRÄSCHA TVÄTTSTUGOR

Vi vill be alla medlemmar att hålla rent och fräscht efter sig efter användning av tvättstugor. Torka gärna av bänkar, maskiner och golv. Ta bort ludd från filter i torktumlare och torkskåp. Tvätta och färga inte föremål i tvättmaskinerna som lämnar fibrer och färg som förstör efterkommande medlemmars textiler. Det är så mycket trevligare att själv mötas av en fräsch tvättstuga. Tack!

ENDAST LÅSKOLVAR VID BOKNING AV TVÄTTSTUGAN

På sista tiden har medlemmar återkommande bokat tvättstugetider med hoprullade lappar, vilket inte är giltig tidsbokning. Våra almanackor blir nu sönderrivna på grund av detta. Endast låskolvar med lägenhetsnummer får användas för att boka tider, detta för attfördelningen av tider ska bli rättvis. Om det sitter en papperslapp på bokningstavlan kan du med gott samvete ta bort den och boka tiden till dig själv. Om låskolven är försvunnen får medlem beställa ny via medlemsservice/Hornsplanslås. Låskolvar som inte är märkta med HSB lägenhetsnummer kan du som medlem få fixad hos Hornsplanslås som hjälper er med stansning till mindre kostnad. Det är alltså fritt fram för medlemmar att med gott samvete boka alla tider som inte är reserverade med låskolv. Kostnad för ny kolv betalar du som medlem.

STÄNG DÖRRAR FÖR ALLAS TRYGGHET

Vi vill be alla medlemmar att se till att alla dörrar in till fastigheten stängs ordentligt för att öka allas trygghet. Senaste året har vi märkt ett ökat spring av okända på våra gårdar, samt en mängd cykelstölder. Vi har märkt att främst källardörrar ibland inte går igen ordentligt när man exempelvis går ut eller in med sin cykel. Om det är upprepade problem får ni gärna göra en felanmälan till Fastighetsägarna. Vi har också märkt att flera ställer upp dörr från trapphus ner till källaren då man har tvättstugan. Det är mycket viktigt både ur brandsynpunkt och inbrottsrisk att ni inte ställer upp våra dörrar.

TA ANSVAR FÖR DITT BYGGAVFALL

Återigen måste vi påminna medlemmar om att det är ABSOLUT FÖRBJUDET att lämna byggavfall på föreningens gårdar, eller slänga det i föreningens grovsoprum. Byggsäckar får inte stå fulla på föreningens mark mer än ett par dagar. Om avfallsreglerna inte följs nödgas föreningen att debitera ansvarig medlem för ökade kostnader för att hålla gårdarna rena och trygga.

EFTERKONTROLL OVK

Styrelsen har antagit anbud från HA ventilation.

Alla ni medlemmar som önskar hjälp med åtgärder från OVK vänligen återkoppla till styrelsen med mobilnummer och HSB lägenhets nummer, tack på förhand.

Efterkontroll för OVK kommer skjutas upp till årsskiftet mellan 23-25 februari 2022 då det är många medlemmar som har större och kluriga åtgärder som måste återställas. Det är bra att ha sista december som mål att vara klar med era fel/brister. Efterkontroll kommer utföras slumpmässigt hos ett större urval av våra medlemmar. Därav är det av stor vikt att duåtgärdat de fel och brister som identifierades i din bostad innan dess. Har du frågor så kontakta styrelsen. Styrelsen har upphandlat avtal med HA ventilation AB för åtgärder i de allmänna ytorna. De kommer även vara de medlemmar som skrivit upp sig på åtgärdslistan behjälpliga också. De medlemmar som anmält sig till åtgärdslistan kommer bli aviserade genom brev i brevlådan den 17/1-2022. Åtgärderna kommer genomföras 24/1-28/1-2022. Den dag ni blir tilldelad för åtgärd finns tyvärr inte möjlighet att boka om. Har ni inte möjlighet att vara hemma finns möjlighet att lämna nyckel till hantverkarna.

Debitering kommer ske till föreningen som i sin tur kommer debitera dig som medlem via avgiftsavin någon månad efteråt. Dock kommer inte vi som medlem kunna nyttja ROT- avdrag. Vänligen respektera tiden som är satt för att fel är åtgärdade för om föreningen inte får en godkänd OVK, innebära en merkostnad för föreningen, och indirekt drabbar det oss alla.

Det är för allas välbefinnande mycket bra att OVK nu utförts och brister kan påtalas och återställts så vi alla får en så bra förutsättning som det bara går med självdragsventilationen som våra byggnader har.

Berörda lägenheter kommer meddelas cirka 10 arbetsdagar innan efterkontrollen. Avisering sker i trapphusen.

Styrelsen har också valt att förbättra ventilationen i gymmet till ett FTX aggregat så att ventilationen kommer förbättras.

Ni som satt upp er på ”listan” för åtgärd kommer bli aviserade i brevlådan ca 5-8 dagar innan HA ventilation kommer och åtgärdar.

Den dag du/ni blir tilldelad för åtgärd kommer inte gå att flytta på utan du/ni kan alltid lämna nyckel om ni inte kan vara hemma.

FÖNSTERRENOVERINGEN

Styrelsen har valt att anlita Projektledarna AB för att vara styrelsen till hjälp under kommande fönsterrenovering.

Anbudsförfrågan är ute och styrelsen kommer skriva kontrakt med entreprenad innan årsskiftet. Styrelsen kommer återkomma i januari med mer information om vilken entreprenad det blir och startdatum m.m.

ÅTERVINNINGEN/ BYTES HYLLAN

Nu under slutet på december månad efter julklappar och andra inköp så vill styrelsen påminna om hur viktigt det är att vi alla hjälps åt och plattar till våra kartonger så det inte blir överfullt så snabbt. Nu finns vår bytes hylla på plats. Den blir fort fylld med massa fina saker men också annat bråte som skulle hanteras som grov-avfall. Vänligen se till att det bara hamnar användbara/hela och fräscha saker på vår byteshylla. Byteshyllan kommer att rensas kontinuerligt för att den inte ska bli överfylld. Det är viktigt att skrymmande stora saker inte hamnar framför någon dörr eller blockerar så att Veolia inte kan tömma våra kärl utan att flytta stolar mm. som står i vägen. Risken finns att dom inte tömmer våra kärl om saker står i vägen. Tack på förhand!

DIGITALT MÅNADSBREV

Om du även vill ha infobrevet per mejl hädanefter är du välkommen att anmäla din mejladress till infoblad@brfkorsriddaren.se