Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Förvaltare - experten som avlastar styrelsen

19 maj 2020 Takrenovering, OVK, besiktningar av balkonger, energieffektivisering, i en bostadsrättsförening kan det bli för mycket för styrelsen att sköta allt. Förvaltare gör styrelsearbetet lite lättare med sin kunskap.
Ledamöter och fastighetsförvaltare i HSB brf Delsjövägen

HSB brf Delsjövägen grundades i och med att husen byggdes 1948-1950. De 13 huskropparna i tegel rymmer 196 lägenheter. Ordförande är Martin Sveningsson:
– Vi är en lite för stor förening för att en ideell styrelse ska mäkta med att sköta allt på ett bra och effektivt sätt, samtidigts som vi är för små för att det ska löna sig att heltidsanställa till exempel en fastighetsskötare, säger han.
– Det är en sak om husen i ens förening är nybyggda och allting fungerar men med äldre hus som våra dyker det upp ganska många projekt och småproblem som behöver lösas.

Den visserligen hela tio personer starka styrelsen (elva inklusive HSB-ledamoten) är engagerad i föreningen, men några av ledamötena har familj och barn och vid sidan av uppdraget heltidsjobb att sköta.
– Vi hinner inte vara de som springer till grannen och kollar en potentiell vattenskada och initierar en utredning, säger Martin.

Förvaltare avlastar styrelsen

När Martin tillträdde som brf Delsjövägens ordförande för fem år sedan hade föreningen sedan fem år tillbaks valt att köpa fastighetsförvaltartjänsten från HSB Göteborg. En anledning var att styrelsen inte hann med att hantera viktiga frågor.
– För att föreningen inte ska bli skadeståndsskyldig vid olika händelser, till exempel en vattenskada, är det viktigt att agera skyndsamt och då gäller det att man har möjlighet att göra det, säger han.

En fastighetsförvaltare kan se till att det snabbt finns en hantverkare på plats och samtidigt föra dialogen med den skadedrabbade eller styrelsen om skadan omfattar de gemensamma utrymmena. När skadan är avhjälpt regleras kostnaderna via föreningens försäkringsbolag.

Utöver den sortens mer akuta utryckningar innebär en köpt fastighetsförvaltartjänst att styrelsen kan inrikta sitt arbete på att fatta beslut i ärenden som fastighetsförvaltaren förberett underlag för.

Behöver föreningen likt brf Delsjövägen vidta större åtgärder som att besiktiga balkonger, renovera tak eller relining av avloppsrör i bottenplattor kan en förvaltare hjälpa styrelsen med att ta in en projektledare som är specialiserad på exempelvis VVS.
– Då kan Rickard ta reda på vad det finns för alternativ, ställa oss inför ett underlag och utifrån det kan vi fatta beslut, säger Martin Sveningsson.

Ser till att föreningen uppfyller fastighetsägarens ansvar

Och den Rickard som Martin Sveningsson pratar om är alltså Rickard Segerfelt på HSB Göteborg som är fastighetsförvaltare hos brf Delsjövägen. Det som enligt honom är tidskrävande när man vill renovera något är att:

  1. bestämma sig för vilken åtgärd man vill utföra och i vilken
    omfattning
  2. få in jämförbara priser
  3. följa upp.

Just det kan en förvaltare hjälpa till med.

– Jag är med på brf Delsjövägens styrelsemöten en gång i månaden och inför det har jag uppdaterat en rapport där jag sammanfattar de ärenden som pågår. Jag uppdaterar styrelsen i frågor jag haft på mitt bord och försöker få beslut i de fall där styrelsen är redo att fatta beslut, säger han. En återkommande uppgift för honom är att bevaka så att bostadsrättsföreningen uppfyller ”fastighetsägarens ansvar”.
– Hos brf Delsjövägen har det till exempel handlat om den obligatoriska ventilationskontroll som måste göras vart sjätte år och är ett myndighetskrav. Då är det mitt jobb som förvaltare att handla upp en sådan kontroll. Styrelsen fattar beslut utifrån mina underlag.

När besiktningen väl är gjord och ett 30-tal av de närmare 200 lägenheterna inte blir godkända är det fastighetsförvaltaren som ansvarar för att se till att de blir det. En förvaltare kan också hjälpa föreningen med att se synergieffekter och komma med idéer på åtgärder.

Kunskap från ett helt team

Rickard Segerfelt tycker att det finns en styrka i att han på HSB Göteborg har 15 förvaltarkollegor:
– Var och en av oss är duktig på fastigheter men tillsammans har vi väldigt mycket kunskap, säger han.
– Att kunna korta ner mötena och frigöra tid för ledamöterna tror jag också betyder mycket. När valberedningen går runt och knackar dörr i de olika föreningarna tror jag de nämner att det finns en fastighetsförvaltare. Då behöver man inte känna att man måste kunna allt, även om det är styrelsen som är ansvarig.

Vill du veta mer om tjänsten?

Vill du veta mer om hur HSB Göteborgs fastighetsförvaltare kan hjälpa er i din förening? Kontakta oss så berättar vi mer.