Uppdatering om renoveringsprojektet - Aug 2022

07 augusti 2022

PARKERINGSRENOVERINGEN

Kommunen har nu gett slutligt godkännande för byggstart av carportsen vilket innebär att renoveringsarbetet på parkeringarna nu sätter igång. Renoveringen kommer göras i två etapper där lilla parkeringen renoveras först, följt av stora parkeringen. Allt är planerat att vara klart veckan innan jul. Renoveringen innebär breddade p-platser inuti carports på ny asfalt samt laddboxar med stöd för elbilsladdning vid varje p-plats. 
 
För att arbetet ska kunna komma igång så att vi har färdigställda parkeringar innan jul krävs dock att ett högt tempo hålls och entreprenören kommer därför att sätta igång arbetet med lilla parkeringen redan v33.

Lilla parkeringen måste därför tömmas på bilar senast söndag 14 augusti.

Styrelsen arbetar på alternativa lösningar för bilparkeringar, inklusive sökta undantagstillstånd från kommunen för parkering på Höjdvägen. Inget är dock godkänt än, och de som påverkas behöver därför själva finna en lösning för tillfällig parkering som är lämplig för deras situation. De närmsta parkeringsplatser som är gratis är ”lerplätten” vid hus 1, bakom hyreshuset på andra sidan Sockenvägen, samt vid återvinningsstationen/Thairestaurangen ”Blue Mango” nedanför backen.
 
Styrelsen vill även påminna om att höjda avgifter för samtliga garage- och p-platser kommer att börja gälla efter renoveringsprojektets slut, preliminärt från april 2023. Däremot kommer inga avgifter att tas ut för parkeringsplatser under tiden de inte kan användas. Hyresnedsättning sker i efterhand på framtida avgiftsfaktura. Detsamma gäller de två garageplatser som varit oåtkomliga under en period.
 
Arbetet med stora parkeringen förväntas sätta igång i slutet av september. Laddbox med stöd för elbilsladdning kommer även installeras inom garageplatserna. Mer information om detta kommer.
 
Entreprenören är informationsansvarig för samtliga delar av renoveringen och information från entreprenören kommer upp i portarna inom kort.

BALKONG- OCH FASADRENOVERINGEN

En brandutredning har genomförts på krav från kommunen och den träpanel som tidigare suttit på balkongväggarna tillåts inte längre av brandsäkerhetsskäl. Väggarna kommer därför istället att putsas så att de blir släta, ytbehandlas och sedan målas. Det här gäller endast väggarna, och påverkar inte möjligheten att t.ex. lägga tillbaka trätrallen på balkonggolvet för de som valde att spara den.
 
Vid blästring av hus 5 har entreprenören missat att ordentligt täcka för tvättstugefönstren. Efter påtalande från styrelsen har entreprenören stått för en städfirma som rengjort tvättstugorna.

Renoveringsstatus på husen just nu:

Hus 1

De sista balkongerna har gjutits och håller på att härdas.  Samtidigt har fasadputsen gåtts igenom och skadad puts har knackats bort och lagats. När lagningen har satt sig kommer fasaden att målas.

Hus 3

Bilningen på de sista balkongerna är nu klar och nästa steg är att de ska gjutas.

Hus 5

Kommande vecka bilas de sista balkongerna i första rundan av bilning. Därefter kommer de bortbilade balkongerna att gjutas, följt av att resterande balkonger bilas bort några veckor senare. Samtidigt håller plåtarbetena på, där den gamla röda plåten byts ut.

ENTRÉERNA  

Vid närmre analys av entreprenörens tänkta lösning för ek-entréerna har byggnadstekniska begränsningar uppkommit och styrelsen har konstaterat att det förväntade underhållet med ek- entréer inte är fördelaktigt jämfört med tillgängliga alternativ. Samtidigt är mosaiken som sitter idag i för dåligt skick för att undgå åtgärd. De delar av entréerna där det idag är mosaik kommer istället att göras med stenplattor som är en mer hållbar och ekonomiskt fördelaktig lösning för föreningen både på kort och lång sikt. 

BETALNING AV BALKONGTILLVAL

De som har beställt nya balkongtillval som de inte hade innan renoveringen, t.ex. balkonginglasning, fick en faktura i brevlådan i juni med förfallodatum 26 juli. Betalningen går till föreningen för att pengarna ska finnas på plats inför betalning till entreprenören när arbetet är genomfört och godkänt. Påminnelsefakturor kommer inom kort att skickas ut till de medlemmar som ännu inte inkommit med betalning till föreningen.
 
Styrelsen vill därför påminna de medlemmar som vet med sig att de beställt nya tillval men ännu inte betalat fakturan att göra så snarast. 
 
Vid eventuella frågor och funderingar, maila gärna styrelsen på styrelse@brfeknas.se.
 
Med vänliga hälsningar
Styrelsen för Brf Eknäs