Viktig info trapphusrenoveringen

11 november 2020 TRAPPHUSPROJEKTET – STATUS + FRÅGOR OCH SVAR

PROJEKTSTATUS

Trapphusprojektet fortskrider enligt tidplan och arbetet har nu kommit en bra bit på vägen i hus 5. Väggar, tak och detaljer har målats, de gamla träsocklarna är borttagna och golven har slipats, nya lampor som styrs med rörelsedetektor är installerade och installationen av de nya postboxarna i de gamla soprummen har påbörjats. Målningsarbetet har under veckan påbörjats i hus 3 samtidigt som entreprenören förbereder för det kommande dörrbytet.

Nedan finns en kort beskrivning av hur trapphusen är tänkta att vara när allt är färdigt, men vill man redan nu få en känsla för hur det kommer att bli kan man kika i någon av portarna i hus 5.

Målbilden för trapphusen är:

Måleri
Väggarna målas i en enhetlig vitgrå färg med undantag för kortväggen och källardörren som målas i en fondfärg per huskropp där hus 5 målas i en grön ton, hus 3 målas i en blå ton och hus 1 målas i en grå ton. Taken målas vita och trappräckena målas om i nuvarande grå kulör.

Golv, trappor och golvsocklar
Golven och trapporna slipas, rengörs och större skador lagas varpå de sedan poleras och impregneras. De gamla träsocklarna ersätts med nya socklar i samma terazzomaterial som golvet.

Belysning
De gamla lamporna och lampknapparna tas bort och ersätts av lampor med rörelsedetektor som tänds och släcks individuellt för varje våningsplan.

Lägenhetsdörrar och tidningshållare
Föreningens samtliga 90 lägenhetsdörrar byts ut mot nya Daloc S43 säkerhetsdörrar i ekfanér. De nya dörrarna saknar brevinkast för maximal brand- och inbrottssäkerhet samt har dubbla lås och titthål. En tidningshållare med namnbricka monteras bredvid dörren och nya dörrstopp installeras för att skydda dörrar och väggar.

Sopnedkasten
De gamla luckorna för sopnedkasten tas bort och hålen sätts igen och målas i samma vitgråa färg som övriga väggen.

Anslagstavla
Nuvarande anslagstavlor ersätts med en ny, större anslagstavla i ek med front i härdat glas.

Postboxar i gamla soprummen
Dörren till de gamla soprummen vid portarnas entré tas bort och svarta postboxar installeras i en svart plåtram som täcker hålrummet från den gamla dörren. Den gamla dörrkarmen målas sedan i samma svarta färg som postboxarna.

FRÅGOR OCH SVAR

FRÅGA 1: Kommer alla lägenhetsytterdörrar i föreningen att bytas?

SVAR: Ja, alla lägenhetsytterdörrar i föreningen kommer att bytas ut till dörrar utan brevinkast för att få högsta möjliga skydd mot brand och inbrott samt skapa ett enhetligt utseende i trapphusen.

 

FRÅGA 2: Vad är det för märke på den nya dörren som kommer att installeras?

SVAR: Den nya dörren är en Daloc S43 Säkerhetsdörr SS-EN 1627 RC3 i ekfanér.

Samtliga 90 lägenheter kommer att få den nya säkerhetsdörren installerad. Som syns på bilden (hittas längst ned på den här sidan) saknar dörren brevinkast vilket ökar brandsäkerheten samt försvårar eventuella inbrott.

Dörren har titthål, ringklocka samt två lås (OBS! Överlåset saknas på den bifogade bilden).

 

FRÅGA 3: Vem äger min nuvarande dörr – föreningen eller jag själv?

SVAR: Det är du själv som äger din gamla dörr.  Du kan alltså välja om du vill behålla den för att nyttja den på annan plats, men får då spara den i din lägenhet/källarförråd efter att den nya dörren installerats. De gamla dörrar som inte behålls kommer att samlas in i samband med dörrbytet och skänkas till brandförsvaret för att användas i deras träning och utbildning.

FRÅGA 4: Får jag behålla min gamla lägenhetsdörr?

SVAR: Ja, alla medlemmar har rätten att behålla sin nuvarande dörr för att försöka sälja själv, ge bort eller nyttja på annan plats än det som tillhör föreningen. Om medlemmen väljer att behålla sin gamla dörr kommer Team Guardab att ställa dörr + dörrkarm (karmen går tyvärr inte att demontera och behålla på gamla dörrar) inuti medlemmens lägenhet i samband med installationen av den nya dörren. Den gamla dörren är därefter helt och hållet medlemmens egen egendom och ansvar.

Om medlemmen vill behålla sin gamla dörr ber styrelsen att man meddelar Team Guardab i samband med sitt dörrbyte, men viktigt att notera är att om den gamla dörren behålls avsäger sig medlemmen möjligheten att ansöka om ersättningen som beskrivs i fråga 5 nedan.

Om dörren inte behålls forslas den bort av Team Guardab i samband med dörrbytet för att sedan skänkas till brandförsvaret att använda i sin träning och utbildning
.

