Nyhetsbrev hösten 2020

11 november 2020
Brandvarnare 
Första advent och december är snart här och med det de levande ljusens högsäsong. Vi i styrelsen vill därför påminna alla att släcka ljusen när ni går hemifrån. Det kan också vara bra att kontrollera era brandvarnare så att de fungerar som de ska.
 
Sopor
GROVSOPRUMMET
Tidigare under hösten anmäldes att grovsoprummet inte gick att öppna och föreningens låsfirma fann i sin analys att någon hade limmat igen dörren. Vi har nu haft återkommande problem med soprummen, både med den nämnda skadegörelsen och att otillåtet skräp slängs i rummen/kärlen. Båda problemen kostar föreningens medlemmar pengar helt i onödan, och styrelsen ber därför alla medlemmar att tänka till vid användningen av soprummen samt att ni kontaktar styrelsen omedelbart om ni märker av något problem.
 
Om man har åsikter eller frågor är det självklart bättre att kontakta styrelsen direkt (alternativt anonymt via styrelsebrevlådan bredvid tvättstugorna) istället för att ägna sig åt skadegörelse på föreningens egendom.
 
Om problemen fortsätter blir styrelsen tvungen att överväga vidare åtgärder för att säkerställa att soprummen kan nyttjas av föreningens medlemmar på det sätt det är tänkt.

PAPPERSKORGEN PÅ LEKPLATSEN
Det har även varit återkommande problem med att otillåtet skräp slängs i papperskorgen på lekplatsen med resultatet att fåglar då har rivit ut soporna över hela gården. Papperskorgen på lekplatsen är till för skräp från de som nyttjar lekplatsen, boulebanan och bänkarna (t.ex. glasspinnar/-papper) och har inte kapacitet att hantera annat skräp.
 
Avföringspåsar från husdjur samt hushållssopor och annat större skräp ska läggas i påsar och slängas i respektive behållare i soprummen.
 
Även här är styrelsen tacksam om medlemmarna kan hjälpas åt att hålla koll så att vi får bukt med problemen.
 
Installation av injusteringsventiler
Vid en analys av föreningens bergvärmesystem har det konstaterats att värmen har hämtats ojämnt från de olika borrhålen, där framförallt de bortersta två borrhålen knappt använts i dagsläget. Då bergvärmen är mycket mer kostnadseffektiv än fjärrvärmen under vinterhalvåret har styrelsen låtit installera injusteringsventiler på samtliga borrhål. Injusteringsventilerna låter våra drifttekniker kontrollera hur mycket värme som hämtas från varje hål så att bergvärmen får bättre effekt och längre livslängd.
 
Brandinspektion av gästrummet
Styrelsen har upprättat ett avtal med Brandsäkra, en extern brandsäkerhetsfirma för att stärka upp brandsäkerhetsarbetet i föreningen och vi har tillsammans gjort en brandinspektion av föreningens byggnader och utrymmen. Inspektionen fann att gästrummet inte uppfyller kraven för brandsäkerhet och rummet har därför varit stoppat från uthyrning.

Vi arbetar nu tillsammans med Brandsäkra och vår fastighetsskötare Jocke för att åtgärda problemen så att rummet kan återgå till användning så snart som möjligt.
 
Utemöblerna är intagna inför vintern
Styrelsen har nu tagit in utemöblerna inför vintern. Möblerna togs in något senare än vanligt i år i syfte att så länge vädret var milt underlätta social interaktion utomhus med tanke på rådande tider.
 
Eventuella problem med kalla element
I takt med att det blir kallare ute börjar föreningens värmesystem komma igång inför vintermånaderna. Styrelsen vill därför ge lite information om hur värmesystemet fungerar och vad man kan göra om man upplever att det är kallt i sin lägenhet.

Värmesystemet är automatiskt och styrs av temperaturen utomhus. Det kan därför upplevas lite kyligare i lägenheterna innan det blivit så pass kallt ute att värmesystemet kör fullt ut. Om man fortfarande upplever kyla i sin lägenhet när elementen väl blivit varma bör man gå runt och känna på sina element och kontrollera att termostaten är satt på högsta effekt. Om något element känns kallare än övriga trots att termostaten är fullt öppnad behöver elementet sannolikt luftas ur. I länken har HSB lagt upp en kort video som visar hur man luftar ur ett element: https://www.hsb.se/stockholm/bo-i-hsb/bo-i-bostadsratt-eller-hyresratt/skotseltips/lufta-element/.

Om elementet fortfarande är kallt trots att man luftat ur det ber styrelsen att man kontaktar vår fastighetsskötare Jocke som analyserar problemet och tillser en eventuell åtgärd.
 
Renoveringsbehov av parkeringarna
Styrelsen har uppmärksammat att parkeringarna börjar bli slitna, att platserna är trånga jämfört med bredden på dagens moderna bilar och att det på flera platser inte går att utläsa något platsnummer. Det har även inkommit önskemål att undersöka möjligheten för elbilsladdare. Eftersom föreningen redan har två stora projekt framför sig (trapphusprojektet samt fasad- och balkongprojektet) finns tyvärr inte utrymme att renovera parkeringarna förrän de projekten är klara. Som omedelbar åtgärd för att säkerställa användbarheten av platserna till dess har styrelsen därför beslutat att gå igenom samtliga parkeringsplatser och märka upp de platser som helt eller delvis saknar nummer, men kommer i dagsläget inte undersöka elbilsladdare närmre.
 
Trapphusprojektet
Projektet rullar på enligt plan, arbetet har kommit en bra bit på vägen i hus 5 och har nu påbörjats i hus 3. Se gärna det separata informationsbrevet för mer information om projektet, en beskrivning av målbilden för slutresultatet samt uppkomna frågor och svar.
 
Vid eventuella frågor och funderingar, maila gärna styrelsen på styrelse@brfeknas.se.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen för Brf Eknäs