Tillbakablick på föreningsåret i Solhem 2019

13 december 2019 Det händer massor under ett år i vår bostadsrättsförening. Här kommer en sammanfattning av det som hänt och det arbete som gjorts under 2019.

Styrelsen har attesterat 145 fakturor, hanterat 5 överlåtelser, tagit emot och svarat på 17 skrivelser, haft 11 styrelsemöten och ett konstituerande möte samt en heldag för budgetarbete.


Kommunikation
Internt i styrelsen har vi fortsatt rationaliserings- och miljöarbetet genom ytterligare digitalisering. Vår 30-åriga underhållsplan är nu helt digital och ligger online, vilket medger en mycket större flexibilitet och möjlighet till bättre simuleringar.

Styrelsen beslutade under året att lägga ned Solsidan. Information till de boende lämnas istället via Facebook (som i nuläget har 59 medlemmar, en ökning med 30% under året) och hemsidan samt anslag i återvinningscentralen. Snabbare och mera miljövänligt. Styrelsen har också beslutat att from 2020 digitalisera kallelser och övrigt material till årsstämman. Redan i år kunde man som alternativ till papperskupong anmäla sig till stämman via vår hemsida. 

 

Ekonomi
Vi har lagt om två av våra lån genom att låsa båda på fem år med en ränta på 1,07 procent resp. 1,26 procent. Det säkrar låga räntekostnader ett bra tag framåt.

Styrelsen har också beslutat att anlita en ny revisor fr.o.m. i år, det nya företaget heter BoRevision. Det innebär lägre kostnader för föreningen eftersom deras arvode är lägre.

För första gången i föreningens drygt 30-åriga historia genomförde vi årsstämman utan någon inhyrd stämmoordförande vilket sparade ett antal tusenlappar till föreningen.

Föreningen har kunnat göra kraftiga besparingar både på vatten- och energiförbrukning tack vare att vi infört den individuella mätningen. Siffrorna är inte klara för året men det pekar mot ca 10%. Även elförbrukningen har minskat genom ett antal olika besparingsåtgärder. Energideklaration av samtliga byggnader har genomförts och redovisats till Boverket.

Vi har börjat förbereda oss för framtida installationer av laddstationer för elbilar och vi har fått vår första elbil i föreningen.

 

Områdesförvaltning
Ommålning av alla hus har gjorts under året, där vi trevligt nog också lyckades underskrida kostnadsbudgeten som JIR Måleriservice lämnat.

Som varje år har det klippts många kvadratmetrar gräs! I år har vi också röjt undan ovanligt mycket sly, buskar och även träd, främst för att inte locka till oss vildsvin i onödan. Vi har även fortsatt att utöka våra vildsvinsstängsel, i år genom ett vanligt staket på dagisängen vid Ålegårdens förskola.

För att minska arbetet med grästrimning la vi täckduk och stenplattor under hela elstängslet – det kommer att spara många timmars arbete de kommande åren.

På lekplatsen har vi åtgärdat ett antal punkter som vi fått oss förelagda efter kommunens besiktning så nu är lekplatsen ännu säkrare för våra barn. Genom den nya lagen kring rökning på allmän plats har lekplatsen nu blivit rökfri. Som fastighetsägare ska vi se till att förbudet efterlevs. Därför har vi satt upp en skylt om förbudet.

På den sociala fronten i föreningen har vi i år haft två ordinarie städdagar med rekordstor uppslutning för tredje året i rad! Dessutom genomförde vi i år även en extra arbetsdag där massor av arbete gjordes. Stort tack till alla som deltog i dessa dagar!

 

Övrigt
"Förmiddagsfika för daglediga” har varit ett återkommande arrangemang även i år, givetvis mycket uppskattat.

Vi har också vidtagit en mängd andra olika åtgärder, nedan några exempel:

Genomgång av samtliga fyrbohusens brevinkast och postlådor som försetts med ny text. 

En extern städfirma har rengjort föreningslokalen grundligt. Dessutom har en del ny utrustning köpts in.

För att förhindra körning på gräsmattor har vi lagt ut extra stenar som hinder.

Vi har i samband med städdagen slängt det trasiga pingisbordet.

Vi har haft en vattenläcka i en av våra lägenheter som åtgärdats. 

Vi har gjort av oss med de fyra cyklar från cykelförrådet som saknat ägare. Efter anmälan till Polisens hittegods har vi förvarat dem i minst 3 månader innan vi fick göra oss av med dem. 

Vi har snickrat ny trapptrall vid entréerna till hus 3 och 5.

Ansökan för boendeanpassning till en av våra lägenheter har godkänts och avtal har skrivits för en tillgänglighetsramp

Styrelsen beslutade att inte reparera tvättmaskinen som gått sönder utan den tas bort och ersätts inte med någon ny.


Till nyhetslistan