Trapphusrenoveringen - Status + viktig info

14 december 2020

PROJEKTSTATUS

Trapphusprojektet fortskrider snabbare än förväntat och arbetet har nu kommit en bra bit på vägen i samtliga hus där förhoppningen nu är att ha majoriteten av projektet klart innan årets slut.

Trapphus och detaljer har målats, lägenhetsdörrarna har bytts och postboxarna är monterade (OBS! se viktig info om postboxarna på nästa sida), nya lampor som styrs med rörelsedetektor installeras nu i de sista portarna och monteringen av ny terazzosockel samt tidningshållare påbörjas samtidigt. Tröskeln på källardörrarna kommer inom kort att rengöras och gammal målarfärg tas bort för att få ett snyggt och hållbart utseende även på den.

Trapphusen kommer sedan att inspekteras och därefter kommer lagnings- och bättringsarbeten att utföras för att säkerställa att allting når den förväntade nivån. Nedan finns en kort beskrivning av hur trapphusen är tänkta att vara när allt är färdigt:

Måleri
Väggarna målas i en enhetlig vitgrå färg med undantag för kortväggen och källardörren som målas i en fondfärg per huskropp där hus 5 målas i en gröngrå ton, hus 3 målas i en blå ton och hus 1 målas i en grå ton. Taken målas vita och trappräckena målas om i nuvarande grå kulör.

Golv, trappor och golvsocklar
Golven och trapporna slipas, rengörs och större skador lagas varpå de sedan poleras och impregneras. De gamla träsocklarna ersätts med nya socklar i terazzomaterial likt övriga golvet.

Belysning
De gamla lamporna och lampknapparna tas bort och ersätts av lampor med rörelsedetektor som tänds och släcks individuellt för varje våningsplan.

Lägenhetsdörrar och tidningshållare
Föreningens samtliga 90 lägenhetsdörrar byts ut mot nya Daloc S43 säkerhetsdörrar i ekfanér. De nya dörrarna saknar brevinkast för maximal brand- och inbrottssäkerhet samt har dubbla lås och titthål. En tidningshållare med namnbricka monteras bredvid dörren och nya dörrstopp installeras för att skydda dörrar och väggar.

Sopnedkasten
De gamla luckorna för sopnedkasten tas bort och hålen sätts igen och målas i samma vitgråa färg som övriga väggen.

Anslagstavla
Nuvarande anslagstavlor ersätts med en ny, större anslagstavla i ek med front i härdat glas.

Postboxar i gamla soprummen
Dörren till de gamla soprummen vid portarnas entré tas bort och svarta postboxar installeras i en svart plåtram som täcker hålet från den gamla dörren. Dörrkarmen målas sedan i samma svarta färg som postboxarna. Under postboxarna finns även ett låst förvaringsutrymme för rullatorer.

BYTE AV POSTBOXARNA - VIKTIGT

Styrelsen har vid en kontroll funnit att de postboxar som installerats av entreprenören inte uppfyller de krav på vädertålighet som specificerats av föreningen, och de kommer därför att bytas ut under vecka 53 (preliminärt). De nya postboxarna kommer att monteras av entreprenören utan kostnad för föreningen.

Viktigt att notera är att alla boende kommer att få nya postnycklar i sin postbox under vecka 51.

Då postboxarna kommer att bytas ut i sin helhet har föreningen godkänt att entreprenören pausar arbetet med att täcka för kvarvarande dörröppning med plåt och att så sker först när de nya postboxarna är på plats.

BESTÄLLNING AV EXTRA DÖRRNYCKLAR

Föreningen har ingen åtkomst eller rätt till nycklar till enskilda lägenheter och det är därför upp till varje medlem att vid behov själv beställa fler nycklar till sin lägenhetsdörr genom att vända sig till en certifierad låsfirma.

Ett exempel på låsfirma är Nacka Lås och Larm som hanterar föreningens övriga nyckelsystem sedan många år. De har nyligen bytt namn och hittas nu på https://www.greatsecurity.se/kontor/#nacka.

LAGNING OCH POLERING AV TRAPPORNA

Föreningens projektledare har i veckan inspekterat trapporna i varje trapphus tillsammans med styrelsen och entreprenören och noterat de skador som ska lagas. De skador som noterats kommer att lagas och därefter kommer trapporna att impregneras och poleras i slutet av projektet för att få till en snygg yta som håller länge.

MÅLERISKADOR

Föreningens projektledare kommer tillsammans med styrelsen och entreprenören att besiktiga varje trapphus och skador/märken som uppstått på t.ex. de nymålade väggarna under projektets gång kommer att åtgärdas utan merkostnad för föreningen. Det inkluderar även runt utsidan på de nya dörrkarmarna där det i många fall saknas färg då tidigare dörrkarm varit bredare.

TRAPPHUSBELYSNINGEN

Styrelsen har anmärkt till entreprenören att trapphusbelysningen reagerar för sent när man går i trapporna. Entreprenörens elektriker kommer därför att gå runt i trappuppgångarna och justera känsligheten på sensorerna så att belysningen tänds tidigare.

FÖRVARING AV RULLATORER

Styrelsen har efter frågor från boende undersökt möjligheten att nyttja den nedre delen av de gamla soprummen för förvaring av rullatorer åt de boende som behöver. I och med att postboxarna nu behöver bytas och entreprenören därmed behöver ta fram ny plåt till den gamla dörröppningen, öppnas möjligheten att justera plåten som installeras.

Styrelsen har därför beslutat att beställa ett tilläggsarbete från entreprenören som innebär att de installerar en låsbar dörr under de nya postboxarna i varje port. Utrymmet kommer att vara låst och enbart användas för förvaring av rullatorer samt för eventuella serviceärenden åt föreningen vid behov. Styrelsen ber därför de boende som idag använder rullator och behöver nyckel till det nya förvaringsutrymmet att höra av sig via mail till styrelse@brfeknas.se eller lämna kontaktuppgifter i styrelsebrevlådan bredvid tvättstugorna i hus 5.