Nyhetsbrev november 2023

26 november 2023 Nyhetsbrev hösten 2023

Renoveringsprojektet
Föreningens entreprenör har nu färdigställt stora delar av de beställda arbetena avseende föreningens fasader, balkonger och parkeringsplatser med carports. 

Som aviserades vecka 40 hölls en slutbesiktning av föreningens anlitade besiktningsman. Besiktningen blev tyvärr inte godkänd, bl.a. med anledning av att föreningens entreprenör fortsatt inte installerat laddboxar på parkeringsplatserna. För att tillgodose föreningens intresse i detta förs en dialog med entreprenören om en lösning så att entreprenaden kan godkännas och projektet avslutas.  Leveransen av laddboxar kommer sannolikt att ske under första kvartalet 2024 och är tyvärr inget föreningen råder över, och vi ber er ha överseende med detta. När entreprenaden är godkänd kommer styrelsen tillse att eventuell nödvändig belysning och trafikspeglar monteras på parkeringarna.

Vi vill även passa på att påminna er om att parkeringsplatserna är föreningens egendom som medlemmarna hyr vilket innebär att det inte är okej att göra åverkan på sin plats.

Avgift 2024
Styrelsen har i samråd med föreningens ekonomiska förvaltare på HSB beslutat att höja avgiften 2024. Avgiften kommer att höjas med 12% från och med 1 januari 2024.

Styrelsen har inom ramen för budgetarbetet låtit föreningens ekonomiska förvaltare på HSB genomföra en flerårsanalys och prognos av föreningens ekonomi och kassaflöde ställt mot nyckeltal och rekommendationer som HSB tagit fram. Prognosen baseras på omvärldsläget, inflationen, ränteläget, energipriserna och hur dessa förväntas utvecklas framöver.

Vi kan konstatera att föreningens fastigheter nu är i mycket gott skick efter de renoveringar av bland annat trapphus, entréer, fasader, balkonger, och parkeringar som genomförts de senaste åren. Underhållsbehovet framåt förväntas därför hålla sig stabilt utan behov av större renoveringsinsatser inom närliggande framtid. Samtidigt har dock inflationen fortsatt ligga högt med stigande räntor som följd och höga energipriser vilka har bidragit till stora kostnadsökningar för föreningen. Detta medför att årsavgiften måste justeras för att säkra föreningens ekonomi framåt.

Gården 
Stort tack till alla som deltog och gjorde fint i våra gemensamma utrymmen på städdagen!

Nu när vintern börjar ge sig till känna vill vi be er som inte använder era cyklar regelbundet att ställa ner dessa i cykelförråden. Detta då det underlättar vid eventuell plogning av gården. 

Sandhinkar och spadar är nu placerade vid varje entré inför vintersäsongen.

Parkeringsplatserna   
Tänk på att parkera era bilar så långt in i parkeringsfickorna som möjligt, särskillt vintertid då plogbilen behöver kunna komma fram obehindrat.

Övernattningslägenhet och föreningslokal  
Styrelsen har upptäckt ett el-fel i föreningslokalen vilket gör att den tyvärr inte går att låna till dess att felet är åtgärdat. Vi återkommer med information när det återigen går att nyttja lokalen. 

Soprummet  
Den senaste tiden har boende i föreningen upptäckt att sopor har sorterats fel i våra gemensamma soprum. Vi vill därför påminna alla att sortera rätt då det annars innebär onödiga merkostnader.

Under december månad brukar även kärlen i soprummet vara mycket fulla. Vi ber därför alla medlemmar att respektera vilka sopor som får slängas i soprummet och vilka som behöver sorteras på annan plats. Om kärlen är fulla ber vi er att använda kommunens återvinningscentraler för ert avfall. Närmaste återvinningscentral hittar ni nedanför backen på Sockenvägen 24. 

Vattenskada    
Under oktober månad uppkom en vattenskada i föreningen på grund av stopp i ledningarna. Styrelsen vill därför påminna alla boende att vara noga med vad ni spolar ner i avloppen då nedspolning av olämpligt avfall som kaffesump eller stekfett kan leda till stopp och därmed få stora konsekvenser i form av ex. vattenskador både för föreningen och enskilda medlemmar.

Cykelrensning   
Styrelsen har genomfört en cykel-och barnvagns-rensning och därmed flyttat alla cyklar och barnvagnar som inte var uppmärkta. Dessa kommer att förvaras i föreningen till och med februari 2024 (6 månader från och med att de omhändertogs) och därefter skänkas bort. Har du blivit av med en cykel/barnvagn av misstag ber vi dig att kontakta styrelsen så snart som möjligt.

Föreningens HSB-representant    
Styrelsen kan med glädje presentera föreningens nya HSB-representant; Eva Nordström. Eva har många års erfarenhet av bostadssektorn, styrelsearbete i föreningar och är sedan maj i år VD för HSB Stockholm. Styrelsen har under processen gång haft nära samarbete med ledamotsspecialisterna på HSB med målet att få tillsatt en HSB-ledamot som förväntas kunna bidra till styrelsen och förvaltningen av föreningen. Styrelsen är mycket nöjda med valet och ser fram emot samarbetet!

Vid eventuella frågor och funderingar, maila gärna styrelsen på styrelse@brfeknas.se.  

Med vänliga hälsningar

Styrelsen för Brf Eknäs