Styrelsens månadsbrev dec 2023

15 december 2023

På Luciaafton hölls årets sista styrelsemöte och vi kan konstatera att 2023 gått otroligt fort och mycket gott har hänt i föreningen. Vi kan också konstatera att vi hade den kallaste novembermånaden på 13 år.đŸ„¶
 

Några av höjdpunkterna under året var 70-årsfesten i strålande augusti-solsken där barnen åt närmare 200 korvar och 100 portioner glass slank ner och svalkade varma kroppar. Ca 200 vuxna kom till vuxenmiddagen som avnjöts med liveband. Flera medlemmar har hört av sig och vill ha fler fester .đŸ„‚ Lagom till midsommar stod övernattningsrummen klara – som därefter har varit flitigt uthyrda. Nya Fritidslokalen stod klar i början av året. I början på åretfick tvättstugorna en efterlängtad uppdatering av tvätt-schemat så fler tider blev tillgänglig vilket många har uppskattat.
 
Mot alla odds så fick vi bygglov för solpaneler och den 20/9 producerades den första kilowattimmen av våra solpaneler och nu är alla paneler i drift, ca 730 m2, och redo att möta våren och sommaren och producera el till föreningen i flera decennier framåt.    

Vi blev en surdeg mindre i oktober, när vi till slut fick gjort vid våra källargångar som nu är vidgjorda efter konstens alla regler – tack för tålamodet med att ha cyklarna ute i det fria i några veckor längre än vad som först var tanken. 

En surdeg vi har kvar är skorstenarna där Byggkompaniet använde fel murbruk och sedan gick i konkurs, så vi står idag med hela kostnaden på närmare 5 Mkr. Ca 50 skorstenar som stod i anslutning till solpanelerna är klara resterande ca 180 görs vid nästa år.             
     

Vi hade tidernas mest välbesöka informationsmöte i november 
125 medlemmar var anmälda och huvudpunkterna var fördelningen av 75 parkeringstillstånd till 106 sökande och en genomlysning av förutsättningarna för tomträttsavgälden mot att friköpa marken. Tomträttsavgälden är fastställd till ca 4,1 Mkr/år utslaget per månad för en 3: a motsvarar det ca 900 kr/mån. Kostnaden för att friköpa marken är ca 240 Mkr vilket med nuvarande villkor och existerande lån skulle innebära en dubblering av våra avgifter då kostnaden skulle bli ca 19 Mkr/år för ränta och amortering.

Stämman kommer ta beslut i juni-2024 hur vi ska göra – kan hända att den också blir välbesökt.
 

Ekonomin i föreningen är stabil  
vilket gör det möjligt för oss att över tid och gradvis anpassa våra avgifter till den högre kostnadsbilden genom att de kommande åren höja avgifterna med ca 5 % årligen istället för att chockhöja enskilda år. 

Givet de kraftiga höjningar av räntorna där kostnaderna ökat med ca 3 Mkr/år, höjda energipriser och driftskostnader samt kommande tomträtt på ca 4,1 Mkr/år så får 5 % avgiftshöjning anses som en mjuklandning. 
 
Om allt går enligt planerna så blir 2024 också ett år med lite överskott som därefter följs av ca 4–5 år av minusresultat när tomträtten förnyas men där kassalikviditet ändå förblir positiv. Förhoppningsvis kanske vi kan få lite hjälp av vikande räntor inom 18 månader. 
 
Under 2024 faller el-priset tillbaka något, minus 20 öre, till 2:31 kr/kwh. Tyvärr fick föreningen fel information tidigare angående priset,1,67 kr/kWh, vilket vi nu korrigerat i budgeten för nästa år samt meddelar här. HSB beklagar missen!
 
När den kallaste novembermånaden på 13 år slog till så aktualiserades även föreningens värmepolicy, inte minst på informationsmötet vilket resulterade i att styrelsen vände sig till samtliga medlemmar för att rådfråga hur var och en av er ser på denna fråga – vill man hålla kvar vid nuvarande policy som skapades för att möta de skenande energipriserna hos EON, vilket vi lyckats med eller önskar man återgå den gamla måltemperaturen med då tillhörande avgiftshöjning. Svaret från er medlemmar var entydigt att behålla det vi har idag. Ca 60 % svarade på enkäten och 70,5 % ville behålla nuvarande upplägg. Styrelsen kommer dock att jobba vidare med frågan kring inomhusklimatet för att utröna om där finns åtgärder vi kan göra som innebär att vi kan spara pengar på sikt samt få bättre inomhuskomfort i vissa utsatta delar av fastigheten.  

Lustan’s julglögg var välbesökt av ca 50 barn & vuxna avnjöt glögg och godsaker i vinterlandskapet. Lustan arrangerar shoppingresa till Ullared den 24/2–2024 och information kommer ut inom kort samt kan läsas på hemsidan.
 
Miljöhusen – får inom kort kameraövervakning efter flera återkommande och kostsamma inbrott.  
 
En extra ”jul” container kommer att finnas tillgänglig från den 22/12–23 – 9/1–24 så använd den för skrymmande emballage så vi inte fyller miljöhusens wellpappkärl omgående. Viktigt att fortsätta vika ihop emballaget så många kan kasta ditt skräp!


 Styrelsens nästa möte är den 24/1–24.  
 

Styrelsen & Förvaltningen önskar alla