Ventilation

Ventilationen i din bostad

Inomhusluften i en bostad behöver ständigt förnyas eftersom människor och husdjur förbrukar syret i luften, men även för att exempelvis rökning, tvättning och matlagning skapar föroreningar. Även inredning och byggnadsmaterial kan ge ifrån sig en del ämnen till inomhusluften.

Självdragsventilation

I äldre byggnader, som brf Entitan, finns ofta inget mekaniskt ventilationssystem, utan man förlitar sig på naturlagarna. Luft utifrån (tilluft) kommer in i huset genom uteluftsdon vid fönstren i sovrum och vardagsrum. Den ”använda” inneluften försvinner ut genom frånluftsdon i kök och badrum. Eftersom systemet bygger på skillnaden i tyngd mellan kall uteluft och varm inneluft, har systemet nackdelen att det fungerar endast vid stora temperaturskillnader. Det är alltså mer effektivt på vintern än på sommaren. Detta gör att den tyvärr inte heller är energieffektiv eftersom mycket värmeenergi ventileras ut. En annan tydlig nackdel är att tilluften som ofta ”dyker” ned i rummet uppfattas som drag vintertid vilket gör att vi stänger tilluftsventilen och därmed försämrar luftutbytet. Sommartid då vi inte behöver ta hänsyn till värmeenergiförluster kan ventilationen förbättras genom att vädra.

Tecken på att självdragsventilationen inte fungerar som den ska:

* Kondens skapas mycket ofta på insidan av fönster, (tillfällig kondens i samband med matlagning och duschning är i självdragsventilerade hus emellanåt oundviklig, i synnerlighet med många personer i hushållet).

* Imman på badrumsspegeln försvinner inte inom 15-20 minuter efter dusch.

* Dålig lukt kommer in genom dina frånluftsventiler i badrum eller kök.

* Självdraget går inte att förnimma i frånlufts ventiler under vintern.

Så här kan du förbättra luften i din bostad:

* Håll friskluftsventiler öppna.

* Rengör friskluftsventiler och frånluftsventiler i badrum och kök regelbundet.

* Vädra effektivt genom korsdrag korta stunder (ha inte fönster på glänt på vintern utan att skruva av termostaten eftersom då arbetar elementet hela tiden och energi slösas).

* Håll köksfönstren stängda när du lagar mat. Däremot kan köksdörren stå på glänt och fönster i närliggande rum vara öppna.

* Rök inte inne.

Detta får du absolut inte göra med ventilationen:

* Installera mekanisk köksfläkt som ansluts till frånluftskanalen, eftersom detta förstör självdraget och försämrar allas ventilation.

* Kolfilterfläkt som inte ansluts till frånluftskanalen får installeras.

* Bygga bort frånluftdonet (se bild) i kök eller badrum, bakom skåp eller under innertak.                               Observera att detta inte gäller ventilen som sitter i ytterväggen i det som tidigare var kökets skafferi, (denna ventil var enbart till för att skapa en lägre temperatur i utrymmet) och kan alltså byggas för med exempelvis köksskåp.

Friskluftsventiler - Jula

När det uppstår problem med din ventilation

Kontakta Energibevakning tel. 08-647 66 10 eller till helpme@energibevakning.com om du misstänker att flödena i din lägenhet inte är tillfredställande.

Obligatorisk ventilations kontroll (OVK) kommer att genomföras hösten 2020.