Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Några fakta om Turning Torso

Turning Torso är 190 meter högt. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje. Mellanvåningarna medräknade är det totalt 54 våningar. Varje våningsplan har omkring 400 m² boyta. Det finns 148 lägenheter från kub tre till kub nio.

Varje våningsplan består i princip av en kvadratisk del kring kärnan, samt en triangulär del som delvis bärs upp av ett utvändigt stålbärverk. Hela konstruktionen vrider sig 90 grader på sin väg upp.

Arkitekten
Santiago Calatrava är konstnär, skulptör och ingenjör. Han är verksam i Zürich, Paris, New York och Valencia. Han inspireras av naturliga rörelser hos djur och människor. Turning Torso föreställer en människokropp i en vändande rörelse. Bland hans kända verk finns broar, järnvägsstationer, kommunikationstorn och flygledartorn.

Lokal samarbetspartner i Sverige är Samark Arkitektur & design AB verksamma i Malmö och Stockholm. De ansvarade fullt ut för husets hela interiörprojektering, planlösningar och materialval.

Viktiga datum
Första spadtaget 14 februari 2001
Byggstart juni 2001
Grunden göts mars 2002
Fundamentet färdigt augusti 2002
Inflyttning november 2005

Platsen
Turning Torsos läge i staden är unikt - Västra hamnen, ett område vid havet med promenadavstånd både till stadens centrum och till badstranden. Västra Hamnen omvandlas steg för steg till en ny, komplett stadsdel för boende, arbete och studier.

SKY HIGH MEETINGS
På de två överst våningarna, våning 53 och 54, bedriver SKY HIGH MEETINGS en verksamhet där affärsidén är att skapa tilldragande och kreativa mötesmiljöer. SKY HIGH MEETINGS värnar om miljön och arbetar efter Svanen-märkets kriterier för hotellverksamhet, för att på så sätt kunna erbjuda kunderna en miljömedveten mötesmiljö.

Total lägenhetsyta
Den totala lägenhetsytan omfattar ca 13 500 m² och lägenheterna är belägna från den tredje till den nionde kuben.

Total kontorsyta
Den totala kontorsytan omfattar ca 4 000 m² och är belägen i de två nedersta kuberna. Kontorsdelen har en egen entrédel med all tänkbar komfort för såväl värme-, kyl- och IT-funktion.

Bastu
Två bastuavdelningar finns på 43:e vån.

Motion
Ett gym finns på 43:e vån.

Utsiktsrum
Det finns ett utsiktsrum med plats för 12 personer på 43:e och 18 personer på 49:e våningen. (mellan 8:e och 9:e kuben och mellan 7:e och 8:e kuben)

Festvåning
På 7:e våningen med plats för upp till 30 personer.

Vinkällare
Du får tillgång till en egen plats i husets stora vinkällare.

Kontorsmoduler
På 1:a våningen finns 8 st fullt utrustade kontorsmoduler för uthyrning.

Hissar
I kärnan placeras tre höghastighetshissar. Kontorsdelen har två separata hissar som också placeras inne i kärnan.

Trappor
Utöver hissarna finns en trappa ända upp till översta våningsplanet.

Fönster
Alla rum har öppningsbara och säkerhetsspärrade fönster. Utvändig fönsterputsning ingår i driftskostnaderna.

Individuell mätning
Fastigheten är försedd med fjärrvärme och fjärrkyla. Lägenheterna är försedda med individuell förbrukningsmätning med separata mätare för tappvarmvatten, värme och el i varje lägenhet.

Reception/Concièrge
Turning Torso har en reception som är bemannad med concièrger dygnet runt. Concièrgen svarar för en rad tjänster som underlättar tillvaron för de boende i Turning Torso.

Parkering
Möjlighet att hyra parkeringsplatser i separat parkeringshus på granntomten. Parkeringsplatsen kan enkelt nås via en inomhuskulvert.

Lägenhetsförråd
I parkeringshuset finns lägenhetsförråd.

Inflyttning
November 2005.

Säkerhet
Brandsäkerheten är mycket hög. Hela Turning Torso är helsprinklat, dvs. det finns brandsprinklersystem i varje utrymme. Systemets vattenförsörjning är dessutom dubblerat och har egen nödströmförsörjning.

En av hissarna är specialbyggd för att att användas både av insatspersonal och för ev. evakuering. Säkerhetsfrågorna har varit med redan från början, och vi har gjort en grundlig riskanalys. För Turning Torso ska ha högsta säkerhetsnivå, så att du och alla andra boende ska vara helt trygga.

Närservice
Malmö högskola, en privat grundskola, restauranger och caféer finns i området. I den fortsatta bebyggelsen kommer det att finnas bra lokaler för butiker av olika slag. Det finns också en kommunal förskola samt låg/mellanstadieskola för 500 barn. Busshållsplats finns strax utanför Turning Torso.

Öresundsregionen
Dynamiskt näringsliv med många nyetableringar både på svenska och danska sidan. Välrenommerade universitet och högskolor, med expansiva forskningsbyar. Goda kommunikationer med flyg, tåg och bil. Stort utbud av kultur, natur och rekreation.

Miljöstandard
Turning Torso är konstruerat och utformat för att hålla en mycket hög miljöstandard och påverka miljön så lite som möjligt, både i stort och smått.