Styrelsens månadsbrev december 2021

02 december 2021

 Bostadsrättsföreningen Erikslust i Malmö

Medlemsblad nr 3 – december 2021

 

God Jul & Gott Nytt År!

Om några veckor är det jul igen och vi lägger ännu ett corona år bakom oss där vi kastats lite mellan hopp och förtvivlan under året. Vi får väl se hur Omikron kommer påverkar oss framöver. Vi hoppas att vi snart har mer normala rutiner att se fram emot, inte minst om att få genomföra fysiska stämmor igen.

Från styrelsen & förvaltningen så önskar vi framföra innerligt tack för den hjälpsamhet och förståelse som ni alla visat under den här perioden och inte minst i samband med våra olika projekt i fastigheten som på olika sätt påverkat er vardag. Tänker främst på avloppsrenovering där vi gick mål i somras och nu när vi som bäst håller på med installationen av gemensam el.

Det kommer hända bra saker även under 2022 där vi räknar med att de två återstående el-projekten ska få blomma ut samt att en efterlängtad trapphusrenovering tar plats där vi målar och gör fint i samtliga trapphus. Separat information distribueras ang. trapphusen – men sista dagen för att lämna sin röst är den 7/12–21. Vi hoppas också komma i mål med övernattningslägenheterna i föreningen.

Ekonomi för 2022
Avgiften för 2022 höjs, som föregående år med 3 %. I övrigt har föreningen en god och balanserad ekonomi med bra nyckeltal och god likviditet så vi kan finansiera våra kommande projekt. Räntorna de kommande åren verkar också hålla sig på en låg nivå – vilket såklart gynnar både föreningen och alla som har bostadslån. Snittlåneräntan för föreningens låneportfölj ligger idag på ca 0,50 %! (0,80 %) Och fastigheten är värderad till ca 700 Mkr!

El-projekten som vi berättat under året har styrelsen jobbat med 3 el-projekt – laddstolpar för el & hybridbilar, gemensam el samt solpaneler. Laddplatserna är på plats och i skrivande stund finns 3 lediga platser att hyra för den som har en el/hybridbil. 89 000 kr, ca 50 % av investeringen, får föreningen i bidrag till laddplatserna från Naturvårdsverket.

Fr o m 1/1–22 kommer ett nytt elektroniskt kösystem att införas för alla garageplatserna och som administreras av HSB.    

Gemensam el – Arbetet går bra och vi räknar med att bli färdiga runt årsskiftet. På hemsidan finner ni mer information kring just gemensam-el, för den som önskar.

Solpaneler Bygglov, Brandskydds PM samt teknisk beskrivning är på plats och vi inväntar nu offerter från entreprenörerna som vi ska utvärdera. Med rådande el-priser så blir solpaneler ännu mer attraktiva. Vinnergi hjälper fortsatt föreningen med projektledningen av el-projekten.

Tomträtten -Flera äldre medlemmar har hört av sig till styrelsen och visat oro för den ekonomiska påverkan som den kommande tomträttsavgälden kan leda till, som träder i kraft från jan -2025. Styrelsen bevakar vad som händer på tomrättssidan och jobbar kontinuerligt med att försöka minska föreningens driftkostnader t ex via ”el-projekten” samt ta dyrare underhåll nu.

Alternativ finansiering för seniorer - Våra lägenheter har ökat mycket i värde de sista åren och för de som är pensionärer så finns det även möjlighet att ta seniorlån hos ett par aktörer på marknaden t ex: www.hypotekspension.se, www.60plusbanken.se m fl.

Seniorlån är en trygg lånelösning som hjälper dig att frigöra pengar från din bostad till ditt konto. Du slipper löpande ränta och amortering, så dina utgifter i vardagen höjs inte. Lånets storlek avgörs av värdet på din lägenhet samt din ålder. Äldre personer får en högre belåningsgrad. Summan som du får låna inkluderar ev befintliga lån i lägenheten.  Seniorlån - kan vara ett sätt att kunna bo kvar i föreningen även på äldre dagar om inte banken vill tillhandahålla bolån och pensionen känns för mager.

Övernattningslägenheter -Styrelsen jobbar på att utvärdera och ta fram underlag för att göra om den befintliga fritidslokalen till övernattningslägenheter samt inreda den f d massage lokalen vid Torupsgården till ny fritidslokal. Detta alternativ framstår som billigare, smartare och inget intäktsbortfall uppstår från befintlig lägenhetspopulation.

