Radonmätning i föreningen

12 november 2019
Under de kommande månaderna kommer en radonmätning att genomföras i ett antal av våra lägenheter och styrelsen välkomnar därför er som är intresserade av att mäta radonhalten i just er lägenhet att anmäla ert intresse enligt info nedan.
 
Varför ska man mäta radon i en bostadsrättsförening?
Radon är en radioaktiv gas som i förhöjda koncentrationer inomhus kan leda till lungcancer. Man ska därför mäta radon för att kontrollera att det av Folkhälsomyndighetens satta gränsvärdet på 200 Bq/m³ inte överstigs. Om man skulle ligga över gränsvärdet finns det effektiva åtgärder för att sänka radongashalten, t.ex. genom ökad luftomsättningen i lägenheterna eller ventilera bort radonet under fastigheten.
 
Miljökontoren runtom i Sveriges kommuner ställer krav på fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att genom ackrediterade radonmätningar redovisa radonhalten i sina fastigheter. Om det inte sker så kan kommunen ge vite.
 
Hur går en radonmätning till?
En långtidsmätning görs under vinterhalvåret, vanligtvis 1 oktober - 30 april. Två dosor ska hänga i mitten av sovrum och vardagsrum, helst från taklamporna, i tre månader utan avbrott. Därefter skickas dosorna på analys och föreningen får resultatet några veckor senare. Det är viktigt att mätdosorna får hänga ostörda där de sätts upp för att säkerställa korrekta mätvärden.
 
Intresseanmälan
Intresseanmälan görs via mail till bjorn.johansson@brfeknas.se och behöver innehålla ert namn, portnummer (t.ex. 3b), och lägenhetsnummer som står på tavlan i porten (t.ex. 1202) för att en eventuell mätning ska kunna registreras.
 
Styrelsen vill påminna om att detta endast är en intresseanmälan och att vi inte kan garantera just ert deltagande i mätningen då antalet mätdosor är begränsat och regler styr i viss mån fördelningen av lägenheterna som deltar i mätningen.