Allmän information Oktober

01 november 2021 Äntligen är hösten här med all sin färgprakt! Det är mycket information att ta del av idag så vänligen se nedan och kontakta oss i styrelsen om ni har några frågor.

Budget och nya avgifter

I åtta år har vi kunnat undvika avgiftshöjningar, men till nästa år har de ökade omkostnaderna inom exemplevis vatten, avgifter, material och kommande underhåll medfört förändringar för både hyror och avgifter. Alla detaljer finns att ta del av i bifogad fil längst ned, "Info hyresavi 2022".

 Parkering och garage

- Hyresavtal för garage och arrendeavtal för parkering kommer uppdateras. Främst för att HSB´s grundmall har uppdaterats och förbättras, men även för att avtalen anpassas för kommande elbilar. Du som har parkering/garage behöver inte göra något, styrelsen kontaktar dig ang förnyelse av avtal.

- Nytt inför 2022 är att motorvärmaruttag i garage inte längre kommer vara obligatoriskt. Idag betalar alla lika mycket för motorvärmaruttag oavsett om man använder eller ej. Motorvärmaruttag blir ett frivilligt tillägg till hyresavtal så den som inte vill ha den behöver inte betala extra för den. Väljer du att förnya ditt avtal direkt istället för att vänta till uppsägningstiden gått ut, får du reviderad avgift redan från årsskiftet.

Bakgrunden till ovanstående är att:
- Vår anläggning för motorvärmaruttag till största delen är gammal och behöver bytas ut 
- Det är få som använder motorvärmare idag. Uttagen används främst till annat än just motorvärmare.
- Nyare bilar har i större utsträckning bränsledrivna värmare som är mer effektiva än eldriven och kommande elbilar har egna lösningar. Styrelsen anser därför att det inte är ekonomiskt försvarbart att byta ut dem och kommer istället att successivt fasa ut dem.  

En annan faktor som legat till grund för beslut är att elbilar blir allt vanligare. Att ladda sin elbil i ett motorvärmaruttag innebär mycket stor risk för brand då de inte är anpassade för den kraftiga belastningen. Ett enda obetänksamt agerande från en boende kan få väldigt allvarliga och kostsamma konsekvenser för hela föreningen. Därför ställs även tydligare krav gällande nyttjandet av garageplatsen för de som har eluttag:
*Motorvärmare som tillval i garage förutsätter att det är fritt från betongkant upp till tak på väggen där uttaget sitter. Dvs inget material får förvaras på väggen eller att det sitter några krokar, hyllor eller liknande där. (Gäller även ev sidovägg om bilplatsen har sådan) Skälet är att minska brandrisk.  

*Motorvärmare på parkering utgår som tillval.  

*Under våren kommer de första laddplatserna för elbil installeras.

Mer info om detta kommer senare.

Städdagen lördag 13:e november 10.00

Restriktionerna är fortsatt lyfta och vi kan äntligen se fram emot att tillsammans underhålla vårt område! Vi samlas utanför redskapsboden (utanför föreningslokalen) för samordning av uppgifter. Lunch kommer att serveras.

 Arbetsgrupp för föreningslokalen

Vi har fräschat upp föreningslokalen med målning av väggar och grovrengöring av golv. Styrelserummet har avvecklats och utrymmet ska iordningsställas till något som vi alla kan ta del av. Vill du bli en del av den arbetsgrupp som ansvarar för att vårt gemensamma utrymme blir till sitt bästa? kontakta Mette Bork på Ålegårdsgatan 243 eller mette.bork@seorch.me.

 Cykelförrådet

Vi är många som cyklar och därmed är i behov av vårt cykelförråd som nu är så fullt att det knappt går att få in och ut sin cykel. En rensning kommer att genomföras och vi uppmanar därför alla boende som har en eller flera cyklar i förrådet att märka upp med den gula tejp samt penna som finns i förrådet till höger innanför dörren. Har du en märkning kvar från tidigare inventering behöver denna uppdateras. Märkning ska ske senast 12:e november så vi under städdagen kan påbörja rensning.

Vi vill också be de som använder sin cykel sparsamt att hänga upp den i någon av krokarna i taket för att avlasta golvutrymmet. Behöver du hjälp att lyfta din cykel, säg till under städdagen så löser vi detta.

 Vildsvinsstängslet

Vi har utökat vårt vildsvinsstängsel och identifierat möjliga öppningar där dessa kan ta sig in i vårt område. Ett sådan är luckan mellan dagisängen och parkeringen mot busshållplatsen som vi också kommer att stänga till.

 Gruppavtal TV och Bredband

Vi har signerat gruppavtal med Telia för TV och bredband. Nuvarande gruppavtal med Telenor för TV löper ut sista november år 2022 och vi uppmanar således att inte teckna några nya långvariga avtal. Alla medlemmar kommer att kontaktas av Telenor när det blir dags att returnera TV-boxarna, men likaså av Telia inför övergången.


Till nyhetslistan