Tvättstugorna Styrelsen håller på att se över bokningssystemet i tvättstugorna för att frigöra fler tvättider, vilket efterfrågats. Du kan boka och avboka tvättiderna via din dator. Uppdatera med din aktuella e-post under inställningar på bokningstavlan i tvättstugan. Ca 15 min innan din tvättid börjar får du en påminnelse om att du har en tvättid – avboka om du inte ska tvätta är du snäll. https://www.hsb.se/malmo/brf/erikslust/vart-boende/tvattstugorna/.

Container service Sista helgen i udda månader har vi alltid en container på plats – där vi kan slänga saker som inte lämpar sig att slänga i    miljöhusen. I mellandagarna 23–30 december kommer vi ha en extra container på plats!

Lustan

Som boende i föreningen kan du ta del av ett utbud som innefattar alltifrån resor till Ullared, teaterbiljetter, kurser/cirkelverksamhet där du kan förkovra dig inom olika områden. Föreningen har ett medlemskap i Skådebanan. Gå in på Skådebanan södra regionen för vidare info. All anmälan sker genom Bibbi Lind Wiberg 040 - 913828   bibbi@brferikslust.se 

Fritidslokal – är öppen igen!

Föreningen har en trevlig fritidslokal som lämpar sig perfekt för lite mindre festligheter som tex barnkalas. https://www.hsb.se/malmo/brf/erikslust/vart-boende/fritidslokalen/


Gårdarna: Trädgårdsmöblerna kommer växelvis vara ut hela vintern då vi noterat att många boende är ute året runt. Möblerna tas in för underhåll under vintern men ställs ut igen när underhållet är klart. Det är f ö inte mycket till vinter i Malmö längre😊 Gungorna vid 36-gården kommer rustas upp inom kort.

Snö & halkbekämpning i vinter: Vi har ett funktionsavtal med Sydsverige Entreprenad. Det ska vara röjt/halkbekämpat vid 07-tiden och det ska vara framkomligt mot kvällen. Miljövänligt salt och grus används. Halkbekämparna ska hålla nere farten på fyrhjulingarna när dem kör mellan husblocken, då det ekar så mycket.

2: a hands uthyrning: OBS! Vid olovlig uthyrning av lägenhet kan ägaren förverka sin rätt till lägenheten! Har du planer på att hyra ut din lägenhet behöver du skicka in en blankett som du laddar ned från hemsidan i fliken Vårt boende och i menyn, Andrahandsuthyrning, pdf: Ansökan om tillstånd för uthyrning. Mejla till: styrelse@brferikslust.se

Kallt inomhus?
Vi har ca 20 inomhusgivare utspridda i föreningen för att EON ska kunna optimera inomhusklimatet i fastigheten! Riktvärdet är ca 21.5 grader. Om temperaturen avviker hör av dig till fastighetskontoret.

Borttappat P-tillstånd: kostar 200 kr att ersätta. P-tillstånd för 2022 delas ut i januari.

Renoveringar - av lägenhet ska i möjligaste mån ske dagtid på vardagar 08.00 - 20.00. Om arbetet måste ske på helgen ska det utföras mellan 09.00 och 17.00. Informera även dina grannar.

Felanmälan: Felanmälan har uppdaterats så nu kan du även bifoga bilder i samband med din felanmälan. Skicka in din felanmälan via: https://felanmalan.sydsverigeab.se/ Du får med detta alternativ återkoppling när felet hanteras/är åtgärdat.   

Ringa kan du göra: Vardagar 07.00-16.00

Telefon 040-630 62 50 alt. 040 - 619 62 55

Lägg soporna i kärlen…!

Är sopkärlen fulla så får man inte lägga sopor på dem eller bredvid! Vik ihop kartongerna så får mer plats i kärlen. Det kostar oss extra pengarpengar som slutligen vi alla får betala genom höjda avgifter! 

Hjälpa, Sälja & Byta!
Har du något du behöver hjälp med eller vill sälja något? Läs mer på Hjälpa, Sälja & Byta: https://www.hsb.se/malmo/brf/erikslust/saljabyta/ Fundera på vad du kan bidra med…?

 

Från oss alla i styrelsen & förvaltningen till er alla - önskar vi en underbar

God Jul & Gott Nytt År!

 

Ansvarig för innehållet: Gabor Kovacs Jr