Styrelsens månadsbrev nr 3

02 december 2020

 

God Jul & Gott Nytt År! 

 

Vi lägger ett mycket annorlunda år bakom oss som vi sent kommer att glömma – året då Corona slog till mot världen och skakade om vårt välordnade samhälle i grundvalarna. Från styrelsen & förvaltningen så önskar vi framföra ett otroligt stort tack för den hjälpsamhet och förståelse som ni alla visat under den här perioden. Fastighetskontoret har fått lägga om sina rutiner kring besöken. Stämman sköttes via poströstning samt att alla visat stor förståelse kring avloppsrenoveringen vilket inneburit att vi kunnat fullfölja den enligt plan. Om allt går planenligt är hela renoveringen klar i februari/mars-2021. Även 2021 blir ett händelserikt år i föreningen där vi räknar med att el-projekten ska få blomma ut samt att en efterlängtad trapphusrenovering tar plats där vi målar och gör fint i samtliga trapphus. 

 

Avlopprenoveringen 

OBS! Hämta dina nycklar nu! Du som bor mellan Torupsgården – Erikslustvägen 38 och ännu inte hämtat ut dina nycklar gör det nu genom att ringa Micke på 0767- 65 61 46. Vänta inte med att höra av dig! 

Här kan du läsa mer lite mer om status för avloppsrenoveringen:

 

Ekonomi för 2021 

Avgiften för 2020 höjs, som föregående år med 3 %. I övrigt har föreningen en god och balanserad ekonomi med bra nyckeltal. Räntorna de kommande åren verkar också hålla sig på en låg nivå – vilket såklart gynnar både föreningen och alla som har bostadslån. Snittlåneräntan för föreningen ligger idag på ca 0,80 %!   

 

Uppgraderingen av bredbandet till 1000/1000 blir den 15/12–2020! 

Som tidigare aviserats sker nu uppgraderingen av föreningens bredband hos Bahnhof det kostar dig inget extra som medlem. Se bifogat informationsblad samt hemsidan för mer information ang uppgraderingen. Värdet för tjänsten ligger i intervallet 7000 – 10400 kr/år för denna hastighet! Ca 96 % av hushållen har anslutit sig till vårt gemensamma bredband! 

 

El-projekten 

Som vi berättat under året har styrelsen jobbat med 3 el-projekt – laddstolpar för el & hybridbilar, gemensam el samt solpaneler. Styrelsen har ansökt och fått beviljat bidrag från naturvårdsverket för att investera i laddstolpar. Styrelsen har ansökt och fått ett positivt förhandsbesked får stadsbyggnadskontoret om att montera solpaneler på våra tak. En skarp bygglovsansökan är nu inskickad till Stadsbyggnadskontoret som vi väntar svar på. För det fortsatta arbetet har styrelsen anlitat el-konsultföretaget Vinnergi som kommer att hjälpa föreningen med projektledningen av el-projekten.  

 

Tomträtten 

Jan -2025 börjar den nya tomträttsavgälden att gälla. Styrelsen bevakar vad som händer på tomrättssidan. Vi räknar med att där fortsatt kommer vara duster mellan politikerna och föreningarna. Läs intervjun här med Michael Carlsson, vd HSB: https://www.mynewsdesk.com/se/hsb/pressreleases/malmoe-stads-maxade-markhyra-slaar-haart-mot-boendes-ekonomi-3050738 

 

I ett försök att mildra den ekonomiska påverkan av den högre tomträttsavgälden har föreningen sedan flera år tillbaka jobbat för att optimera t ex vårt värmesystem för att minska kostnader för drift och underhåll, tagit tyngre investeringar nu för att slippa dem längre fram. El-projekten är också ett led i att minska kostnaderna för föreningen i framtiden.  

 

Tvättstugorna 

Tvättstugorna städas en gång i veckan däremellan är det vi boende som ska hålla rent och snyggt! 

Du kan boka och avboka tvättiderna via din dator. Uppdatera med din aktuella e-post under inställningar på bokningstavlan i tvättstugan. Ca 15 min innan din tvättid börjar får du en påminnelse om att du har en tvättid – avboka om du inte ska tvätta är du snäll. 

 

Container service 
Sista helgen i udda månader har vi alltid en container på plats – där vi kan slänga saker som inte lämpar sig att slänga i    miljöhusen. 

