Allmän information September

18 september 2023 Trädens löv har börjat skifta färg. Hösten är här och styrelsen delger nedan information som bland annat innefattar omläggningen av vårt största lån.

Dörrstopp till soprummet

Det har framkommit önskemål om dörrstopp till soprummet varvid styrelsen beslutat att installera en sådan liknande som finns till cykelförrådet. Dock är detta på prov eftersom vår förening investerat stora belopp på att brandsäkra utrymmet, så om dörren frekvent kvarlämnas öppen kommer dörrstoppen att tas bort.

 

Påminnelse arbetsdagen

Den 11:e november samlas vi utanför föreningslokalen för att underhålla våra gemensamägda allmänutrymmen och förbereda inför vintern. Det bjuds på traditionsenlig lunch och trivsel när vi förenar nytta med nöje. Välkomna!

 

Byte av utebelysning

Ljuskällorna i våra stolpar kommer under oktober månad att bytas ut till LED. Detta som ett led i vår förenings kontinuerliga miljöarbete som också främjar vår ekonomi genom att vara mer energieffektiva och hållbara.

 

Omläggning av ett av våra lån

Vi medägare har i vår förening fem lån med ett totalt belopp av drygt 27 MSEK.
Fyra lån har räntor på 1,07 - 1,31 procent varav de två största är på 5,6 respektive 7,6 MSEK och är bundna till år 2027 respektive 2028, samt de två minsta lånen på 2,6 MSEK respektive 2,3 MSEK som ska läggas om hösten 2024.

Det femte som också är vårt största på lite drygt 9 MSEK går tyvärr ut nu den 21 september efter att ha varit bundet i sju år till en ränta på 1,99 procent. Vid skrivandets stund ligger erbjudna räntor mellan 4,5 och 4,76 procent och precis innan vårt lån löper ut ska Riksbanken fatta ett nytt räntebesked. 

För att mildra effekten av detta har styrelsen noga övervägt alternativ och beslutat nedan:

  • 2 MSEK placeras till förhandsbunden ränta på 4,59 procent i två år.
  • 2 MSEK placeras i rörligt lån på cirka 4 procent (exakt ränta sätts vid dagen för registrering)
  • 5 MSEK amorteras 

De fem miljonerna är medel som var reserverade för framtida stora underhållsåtgärder i slutet av decenniet men som vi nu istället kommer att låna upp när det blir behov, förhoppningsvis då till en betydligt lägre ränta än i dagsläget.

Sammanfattningsvis kommer de nya omlagda lånen alltså att vara på ca 4 MSEK totalt, hälften bunden och hälften rörlig ränta och vi drabbas alltså inte så hårt som många andra föreningar tack vare att vi tidigare bundit på så långa tider till låga räntor. Men självklart kommer det att påverka även vår ekonomi, vilket vi återkommer till senare i höst när 2024 års budget är beslutad.


Till nyhetslistan