Nyhetsbrev oktober 2023

25 februari 2024 Vilket underbart härligt 70-årsfirande vi fick i föreningen den 26/8–23. Tack alla, ca 200 vuxna och ett okänt antal barn, som kom och firade och gjorde detta till en underbar födelsedag för Brf Erikslust. Solen bidrog med sina värmande strålar och regnet höll sig borta för några timmar. Barnen åt ca 200 korvar och glassmaskinen tömdes på all glass ca 100 portioner. Vi noterar med stor glädje att vi är en mycket trevlig förening med otroligt många trevliga medlemmar som verkligen bryr sig om varandra och föreningen. Ett stort tack till Bibbi Lind-Wiberg & Jonas Börnå som utgjorde festkommittén samt till alla boende som hjälpte till under dagen, ingen glömd!

 

 

Hyra av tält – I samband med 70 årsfesten så köpte föreningen ett tält som nu går att hyra för privata fester som hålls här på föreningens område. Tältet är 8 x 4 m och rymmer ca 40 personer. Önskar man hjälp med att resa och riva tältet så kan man köpa tjänsten av Sydsverige. Du finner mer information på hemsidan.

 

Den första solpanelsanläggningen vid Torupsgården har sedan den 20/9–23 producerat kilowattimmar till föreningen. Det som tar tid just nu är att få anläggningarna uppkopplade mot elnätet via EON. Ledtiden verkar vara 2–3 månader. I mitten av november räknar vi med att alla anläggningar ska vara redo att bli uppkopplade och området ska vara avstädat. När allt är uppkopplat ska vi alla via hemsidan kunna se hur mycket el som anläggningarna producerar.

 

Nytt bredbandsavtal med Bahnhof gäller från 1/10–23. Alla boende kommer få den nya generationens router WiFi-6 router i stället för den nuvarande som är 5 år gammal. Det är fortsatt 1000/1000 Mbit/s. Vi fick till ett bättre pris också så vi sparar ca 118 000 kr/år kommande avtalsperiod. Mer information om utlämningen av den nya routern kommer inom kort.

 

Tomträtten – Vi har i perioden fått dokumenten från kommunen som presenterar den nya tomträttsavgälden på 4 089 160 kr/år från 1/1/2025. Priset är 165 kr/kvm/år som vi även meddelat innan. Den närliggande tomträtten Pukan 1 har vid årets avgäldreglering fått samma avgäldsnivå. Har du en lägenhet på 66 kvm så blir höjningen om föreningen måste fakturera ut hela beloppet till boende: 66 x 164 = 10 824 kr/år eller 902 kr/mån. Styrelsen har ansökt om att få erhålla ett friköpsbelopp av tomten. Vi har fått anstånd med att lämna besked till efter stämman juni – 2024 önskat datum från kommunen var den 30 december 2023.

 

IMD-vatten-projektet som styrelsen fick i uppdrag på stämman-2023 att utvärdera bär sig tyvärr inte. Kostnaden som investeringen medför inte är motiverad i dagsläget. Investeringen leder till en ringa besparing på

vattenförbrukningen till en mycket hög investeringskostnad som dessutom skapar stor olägenhet i lägenheterna då man måste göra flera ingrepp i varje lägenhet. IMD-vatten får vänta tills det är dags att byta vattenledningarna. En mer omfattande förklaring finns att återfinna på hemsidan för den som önskar läsa lite mer.

 

Förändringar kring parkeringsplatserna fr o m 31/1–2024. Ett led i att öka föreningens intäkter inför den nya tomträttsavgälden utan att behöva förändra avgiften per kvadratmeter i föreningen med motsvarande belopp är att ta mer marknadsmässiga priser för våra parkeringsplatser. Där kommer mer information, i ett separat brev, med de praktiska detaljerna inom kort.

 

En summering av förändringar är - att föreningen kommer ta betalt 10 kr/dygn (300 kr/mån) dvs något billigare än kommunens boendeparkering som är på 15 kr/dygn. Platserna i garaget ökar också med 10 kr/dag och får därmed mer marknadsmässig prissättning men i det lägre prisintervallet för inomhusparkeringar i Malmö.

 

Föreningen har 75 utomhusplatser som kommer att fördelas med lottens hjälp bland dem som önskar erhålla ett parkeringstillstånd samt äger en bil i hushållet idag. Övriga som inte får tilldelning, sätt på kölistan. HSB som administrerar garaget kommer även handha utomhusparkeringarna. Med ett parkeringstillstånd får du sedan parkera fritt på området dvs vi har en flexibel parkeringslösning och inga fasta platser. Det är endast ett tillstånd per hushåll och det är kopplat till bilens registreringsnummer. Du kan alltså inte ha plats i garaget och på gatan samtidigt.

 

Målet är att så många hushåll som möjligt ska få tillgång till föreningens parkeringsplatser. Med detta upplägg kommer dagens möjligheter att hyra ut/låna ut sitt p-tillstånd för att man själv inte ha bil att upphöra vilket inneburit att boende fått parkera på kommunens boendeparkering.

 

I samband med förändringen kommer du som har garageplats idag men önskar stå utomhus efter den 31/1–2024 kunna vara med vid fördelningen av de 75 platserna. Får du en utomhusplats får du lämna ifrån dig garageplatsen. Mer information följer inom kort och kommer då även finnas tillgänglig på hemsidan.

 

Gästrummen –har använts flitigt i sommar vilket är riktigt trevligt att notera. Du finner information om både gästrum samt nya fritidslokalen på hemsidan.

Hantverkarhjälp! Om man är i behov av lite extra hjälp rörande fel i lägenheten som täcker det egna ansvarsområdet så kan vaktmästaren vara behjälplig till en kostnad av ca 200 kr för 30 min hjälp. Du har kanske en packning som läcker, stopp i avloppet, ett lås som kärvar, du vill byta damlister i fönster etc Då får man en första hjälp alt. utlåtande innan man ringer ut en firma. Kostnaden kommer sedan på din kommande månadsavi.

 

Styrelsen & Förvaltningen önskar alla en riktigt skön höst!