Lustan 

Som boende i föreningen kan du ta del av ett utbud som innefattar alltifrån resor till Ullared, teaterbiljetter till bra priser, kurser/cirkelverksamhet där du kan förkovra dig inom olika områden. Nu i Corona-tider så pausar Lustan med sina aktiviteter.                                                                                     

Frågor kring Lustan eller tips på bra aktiviteter skickas till Bibbi på bibbi@brferikslust.se 

 

Fritidslokal 

Föreningen har en trevlig fritidslokal som lämpar sig perfekt för lite mindre festligheter som tex barnkalas. https://www.hsb.se/malmo/brf/erikslust/vart-boende/fritidslokalen/ Lokalen går dock inte att boka t o 1 mars 2021 p g a reliningen. 

 

Julhälsning | Olofström 

 

Kallt inomhus? 

Vi har ca 20 inomhusgivare utspridda i föreningen för att EON ska kunna optimera inomhusklimatet i fastigheten! Riktvärdet är ca 21.5 grader. Om temperaturen avviker hör av dig till fastighetskontoret. Du kan även läsa tips på hur du kan påverka värmen i din lägenhet här

 

Gårdarna  

Under året har gårdarna fått lite extra kärlek med extra bänkar till barnen. Vi har tvättat av alla plattorna och fräschat upp uteplatserna samt klippt till kanterna på gräsmattorna. Sättningar har rättats till på Mellanhedsgården. Sist men inte minst har vi varit värd för ett pilotprojekt, där Husqvarna & Green använt 4 robotgräsklippare som jobbat för att skapa fina gräsmattor åt oss.

Snö & halkbekämpning i vinter
Vi har ett funktionsavtal med Sydsverige Entreprenad. Det ska vara röjt/halkbekämpat vid 07-tiden och det ska vara framkomligt mot kvällen. Miljövänligt salt och grus används. Halkbekämparna ska hålla nere farten på fyrhjulingarna när dem kör mellan husblocken, då det ekar så mycket.  

 

2: a hands uthyrning 

OBS! Vid olovlig uthyrning av lägenhet kan ägaren förverka sin rätt till lägenheten! Har du planer på att hyra ut din lägenhet behöver du skicka in en blankett som du laddar ned från hemsidan i fliken Vårt boende och i menyn, Andrahandsuthyrningpdf: Ansökan om tillstånd för uthyrning. 
Mejla till: styrelse@brferikslust.se 
Garageplatser
Det finns 66 garageplatser för bilar samt 7 till MC till uthyrning, pris: 500 kr resp 350 kr/ månad – hör med fastighetskontoret. 

 

Borttappat P-tillstånd
Det kommer att kosta 200 kr att beställa nytt från jan-2021. 

 

Boendeparkering
Den 1: a april 2021 inför Malmö stad boendeparkering i vårt område utmed Erikslustvägen: pris 15 kr/dag veckans alla dagar.  

 

Renoveringar
Nu i Coronatider har vi noterat att många renoverar och fixar i hemmet. Renovering av lägenhet ska i möjligaste mån ske dagtid på vardagar 08.00 - 20.00. Om arbetet måste ske på helgen ska det utföras mellan 09.00 och 17.00. Informera även dina grannar. 

 

Säkerhetsdörrar till specialpris:

Det gåfortsatt att beställa året ut! Läs på hemsidan genom att klicka här! 

 

Felanmälan: Det är viktigt att alla gör felanmälningarna digitalt/ringer in för att vi ska kunna följa ärendena och inte tappa bort dem dvs haffa inte vaktmästaren när han är på språng för då kanske just ditt ärende missas i all hast    

Felanmälan: Vardagar 07.0016.00, tillSydsverige Entrepenad AB, Telefon 040-630 62 50 
Webbsydsverige1.tiberg.com 

 

Dyra sopor …! 

 

 

Nu inför julen känns detta extra aktuellt. Är sopkärlen fulla så får man inte lägga sopor på dem eller bredvid! Vik ihop kartongerna så får mer plats i kärlen. Det kostar oss extra pengar – pengar som slutligen vi alla får betala genom höjda avgifter! 

 

Hjälpa, Sälja & Byta! 

Kan du hjälpa dina grannar, vilket kan vara extra aktuellt i dessa Corona-tider. Har du något du behöver hjälp med eller vill sälja något? Läs mer på Hjälpa, Sälja & Byta: 
https://www.hsb.se/malmo/brf/erikslust/saljabyta/ Fundera på vad du kan bidra med? 

Diamanttavla Tomtefar Med Säck 40x50Form 

 

Från oss alla i styrelsen & förvaltningen till er alla
önskar vi en underbart  

God Jul &

Gott Nytt År!  

 

 

Ansvarig för innehållet: Gabor Kovacs Jr 

 

Julkulor