Kallt i lägenheten?

16 september 2021
Kallt i lägenheten?

Temperaturen i din bostad

Temperaturen i din bostad ska vara cirka 21 grader. Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen. Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag. 

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten

När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen. Föreningen har inomhusgivare i ett antal lägenheter så driftentreprenören (E.ON) har koll om temperaturen avviker.

Så får du bra temperatur i din lägenhet

Möblera rätt: Ställ möbler en bit ifrån elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller elementens reglage. Varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet. Om en gardin täcker reglaget uppfattar termostaten som om det är varmare hos dig än vad det är. Även då kan elementet stänga av sig.

Vädra korta stunder: Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.    Om ni upplever att drar från era fönster så kan det vara tid att byta ut tätningslisterna, detta kan fastighetsskötare hjälpa er med mot en kostnad. Boka detta via jonas.borna@sydsverigeab.se

Håll ventiler öppna: En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på ventilerna eller täpp till dem. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.

Vid fel som tillhör föreningens ansvar: Gör en felanmälan på https://felanmalan.sydsverigeab.se/

Med vänlig hälsning                                                                         
Jonas Börnå
Förvaltningen HSB Brf. Erikslust