Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hållbar förvaltning med HSB Norr

Eldrivna maskiner, bilar och ogräsbekämpning med hjälp av hetvatten – HSB Norr arbetar för att skapa en så hållbar förvaltning som möjligt, när det gäller såväl miljö och ekonomi som ur ett arbetsmiljöperspektiv. HSB Uppdraget har träffat Helena Backman, AO chef Teknisk förvaltning på HSB Norr, och Peter Stöckel, Fastighetsservice i Luleå, för att ta reda på mer om hur de arbetar med hållbarhet.

Vi möter Peter hos en kund, där han precis ska börja klippa en slänt med den nyinköpta robotsläntklipparen. Maskinen är stor, drygt två meter lång med en klippbredd på strax över en meter. Fjärrkontrollen, med sina spakar och knappar, sitter i en liten låda med band som man hänger runt halsen och spänner fast runt midjan.

– Våra fastighetsskötare älskar den. Det är väldigt slitsamt för kroppen att klippa slänter och dessutom finns det risk för att halka. Den här klipparen styr man med fjärrkontrollen så man behöver inte ens gå upp i slänten själv, berättar Peter, medan han startar klipparen och börjar styra den mot slänten.

Förutom att den sparar på personalen är den även miljövänlig då den är batteridriven. Batteriet ska enligt specifikationerna räcka cirka sex timmar innan det behöver laddas igen. Medan vi står och pratar arbetar sig klipparen upp för slänten och lämnar ett mycket gott resultat bakom sig. Under tiden följer och styr Peter klipparen från vägen nedanför tills klipparen nått toppen på slänten.

– Vad tog det här, max tio minuter? Med två fastighetsskötare hade det varit klart på kanske 30 minuter med vanliga gräsklippare. Den sparar enormt mycket tid också, säger Peter när han stannar klipparen på toppen av slänten.
Peter berättar att de, förutom släntklipparen även bytt ut gamla bränsledrivna handgräsklippare mot eldrivna. De har också investerat i en eldriven sopmaskin som främst används till att städa garage. En av fördelarna med en eldriven sopmaskin är att den inte avger avgaser vilket är bra även för arbetsmiljön.

Bilarna på samtliga serviceorter i HSB Norr byts successivt ut mot elbilar. I Skellefteå har man också investerat i en eldriven lätt lastbil med tippbart flak.
– Den används framför allt i ett väldigt stort bostadsområde som vi har i Skellefteå, där vi behöver ta oss runt i området på ett enkelt och miljövänligt sätt. Den kan användas till att köra till exempel löv, maskiner och verktyg och den kommer även att användas till att sanda med till vintern. Att det går att tippa flaket är ju en jättestor fördel, säger Helena Backman och fortsätter:
– Lastbilen är liten och smidig och går att köra på alla typer av markytor och man kan även köra med den efter vägarna, till exempel till återvinningen.


Sedan ett par
år tillbaka har HSB Norrs Fastighetsservice även bekämpat ogräset på ett miljövänligt sätt då de investerade i maskiner som sköter ogräsbekämpningen helt utan giftiga kemikalier.
– Förr använde man olika typer av gifter som inte är bra för miljön. Det som är bra med de här maskinerna är att man bekämpar ogräset med hjälp av hetvatten. Vi har en maskin i Umeå och en i Skellefteå som också Luleå kan låna.
Helena berättar att de även successivt byter ut bränsledrivna handverktyg mot eldrivna, till exempel trimrar och röjsågar.
– Det har ganska många fördelar, förutom för miljön och arbetsmiljön så är det även bättre för boendemiljön. Med en eldriven röjsåg eller trimmer behöver man inte tänka på vilken tid man drar igång arbetet. Har man en bränsledriven röjsåg som låter väldigt mycket, kanske man inte vill köra igång den klockan 7 på morgonen av hänsyn till de boende.

Att arbeta som fastighetsskötare och lokalvårdare kan vara tungt och slitsamt för kroppen. Investeringar i bra hjälpmedel är en förebyggande åtgärd för att minska risken för arbets- och belastningsskador.
– Vi har regelbundna hälsokontroller och vi bedömer att lokalvårdarna även faller inom det som heter handintensivt arbete. Det innebär bland annat att de får speciella hälsoundersökningar hos företagshälsovården som genererar i skräddarsydda program och utbildningar för att motverka belastningsskador. Alla på företaget har också friskvårdsbidrag och vi försöker göra varierande scheman så att det inte blir så ensidigt arbete. Sen är det ju viktigt att man har bra skor och bra hjälpmedel, avslutar Helena.

 

Läs mer om vår fastighetsförvaltning och om vår hållbarhetsresa.

 

I Skellefteå har en eldriven lätt lastbil köpts in. Den underlättar arbetet i HSB Norrs största bostadsrättsförening. 

Fastighetsskötaren Zackarias Jakobsson sopar garage med den eldrivna  sopmaskinen.