Nyhetsbrev våren 2021

04 april 2021
Trapphusrenoveringen
Den 11 mars genomfördes slutbesiktning av trapphusrenoveringen. Entreprenören håller nu på att åtgärda de punkter som framkom vid besiktningen innan projektet avslutas.
 
Styrelsen vill påminna alla om att vara försiktiga med våra nya fina trapphus, särskilt väggarna när man bär saker till och från lägenheten. Hjälp oss hålla våra nyrenoverade trapphus snygga och fräscha så länge som möjligt!
 
Lekplatsen och boulebanan
Det har inkommit önskemål om att rusta upp vår gemensamma lekplats. I och med detta vill styrelsen undersöka om boulebanan används eller om platsen hade utnyttjats bättre om det ex. fanns en rutschkana på platsen. Om du vill vara med och påverka om boulebanan ska vara kvar eller inte så mejla till styrelse@brfeknas.se eller lägg en lapp med din åsikt i styrelsebrevlådan bredvid tvättstugorna i hus 5.
 
Sandsopning i föreningen 7/4
Sandsopning av föreningens mark efter vintern kommer i år att genomföras av AFF i Nacka under morgonen (start ca kl. 9:00) den 7 april. Styrelsen ber alla medlemmar att i högsta möjliga mån flytta sina bilar från parkeringarna för att möjliggöra sandsopning även där.
 
Städdag i föreningen 25/4
Styrelsen förbereder en gemensam städdag den 25 april och vi hoppas att så många som möjligt kan vara med för att göra våra gemensamma ytor fina. Mer information om detta kommer senare.
 
Stadgeändringen slutligt godkänd vid extrastämman 18 februari
Vid extrastämman 18 februari godkändes slutligt den föreslagna stadgeändringen om att föra över ansvaret för lägenhetens ytterdörr från föreningen till bostadsrättshavaren. Styrelsen inväntar nu att bolagsverket ska registrera de nya stadgarna.
 
Styrelsen vill påminna om att ändringar av insidan av lägenhetsdörren inte tillåts förrän stadgeändringen har registrerats. En separat nyhet kommer att läggas upp så fort de nya stadgarna börjar gälla.
 
Parkeringsregler
Med tanke på den senaste tidens parkeringsrelaterade problem i föreningen vill styrelsen påminna om några viktiga regler att följa:
 
Det råder parkeringsförbud på gården för motorfordon (undantag gäller för mopeder vid cykelställen). Om du behöver köra in med bil för ur- och ilastning, tänk på att köra sakta och kör ut bilen från innergården så fort du är klar.
 
Det är självklart förbjudet att ställa sitt fordon på en parkeringsplats som tillhör någon annan.
 
På sin egen plats får man låta besökare parkera sin bil vid enstaka tillfällen. Det är dock förbjudet att systematiskt upplåta sin parkeringsplats till fordon som tillhör andra än medlemmar av det egna hushållet.
 
Det råder förbud mot att backa in bilen på sin parkeringsplats då inbackade bilar leder till att boende med balkong nära parkeringarna störs av avgaserna. Notera att förbudet gäller samtliga parkeringsplatser i föreningen.
 
Våra gemensamma utrymmen
Styrelsen vill påminna om att de gemensamma utrymmena; tvättstuga, gym/bastu, hobbyrum och samlingslokal inte städas av städfirma. Därför behöver alla som lånar utrymmena städa efter sig. Lämna utrymmet i så bra skick du själv skulle vilja att det är i när du kommer dit! 
 
Flera förfrågningar om att låna samlingslokalen har inkommit senaste tiden. Styrelsen vill därför informera samtliga medlemmar att samlingslokalen inte lånas ut i nuläget med tanke på rådande situation med Covid-19.
 
Trapphusen – vår enda utväg vid brand
Om det börjar brinna är trapphusen vår enda utrymningsväg. Det är därför mycket viktigt att trapphusen hålls fria från föremål som kan försvåra utrymning. Av nämnda skäl råder förbud mot att förvara föremål på golven i trapphusen. Detta gäller exempelvis dörrmattor, krukväxter, skor, snowracers och pulkor. Fastighetsskötaren gör löpande brandsyn i trapphusen och kommer att ta bort föremål som förvaras på golven i trapphusen.
 
Förvaringsutrymme för rullatorer
När trapphusrenoveringen inom kort avslutas kommer styrelsen att börja tillåta förvaring av rullatorer i utrymmet under postboxarna i respektive port.
 
Ansökan om nyckel görs via mail till styrelse@brfeknas.se eller styrelsebrevlådan bredvid tvättstugorna i hus 5. De som redan har ansökt kommer att kontaktas inom kort av styrelsen.
 
Golvbrunnar
Till sist vill vi även påminna er om att det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att ha en golvbrunn som är hel och skadefri så att man inte riskerar att råka ut för en vattenskada. Styrelsen vill därför dela några enkla tips om självkontroll och rengöring av golvbrunnen.
 
Kontrollera golvbrunnen så att klämringen som håller mattan på plats sitter ordentligt fast och att det inte finns några uppenbara skador på golvbrunnen eller området runt om.
 
Rengör golvbrunnen regelbundet. En smutsig golvbrunn kan ge upphov till dålig lukt i badrummet och i värsta fall till stopp som leder till översvämning.
 
 1. Börja med att ta bort silen.
 
 2. Lyft upp vattenlåset som liknar en liten hink och avlägsna tvålrester och hår från in- och utsida.
 
 3. Smörj på lite såpa eller diskmedel när du sätter tillbaka vattenlåset och se till att gummipackningen sluter tätt (annars kan dålig lukt tränga upp från avloppsröret).
 
 4. Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen.
 
Har ni frågor, funderingar, synpunkter eller önskemål är ni välkomna att kontakta styrelsen via mejl (styrelse@brfeknas.se) eller genom att lämna en lapp i styrelsebrevlådan bredvid tvättstugorna i hus 5.
 
Hälsningar,
Styrelsen