Månadens underhållstips - Augusti

29 augusti 2022 I lägenheten finns en del objekt där ansvar för tillsyn och underhåll ligger på boende. Det är lätt att glömma av och går det för länge är det inte värt att reparera och blir en onödig kostnad för dig. I stadgarna som finns på vår hemsida finns det reglerat VAD du som boende ansvarar för, men det framgår inte HUR du ska göra eller beskrivet hur ofta osv. Syftet med månadens underhållstips är att påminna så du slipper onödiga kostnader samt att lite mer utförligt beskriva hur och vad man ska göra.

Lägenhetens avstängningsventiler, motionera med 5-2

Om du får en vattenläcka måste du kunna stänga lägenhetens avstängningsventil (huvudkran), annars blir det mycket större skada än det behövt bli från början.

Ventilerna är tillverkade för att röra sig och om man inte underhåller dem så riskerar de att bli tröga, eller inte sluta tätt. Då måste du byta ut dem och kostnaden får boende stå för.

Styrelsen kontrollerar dem vid överlåtelse samt vid lägenhetsbesiktning men det kan gå 3-5 år mellan dessa kontroller. De behöver underhållas betydligt oftare..

Hur ska man underhålla dem?

Du ska motionera dem (röra på dem) -Stäng och öppna 5 gånger vid 2 tillfällen per år. (är de fortfarande tröga, kör 5ggr till) Tänk på att de ska ut i ytterläget för både öppet och stängt.

Hur vet man att de fungerar?

Öppna en kallvattenkran, stäng avstängningsventilen för kallvatten. Om vattnet slutar rinna fungerar avstängningsventilen, fortsätter det rinna fungerar den inte.

Gör likadant för varmvatten. Passa på att motionera ventilerna för värmen när du ändå är igång. (du kan dock inte testa dem själv)

Det finns många ventiler/kranar här, vilken är vilken?

Normalt sitter de ganska nära mätarna för IMD. De runda mätarna är vatten. Varmvatten har en röd ring på toppen och kallvatten har en blå.(Den som är rektangulär är för värmens retur och den som inte har mätare är värmens tillopp)

 

Jag hittar inga ventiler eller mätare. Var sitter de?

Lite olika beroende på vilken storlek på lägenhet. Här kommer listan.

*Femmor: i tvättstugan. Direkt till vänster nere vid golvet finns en massa rör. Där hittar du kallvattenventilen. Kollar du på kortväggen rakt fram hittar du 3st. Det är värme och varmvatten (se ovan).

*Fyror: I tvättstugan hittar du kallvatten. De övriga sitter ute i förrådet längst in i höger hörn.

*tvåor och treor: i tvättstugan rakt fram på golvet finnas alla 4 på samma ställe. (de flesta har ett skåp där och i botten på skåpet hittar du dessa)

*Ettor: Ni hittar bara 3 ventiler. (Ventilen för kallvatten sitter på våningen under och motioneras av styrelsen.)

 

Sammanfattning: Motionera med 5-2. Stäng/öppna 5 ggr, 2 tillfällen per år. Motionera samtliga 4 avstängningsventiler, och kolla funktion på kallvatten, varmvatten.

Ps: din toalettstol har i regel en avstängningsventil, som sitter på vattenröret som går upp i stolen. Vissa lägenheter har även ventiler till tvätt/diskmaskin och även till blandare på diskbänk, tvättställ eller dusch. I fyror, femmor kan det finnas sektionsventiler för övervåning. Passa på att motionera även dem när du ändå är igång. Sparar mycket tid, problem och pengar om de funkar när de behövs.