Fönster och ventilation

Fönstren och ventilationen är viktiga delar i fastighetens värme- och ventilationssystem. Här får du lära dig lite mer om just våra fönster och ventiler. Se även ansnittet om Ventilation

 

Fönster
Entitan har ytterfönster med energiglas för att minska värmeutstrålningen. Det betyder också att de är kalla, och under vissa väderförhållanden så kalla att luftfuktighet kondenserar på utsidan av fönstren, vanligast höst och vår. Ibland bildas t.o.m. rimfrost.Detta är en nackdel, men inget fel. Tvärtom är det ett tecken på att fönstren är energieffektiva.Se t.ex. Imma på utsidan - grattis!

Imma på insidan får du om du har mycket fuktigt i rummet - t.ex. om det tillfälligt ångar mycket i köket. Däremot ska du inte ha imma mellan fönstren. Observera att det inte ska vara tätt mellan ytter- och innerfönster. Däremot kan det sitta en porös dammlist där som hindrar en del smuts..

För att spara energi vintertid, kan man fälla ned persiennerna. Då minskar man utsrålningen. Att dra för gardiner ger samma effekt.

Ytterbågarna i aluminium är underhållsfria och rengörs med ljummet vatten och vanligt rengöringsmedel. Vid fönsterputsning använd vanligt fönsterputsmedel, diskmedel eller dyl. och rikligt med vatten. Använd en luddfri trasa eller en gummiskrapa. Använd inte skarpa metallföremål, såsom skruvmejsel, stämjärn, stålull eller liknade för att skrapa bort hårt sittande föroreningar på̊ glaset. På grund av risk för värmesprickor i  isolerglaset ska man inte installera mörka persienner mellan bågarna.

Ventilation och vädring
Entitans ventilation fungerar med sk. självdrag, dvs kall luft tas in i lägenheten genom inloppsventilerna, värms upp och trycks ut genom utloppsventilerna. Inloppsventilerna sitter över fönstren i vardagsrum och sovrum och utloppsventilerna i kök och badrum.

För att ventilationen ska fungera felfritt krävs att luft kan komma både in och ut, dvs ventilerna får inte vara blockerade. Detta är särskilt viktigt i badrum och kök. Vi kan därför inte ha fasta fläktar på utloppsventilerna. Fläktar riskerar dessutom att öka trycket i utloppskanalen så att matos tränger in till grannen. Självdraget är som störst under vintern. Under den perioden kan man strypa inloppsventilerna en smula  för att minska luftomsättningen och inte i onödan vädra ut en massa värme.

Vädring under vintertid gör du snabbt och effektivt. Öppna ett par fönster så det blir korsdrag och byt ut hela luftmassan på ett par minuter. Stäng sedan fönstren. Att ha ett fönster på glänt vintertid är däremot en stor värmetjuv som inte bara drar upp vår värmeräkning utan även påverkar grannarnas temperatur.

OVK- Obligatorisk Ventilationskontroll
Alla fastigheter måste kontrolleras regelbundet för att se till att ventilationen fungerar som tänkt. För hus med självdragsfunktion ska detta ske vart 6:e år. Föreningen beställer en kontroll av samtliga lägenheter och du är skyldig att ge tillträde åt kontrollanten till din lägenhet. Här kan du läsa mer om OVK

Imma i badrummet
Eftersom badrummet endast har en utloppsventil medan inluften måste komma genom dörröppningen blir det lätt imma när dörren är stängd. Den försvinner snabbt när dörren öppnas, men om man störs av detta och inte vill ha dörren på glänt, bör man ta upp en spalt eller borra ett antal hål i dörren, snyggast i under- eller överkant.