 

FRÅGA 5: Hur ser möjligheterna ut att få ersättning för en nyligen insatt säkerhetsdörr?

SVAR: Styrelsen har som tidigare meddelats varit i kontakt med flera företag för att undersöka möjligheterna att sälja några eller alla av de gamla dörrarna. Tyvärr har vi inte funnit något konkret köpintresse för dörrarna och vi bedömer nu att vi har uttömt styrelsens möjligheter att sälja dem.

Eftersom det för några år sedan genomfördes en kampanj i föreningen med syfte att få medlemmarna att byta till säkerhetsdörr är dock styrelsen överens om att viss ersättning är berättigad till berörda medlemmar som följde dåvarande styrelses rekommendation att byta ut sin dörr för egna pengar. Styrelsen har med jurist säkerställt att mandat finns för att ge ersättning från föreningens håll och har följaktligen beslutat om följande möjlighet till ersättning.

De medlemmar vars lägenhetsdörr är nyare än 2015-01-01 och har sparat kvittot kan ansöka om ersättning från föreningen istället för att behålla sin gamla dörr. Ersättningen är ett engångsbelopp och samma ersättning ges till alla berättigade oavsett dörrens nypris och ålder. Ersättningen kommer att vara i spannet 3 000 till 5 000 SEK per berättigad lägenhet och den slutgiltiga ersättningsnivån kommer att fastslås av styrelsen utifrån antal berättigade lägenheter i föreningen.

Ansökan om ersättning görs med blanketten som finns bifogad längst ned på denna sida som lämnas tillsammans med kvittot för dörren i styrelsebrevlådan bredvid tvättstugan i hus 5. Styrelsen accepterar ansökningar som lämnas i brevlådan senast 2 december. Viktigt att notera är att om medlemmen valt att behålla sin gamla dörr enligt fråga 4 ovan kan de inte söka den här ersättningen.

 

FRÅGA 6: Vad händer med anpassningar jag gjort på min nuvarande dörr? Flyttas de med till min nya dörr?

SVAR: Som meddelades vid stämman där beslutet togs att lägga över dörrarna på föreningens ansvar finns tyvärr ingen möjlighet inom trapphusprojektet att spara anpassningar som gjorts på nuvarande dörrar. Sådana anpassningar kommer därför inte heller att flyttas med till de nya dörrarna.

Vill man behålla någon anpassning som gjorts på sin nuvarande dörr rekommenderar styrelsen att man plockar ned den innan dörren byts ut.

FRÅGA 7: Vad får jag göra för anpassningar på min nya dörr?

SVAR: Tanken är att ansvaret för insidan av dörren ska ligga hos medlemmen i enlighet med HSBs normalstadgar och att man då ska få göra anpassningar om man så önskar. Inom förberedelserna inför dörrbytet har dock styrelsen funnit att delen om medlemmens ansvar för lägenhetsdörren saknades i vårens stadgeändring. Tyvärr innebär det att anpassningar på insidan av ytterdörren inte kan godkännas förrän stadgarna har kompletterats. Styrelsen arbetar nu med HSB för att förbereda stadgeändringen och planera hur processen genomförs på bästa sätt med tanke på rådande tider. Mer information om anpassningar av insidan av dörren kommer att skickas ut i samband med stadgeändringen.

Föreningen ansvarar för utsidan av dörren, och medlemmarna får därför INTE sätta upp någonting på utsidan av dörrarna eller på väggarna i trapphuset. Man får alltså inte sätta upp klistermärken, slå in en spik för kransar, eller göra någon annan ändring av utsidan på den nya lägenhetsdörren. Om man vill sätta upp en krans inför jul rekommenderar styrelsen att man hänger kransen med ett band som fästs på dörrens insida med tejp eller annan tillfällig häftmassa.

FRÅGA 8: Vad kommer att hända med sopnedkasten när trapphusen renoveras?

SVAR: Styrelsen har på entreprenörens förslag undersökt möjligheterna att restaurera sopnedkastluckorna och behålla dem i trapphusen som en blinkning till husens historia. Efter vidare diskussion med entreprenören är dock slutsatsen att det inte är en rimlig lösning och sopnedkasten kommer därför att rivas och sättas igen i enlighet med projektets originalspecifikation då de inte längre fyller något syfte.

FRÅGA 9: Hur är tanken att det kommer att bli med postboxarna i de gamla soprummen?

SVAR: Dörren till de gamla soprummen tas bort och hålrummet sätts igen med en plåt i samma färg som postboxarna och som fästs i den gamla dörrkarmen. I plåten finns ett hål utskuret där postboxarna fästs. För ett enhetligt utseende målas även den gamla dörrkarmen i samma svarta färg som postboxarna.

 
Vid eventuella frågor och funderingar, maila gärna styrelsen på styrelse@brfeknas.se.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen för Brf Eknäs

Bild på nya lägenhetsdörrarna & Blankett för ansökan om dörrersättning