Allmän information November

01 december 2023 Kylan är här och äntligen snö! Säger undertecknad som vuxit upp i Norrbotten. Styrelsens novembermöte har genomförts och vi riktar ett stort tack till alla som deltog vid arbetsdagen! Se vår allmänna information samt uppgifterna om våra avgifter för nästa år, sammanställt i bifogad fil.

Nya avgifter 2024

För 2024 kommer årsavgifterna för våra bostäder att höjas med 3 procent.

Den höga inflationen slår hårt mot den svenska ekonomin och därför har Riksbanken höjt styrräntan många gånger det senaste året, men nu verkar höjningarna ha avstannat. Om det är temporärt eller indikerar att styrräntan så småningom kommer att sänkas kan ingen säga idag. Mot bakgrund av detta valde styrelsen en mellanväg vad avser höjningarna för 2024 eftersom framför allt framtida räntekostnader är så pass svårbedömda.
Styrelsen har sedan lång tid tillbaka valt mycket långa bindningstider på alla våra lån och därför har vi trots alla räntehöjningar haft ett relativt gynnsamt läge. Nu börjar dock dessa tider att löpa ut och de flesta av våra lån ska läggas om inom de närmaste åren.

Sammanfattning av våra lån:
Två lån på totalt cirka 4,9 mkr med fasta räntor 1,07 respektive 1,26 procent löper ut hösten 2024.
Ett lån på cirka 2 mkr lades om 2023 till rörlig ränta och ett på cirka 2 mkr till fast ränta 4,59 procent på två år, vilket kommunicerades i september.
Ett lån på cirka 5,6 mkr med fast ränta på 1,15 procent löper ut 2027.
Ett lån på cirka 7,6 mkr med fast ränta på 1,31 procent löper ut 2028.
Totalt drygt 22 mkr efter den tillfälliga extraamorteringen 2023 på 5 mkr.

 

Ny ersättning för gräsklippargruppen

I Brf Solhem har sedan många år tillbaka funnits personer som klippt våra gräsytor utan ersättning och därmed sparat hundratusentals kronor till föreningen som annars belastat våra månadsavgifter.

För att uppmuntra våra gräsklippare till fortsatta insatser och stimulera intresset för att få in nya gräsklippare har styrelsen beslutat om en ersättning till de som klipper enligt reglerna för det som kallas för självförvaltning.Reglerna för självförvaltning är komplicerade med många villkor men går i korthet ut på att de som utför enklare sysslor i en bostadsrättsförening kan ersättas med avdrag på årsavgiften skattefritt. Föreningen betalar heller inga sociala avgifter för ersättningen.

I Solhems fall innebär det att våra 15 gräsklippare för 2023 ersätts med ett avdrag på 975 kr på en av avgiftsavierna under året. Det innebär en kostnad för föreningen på drygt 14 000 kr. Motsvarande kostnad om vi köpt in motsvarande tjänst är lågt räknat minst det tredubbla.


Kontroll av brandvarnare

När nu vintermörkret har intagit oss och jultider närmar sig tänds också ljusen och vi uppmanar alla att kontrollera sina brandvarnare samt tillse att tända ljus också släcks ordentligt.

 


Till nyhetslistan